Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















8 Οκτ 2010

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ



ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΖΗΤΕΙ Η ΕΥΘΥΤΑΚατάθεση μηνυτήριας αναφοράς
Του Δημήτρη Γκαρτζώνη:
Μηνυτήρια αναφορά με την οποία θα ζητά να διερευνηθεί αν εφαρμόσθηκε η μελέτη ειδικής σήμανσης στο κομμάτι της λεωφόρου Λίνδου, όπου εκτελούνται τα έργα, ή αν έγιναν παραλείψεις, οι οποίες μπορεί να κόστισαν τις ζωές οδηγών πρόκειται να καταθέσει στον Εισαγγελέα η Διοίκηση της Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ., όπως αποφασίσθηκε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. «Για τα τελευταία σύμβαντα που έγιναν στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου, αποφασίσαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να σταλεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για να διερευνηθεί αν η συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία τηρεί κατά γράμμα την προγραμματική της σύμβαση σε ό,τι αφορά στη σήμανση των εκτελούμενων έργων, επί της εθνικής οδού», δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» η πρόεδρος της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου, Ελένη Καρύδη.
Η κ. Ελένη Καρύδη επεσήμανε πως σε περίπτωση που η μελέτη ειδικής σήμανσης είναι ελλιπής πρέπει να διορθώνεται και μόνο τότε μπορεί να ξεκινάει το έργο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με τη μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουμε θέλουμε να διερευνηθεί αν έγιναν παραλείψεις, αν δηλαδή τηρήθηκαν κατά γράμμα οι εκ του νόμου προβλεπόμενες δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι έχει σχέση με τη σήμανση των εκτελούμενων έργων. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που αφορά την κατάθεση σχεδίου σήμανσης στην τροχαία. Μετά την ανάγνωση του σχεδίου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πληροί η μελέτη, πρέπει να διορθώνεται.
Μόνο αν εγκριθεί η συγκεκριμένη μελέτη, ξεκινάει η κατασκευή του έργου».
Η Πρόεδρος της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Ρόδου υποστηρίζει ότι μπορεί ο οδηγός να μην τηρήσει κάποια στιγμή τον ΚΟΚ, η κατάσταση όμως του οδικού δικτύου πρέπει να είναι τέτοια που δεν θα του στερήσει τη ζωή. «Σε πολλά ερωτήματά μας για την κατάσταση των δρόμων λάβαμε στερεότυπες απαντήσεις, μας απάντησαν δηλαδή πως ό,τι έγινε, εγκρίθηκε από μελέτη των αντίστοιχων υπηρεσιών. Εμείς δεν σταματήσαμε όμως εκεί.
Δεν αρκεστήκαμε στις στερεότυπες απαντήσεις.
Καταθέσαμε το 2009 την καταγγελία μας στο Σώμα των Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Το να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο είναι τραγικό.
Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι, είναι ότι ο οδηγός μπορεί να έχει ευθύνη να τηρεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και η πολιτεία και εν γένει οι υπηρεσίες, οι οποίες δομούν το κράτος έχουν ευθύνη και είναι υποχρεωμένες να παρέχουν οδικό δίκτυο που να είναι ασφαλές, να είναι συγχωρητικό και σε ένα λάθος ενός οδηγού που δεν τήρησε τον Κώδικα, να μην χάνονται ζωές», είπε η κ. Καρύδη.
Ανακοίνωση
Από την οικογένεια του 26χρονου Στέργου Μανωλά παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι για το τροχαίο που συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου και έχασε ο άτυχος νεαρός τη ζωή του, να επικοινωνήσει μαζί της. Η ανακοίνωση είναι η εξής: «Στις 29 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 3:30 μ.μ.περίπου στο 17ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου πριν το γκολφ Αφάντου στη θέση Τραγανού, όπου εκτελούνται τα έργα διαπλάτυνσης της οδού, σκοτώθηκε οδηγώντας τη μοτοσικλέτα του ο Μανωλάς Στέργος ετών 26. Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με τις συνθήκες του ατυχήματος, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι αυτόπτης μάρτυρας, να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα: 6974603059 και 2241032241 κ. Μήτσης6945898780 Σάββας Πεταλάς6944554397 και 22410 73821 Μανωλάς Δημήτρης (πατέρας)Εφ΄όσον το επιθυμεί εγγυόμαστε την ανωνυμία του. Σας ευχαριστούμεΗ οικογένειά του».
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Κανένας συγγενής δεν μένει μόνος του
Μετά την απώλεια του πολυαγαπημένου της γιου, η κ. Καρύδη, εξηγεί ότι ήθελε να βρει τρόπο να αναλάβει δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών γύρω από την οδική ασφάλεια.
Έτσι οδηγήθηκε στην Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ. Το τοπικό παράρτημα της Ρόδου, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του έτους 2004. «Περνώντας δύο χρόνια από το συμβάν, ήθελα να βρω κάτι να μου δώσει την ικανότητα να μπορώ να αναπτύξω δράση σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και παράλληλα να υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης των οικογενειών. Η ψυχολογική υποστήριξη όσων μένουν πίσω, είναι ένα τεράστιο κομμάτι που κανένας δεν το έχει υπολογίσει.
Σε κλάσματα δευτερολέπτου όλα αλλάζουν μετά το τροχαίο δυστύχημα στη ζωή. Όσοι μένουν πίσω, χρειάζονται χρόνο και βοήθεια να συνειδητοποιήσουν την απώλεια.Ψάχνοντας, ανακάλυψα λοιπόν την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. στην Αθήνα. Είχα επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο, τον κ. Θεοδώρου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και η συνέντευξη τύπου για την ίδρυση του τοπικού παρατήματος της Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ. δόθηκε στις 6 Ιουνίου 2004.
Συγκεντρώθηκε μία ομάδα από συμβούλους και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς μηχανικούς, πάνω από όλα ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Έτσι ξεκίνησε η Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ.
Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε τις εκλογές μας και αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι μια ομάδα με ψυχή με γνώσεις, που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την οδική ασφάλεια, πως θα μειώσουμε σε τοπικό επίπεδο τα τροχαία ατυχήματα, πώς θα αλλάξουμε νοοτροπίες και οδικές συμπεριφορές, πώς θα πιέσουμε τους φορείς που έχουν ευθύνη για την κατάσταση του οδικού δικτύου», δήλωσε η κ. Καρύδη.
Σχετικά με την νομική υποστήριξη που παρέχουν οι ειδικοί σύμβουλοι της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων και στις οικογένειές τους, η κ. Καρύδη δήλωσε: «Η Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ. έχει την υπηρεσία της νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να κινηθεί νομικά μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Αφού περάσουν κάποιες μέρες αρχίζει να ερευνά αυτό το κομμάτι. Η Ε.Υ.ΘΥ.ΤΑ. διαθέτει νομικό σύμβουλο που ενημερώνει για τα θέματα αυτά και τους κατευθύνει πώς μπορούν να κινηθούν, καθώς συνήθως μπλέκονται σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών».ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Ο πόνος της απώλειας... Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν περιγράφεται με λέξεις. Ο άνθρωπος που χάνεις δεν μπορεί να έρθει πίσω και ο πόνος που νιώθεις είναι αβάστακτος. Η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ελένη Καρύδη ένιωσε αυτόν τον πόνο, αφού πριν από οκτώ χρόνια έχασε τον γιο της σε τροχαίο ατύχημα. «Η θλίψη και ο πόνος για τον γονιό που χάνει το παιδί του δεν ξεθωριάζει. Τα συναισθήματα χαράς εναλλάσσονται πολύ γρήγορα με τα συναισθήματα λύπης, που προέρχονται από την απώλεια, την οποία δεν μπορεί να επεξεργασθεί εύκολα ο γονιός» δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» η κ. Καρύδη.
Ο Δημήτρης ήταν πρωτοετής φοιτητής της Πληροφορικής. Το δυστύχημα συνέβη όταν περπατούσε αμέριμνα με φίλους του στο πεζοδρόμιο πίσω από τα κιγκλιδώματα επί της Συγγρού, στην περιοχή του ΦΙΞ στις 20 Ιανουαρίου 2002. Τότε ένας ασυνείδητος οδηγός που οδηγούσε υπό την επήρεια του αλκοόλ, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, αγνοώντας το κακό που θα προκαλούσε. «Από την τραγική απώλεια του γιου μας Δημήτρη, πέρασαν πλέον οκτώ χρόνια. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ένα άτομο που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, παρέσυρε τον Δημήτρη και τον φίλο του τον Μιχάλη. Ο φίλος του ο Μιχάλης κατέληξε αμέσως, ενώ ο Δημήτρης αργότερα στο νοσοκομείο. Η αγωνία μας και ο πόνος μας κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα και στο νοσοκομείο δεν περιγράφεται. Δεν μπορώ να βρω λέξεις να πω πώς αισθάνθηκα όταν έμαθα για το δυστύχημα και πώς ήταν η ψυχολογία μου όλο το διάστημα που νοσηλευόταν ο Δημήτρης. Υπήρχαν μέρες που πήγαινε καλύτερα και μέρες που ήταν πιο κρίσιμες. Τελικά μετά από 23 μέρες ο Δημήτρης κατέληξε. Για μία μητέρα είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει την απώλεια του παιδιού της.
Παρόλο που πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε, ο πόνος για εμένα και την οικογένεια είναι ίδιος. Η απώλεια του γιου και του αδελφού παραμένει ουσιαστική.
Υπάρχουν στιγμές ευτυχισμένες μέσα στην οικογένεια. Η απουσία του Δημήτρη είναι όμως σημαντική και η χαρά πολλές φορές αλλάζει όψη και μετατρέπεται σε λύπη. Ο Δημήτρης έχει διαρκή παρουσία στο σπίτι με φωτογραφίες του, με δικά του αντικείμενα αγαπημένα. Μπορεί να λένε ότι ο χρόνος τα γιατρεύει όλα, η λύπη για την απώλεια όμως του παιδιού, δεν ξεθωριάζει για τον γονιό», υπογράμμισε η κ. Καρύδη.
Μεταφέροντας την προσωπική της εμπειρία, η κ. Καρύδη τονίζει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη δομών παροχής ψυχολογικής στήριξης στις οικογένειες που χάνουν συγγενικό τους πρόσωπο σε τροχαίο δυστύχημα. «Για το κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης έχω να μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Όταν οι δύο οικογένειες φθάσαμε στην Αθήνα, μας ειδοποίησαν ότι ήταν σοβαρά και τα δύο παιδιά. Φθάσαμε στο Γενικό Κρατικό. Πήγαμε στην εφημερεύουσα προϊσταμένη. Οι γονείς του Μιχάλη δεν γνώριζαν τι ακριβώς είχε συμβεί. Η υπεύθυνη των εξωτερικών ιατρείων μου ζήτησε να κάνω την αναγνώριση. Κατεβήκαμε στον χώρο, τον οποίο έχω αποτυπωμένο ακόμη στο μυαλό μου.
Δεν περιγράφεται αυτό που έζησα. Μου έδωσαν μία μαύρη σακούλα με τα ρούχα του Μιχάλη, με τη φωτογραφική μηχανή του Μιχάλη. Τα παιδιά είχαν βγάλει φωτογραφίες από την έξοδό τους σε κλαμπ, ήταν γεμάτα όρεξη για τη ζωή, γεμάτα όνειρα. Μου έδωσαν και μία άλλη σακούλα με τα ρούχα του Δημήτρη, σκισμένα και ματωμένα και το κινητό του τηλέφωνο. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη ή αναπτυγμένη ή οτιδήποτε. Αυτό το κομμάτι, το πώς αντιμετωπίζονται δηλαδή οι οικογένειες ερχόμενες σε πρώτη επαφή με το συμβάν είναι πραγματικά οδυνηρό».

ΠΗΓΗ: ΠΡΟΟΔΟΣ 8-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: