Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr29 Οκτ 2010

ΟΔΗΓΟΙ 10 ΕΤΩΝ


Οδηγοί ετών 10!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Νίκος Λιβανός

Ενας 15χρονος νεαρός μαθαίνει να διορθώνει τις πρώτες στραβοτιμονιές του μέσα σε μια ασφαλέστατη πίστα οδήγησης, ενώ στο διπλανό κτίριο 10χρονα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους «σεμινάρια» για τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας Π ρόκειται για το Μercedes Βenz Driving Αcademy, ένα πρωτοποριακό σχολείο οδικής ασφάλειας που δημιούργησε η γερμανική φίρμα στη Μεγάλη Βρετανία και στο οποίο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά της οδήγησης όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό. Τα εντατικά μαθήματα γίνονται μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα και έχοντας ως δασκάλους πρώην οδηγούς αγώνων (την Ακαδημία εγκαινίασε ο Λιούις Χάμιλτον).
Το πρόγραμμα Μercedes Βenz Driving School περιλαμβάνει διαφορετικά επίπεδα μαθημάτων ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας 10 έως και 14 ετών μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας, ενώ έχουν την ευκαιρία να κάνουν και ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο για τον χειρισμό ενός αυτοκινήτου (πώς στρίβουν τα αυτοκίνητα κ.ά.).
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το μάθημα Ρro- Road Session που αφορά τα παιδιά από 15 έως και 17 ετών και τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να καθήσουν στο τιμόνι του αυτοκινήτου και να πάρουν τα πρώτα τους μαθήματα οδήγησης ενώ στο τελευταίο επίπεδο- που αφορά τα παιδιά άνω των 17 ετών- γίνονται πραγματικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος με αυστηρά τεστ γύρω από τις οδηγικές ικανότητές τους. Ανάμεσα στα μαθήματα ξεχωρίζει το μάθημα αποφυγής κινδύνων στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται αλλά και να προλαμβάνουν μια επικίνδυνη κατάσταση, όπως για παράδειγμα το πώς πρέπει να αντιδράσουν όταν αντιληφθούν ότι ο οδηγός έχει περίεργες αντιδράσεις πίσω από το τιμόνι. Μάλλον, θα περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας...
Auto NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: