Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr7 Οκτ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑς 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: « ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, αφιερώνει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας στους γονείς οδηγούς, με το μήνυμα:
« Η ζωή του παιδιού σας είναι στα χέρια σας »
Η κυριότερη αιτία θανάτου στα παιδιά είναι τα ατυχήματα.
Η σημασία της προστασίας των παιδιών από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τεράστια δεδομένου ότι πεθαίνουν εξ' αιτίας αυτών περισσότερα παιδιά παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δυστυχώς, οι διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι δεν κάνουμε αρκετά για να τους δώσουμε την αναγκαία προφύλαξη για να διαφυλάξουμε τη σωματική τους ακεραιότητα σε περίπτωση δυστυχήματος. Από τα παιδιά που πλήττονται θανάσιμα σε τροχαία δυστυχήματα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 65%-70% δεν ήταν κατάλληλα τοποθετημένα σε κάθισμα ειδικό για την ηλικία τους σε όχημα ή ακόμη χειρότερα δεν είχαν καμία πρόσδεση με ζώνη ασφαλείας. Τα ειδικά καθίσματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται, για τα παιδιά στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσυκλέτα καθώς και το κράνος, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 70% στα βρέφη και κατά 55% σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα παιδιά υποφέρουν και επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τους ενήλικες ακόμη και σε δυστυχήματα που γίνονται σε μικρές ταχύτητες.
Συμπερασματικά θα επιμένουμε στο γεγονός ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των γονιών να μάθουν καλά τους κανόνες ασφάλειας για τα παιδιά τους.
Θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προστατευτικά μέτρα για τα παιδιά τους σε κάθε ταξίδι ή διαδρομή με το αυτοκίνητο ή με τη μοτοσυκλέτα, για να μη θρηνήσουν άδικα κακώσεις ή απώλειες που θα μπορούσαν να προληφθούν.
Γονείς είστε το παράδειγμα για τα παιδιά. Η δική σας συμπεριφορά έχει μεγάλη αξία, τα παιδιά μεγαλώνοντας σας μιμούνται.
Μια αμέλεια σας μπορεί να στοιχίσει μια ζωή
Θα είμαστε στις 13 Οκτωβρίου 2010, σε κεντρικά σημεία της πόλης μαζί με τους μαθητές του Κολλεγίου Ρόδου, εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και με τα μέλη μας για να μοιράσουμε το έντυπο με συμβουλές για τους γονείς.
Με την δράση αυτή επιδιώκουμε την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς και όχι μόνο στο θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: