Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















4 Σεπ 2009

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ από την ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Πραγματοποιήθηκε, στις 27-03-2009 υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ευρεία σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Βουλευτής κ. Άρης Σταθάκης, ο Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ, Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Λαμίας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Στη σύσκεψη έγινε περιγραφή του προβλήματος και της επικρατούσας κατάστασης από την τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται κατά μήκος του Εθνικού Δικτύου της χώρας (Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό οδικό δίκτυο) αλλά και μέσα τις πόλεις, στα πεζοδρόμια, στις διαχωριστικές νησίδες των οδών, στα κτίρια και στους εξώστες, στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών καθώς και στα οχήματα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϋ, κ.α.).
Κατά την σύσκεψη έγινε περιγραφή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και της συναρμοδιότητας των Υπηρεσιών.
Εντοπίσθηκαν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν, αφού η τοποθέτηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων δημιουργεί άμεσο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων λόγω της απόσπασης της προσοχής των οδηγών.
Πλέον αυτών, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες συμβάλλουν σε μια σειρά δυσμενών καταστάσεων – σε σχέση με την οδική ασφάλεια – όπως:· Δημιουργούν κίνδυνο πρόσκρουσης των οχημάτων σε αυτές·
Συντελούν στην απόκρυψη των ρυθμιστικών πινακίδων· Παρεμποδίζουν και περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών· Προκαλούν άσχημη αισθητική εικόνα σε δημόσιους χώρους και δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες και τουρίστες.
Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε ομόφωνα κατόπιν εισηγήσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη να συσταθεί ολιγομελής Επιτροπή αποτελούμενη από: δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών ( 1 από την Ελληνική Αστυνομία, 1 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), έναν (1) εκπρόσωπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έναν (1) εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και έναν (1) εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να εξετασθούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι του προβλήματος και εντός ρητής προθεσμίας δύο μηνών, να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.
Στην πρόταση θα προδιαγράφεται το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων της νόμιμης προβολής διαφημίσεων στις οδούς και θα προβλέπονται οι συνέπειες και οι κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα, αφαίρεση αδειών) που θα λαμβάνονται σε βάρος των υπόχρεων.
Θα καθορίζεται ακόμη η διαδικασία αφαίρεσης, εξάλειψης ή θέσης εκτός λειτουργίας των διαφημίσεων και των επιγραφών, ο φορέας που θα ενεργεί, καθώς και η υποχρεωτική δαπάνη που θα καταλογίζεται στους υπαίτιους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα).
Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, το πόρισμα θα τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των Υπηρεσιών και φορέων, όπως αυτοί συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: