Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr3 Οκτ 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ Κο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΡόδος 27 Σεπτεμβρίου 2010
Κύριε Θεοδωράκη
Θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα
Γράφω αυτό το κείμενο, αμέσως μετά από την Κυριακάτικη εκπομπή σας για τα τροχαία.
Άνοιξα το χρονοντούλαπο του 2002 με όλα τα ενθύμια της αλληλογραφίας μου μετά από την τραγική απώλεια του γιού μου Δημήτρη, Πρωτοετή φοιτητή της Πληροφορικής, όταν αμέριμνα τα παιδιά περπατούσαν στο πεζοδρόμιο πίσω από τα κιγκλιδώματα επί της Συγγρού, στην περιοχή του ΦΙΧ στις 20 Ιανουαρίου 2002, όταν ακόμη δεν ήθελα και δεν μπορούσα να διαπραγματευτώ το άδικο χαμό του γιού μου, από ένα ασυνείδητο οδηγό που οδηγούσε υπό την επήρεια του αλκοόλ, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, αγνοώντας το κακό που θα προκαλούσε σε δύο οικογένειες και όταν ακόμη δεν είχε λειτουργήσει η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.
Μεταξύ των επιστολών προς τους αρμόδιους Υπουργούς εκείνης της χρονιάς το 2003, ήταν και η επιστολή σε σας, με αφορμή μιας εκπομπής σας για τα Ναρκωτικά με προσκεκλημένους, πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης.
Μετά από 7 χρόνια ξεκινήσατε για τη νέα χρονιά την εκπομπή σας, με τα τροχαία. Εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ γιατί θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το ρόλο των ΜΜΕ, πως μπορούν με την εικόνα, το λόγο να διαδραματίσουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην συνεχή παρουσίαση του θέματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλά και στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
Σας επισυνάπτω την επιστολή μου την οποία σας είχα αποστείλει το 2003 εκ νέου.
Σας ενημερώνω στη μνήμη του γιού μου Δημήτρη το 2004 λειτούργησε στη Ρόδο η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ( Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων ) με μοναδικό σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων, ένα τεράστιο πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείτε, αλλά και με σημαντική παρουσία στην ενημέρωση στην πρόληψη και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
Θα επιθυμούσα να έχω μια επικοινωνία μαζί σας για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων, είναι η ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ του Νοέμβρη, κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με κεντρικό μήνυμα « Από την Παγκόσμια Μνήμη στην Παγκόσμια Δράση» για την μείωση των θυμάτων.
Προσπαθούμε από το 2004 να την αναγνωρίσουμε και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς οι κυβερνήσεις μας δεν ανταποκρίνονται, όταν οι χώρες της Ε.Ε κατάφεραν να μειώσουν τα θανατηφόρα δυστυχήματα.
Εμείς στη Ρόδο τιμούμε την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ από το 2005 και όσον αφορά τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα στα οποία αναφερθήκατε το τοποθετούμε στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας κάθε χρόνο για 2 εβδομάδες. Προσπαθούμε και τα τροχαία στη Ρόδο έχουν μειωθεί 37% το 2009.
Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε με χρειαστείτε.

Σας ευχαριστώ
Ελένη Καρύδη
Πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: