Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















3 Αυγ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2012




Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη των αποτελεσμάτων για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, απαιτείται  η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την αλλαγή  οδηγικής συμπεριφοράς, που θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών  στην Ε.Ε, αλλά και περιοχή.
Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης η Δωδεκάνησος χαρακτηρίζεται, ως περιοχή που έχει πρόβλημα με πολλά τροχαία δυστυχήματα και  κατατάσσεται  πρώτη, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ανάμεσα στους 16 νομούς της χώρας μας (2011).
H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών ακολουθώντας πρακτικές από τους αντίστοιχους οργανισμούς της Ε.Ε και όχι μόνο, των οποίων είμαστε μέλη, προσπαθώντας να επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος.

Πραγματοποιεί για μία ακόμα χρονιά την ενημερωτική καμπάνια για την οδική ασφάλεια Ελλήνων και ξένων οδηγών που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί  μας, με την  έκδοση τρίπτυχου εντύπου στην  ελληνική και αγγλική γλώσσα  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Τμήμα Τουρισμού Δωδεκανήσου.  
Η καμπάνια έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους χρήστες δρόμου, Έλληνες και ξένους, καθώς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αύξηση των δυστυχημάτων λόγω της χαλάρωσης, της βραδινής διασκέδασης, τις υψηλές θερμοκρασίες, το κακό οδικό δίκτυο   και τους καλοκαιρινούς μήνες η κυκλοφορία στο ήδη ανεπαρκές επαρχιακό- εθνικό  δίκτυο αυξάνεται κατακόρυφα. Η συγκεκριμένη εκστρατεία, εκτός από το έντυπο (ελληνικά – αγγλικά), περιλαμβάνει και ένα ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα το οποίο  μεταδίδεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ρόδου , στοχεύοντας στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
Συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης του Άλσους Αγίου Σουλά: Κυκλοφοριακή Αγωγή-Μάθημα ΖΩΗΣ στο Πάρκο του Αγίου Σουλά, από τις 10:30-12:30 και τις 4 Κυριακές του Αυγούστου, για μικρούς και μεγάλους οδηγούς. 
4 Αυγούστου, Σάββατο: συμμετέχει στη γιορτή Μελιού και Σούμας στα Σιάννα, ενημερώνοντας τους  επισκέπτες με έντυπα, χρησιμοποιώντας τα γυαλιά προσομοίωσης Μέθης για την σπουδαιότητα της Οδικής ασφάλειας έχοντας κατά νου ότι:   Όλοι διασκεδάζουμε ο  «ΕΝΑΣ δεν πίνει ο  ΟΔΗΓΟΣ  της ΠΑΡΕΑΣ » προσφέροντας Αλκοτέστ μιας χρήσης, χορηγός: Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου.
10 -23 Αυγούστου: συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην 47η  Πανελλήνια Έκθεση Κρεμαστής, με δικό της περίπτερο. Οι επισκέπτες, θα έχουν την δυνατότητα να  συμπληρώσουν  το  ερωτηματολόγιο σχετικά με την Κυκλοφοριακή Αγωγή, να ανταλλάξουν  ιδέες και απόψεις για την Οδική Ασφάλεια, να ακούσει προτάσεις, να μοιράσει  έντυπα με συμβουλές, χρήση παιδικού καθίσματος  και να λάβουν μέρος στη κλήρωση ενός ποδηλάτου-συμμετοχή δωρεάν, ( FUTURA  bike αναδιπλωμένο, με κράνος) Χορηγός ΒΑΚΑΡ, που θα γίνει με την λήξη της έκθεσης 23 Αυγούστου 2012. Οι επισκέπτες για άλλη μια φορά  θα δουν και θα γνωρίσουν  τα σκίτσα του Μιχάλη Κουντούρη, καθότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συνεργάζεται με την Εducartoon και το σκιτσογράφο Μιχάλη Κουντούρη.  Στα πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΥΘΥΤΑ, ο Μιχάλης Κουντούρης προσφέρει  δυο έργα του δωρεάν για την χρήση τους μέσα από τους σκοπούς της ΕΥΘΥΤΑ Το ένα έργο έχει σχέση με την χρήση κράνους και το άλλο με την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Η ΕΥΘΥΤΑ  ΡΟΔΟΥ τύπωσε T-Shirts 10 €, Κούπες 7€ και Οικολογικές Τσάντες 7€, με τα σχέδια αυτά και  θα τα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα.
Στις 13 Αυγούστου Δευτέρα: Περιοχή Κολώνα « Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα.  Ο Οδηγός της παρέας υποσχέθηκε… και δεν ήπιε» με την υποστήριξη της Τροχαίας Ρόδου και τη συνεργασία του CLUB VW RODOU, των Εθελοντών Σαμαρειτών του ΕΕΣ και το  Σύλλογο ιδιοκτητών ΤΑΧΙ ΡΟΔΟΥ. Στόχος της εκδήλωσης  είναι  ενημέρωση των νέων και η παρακίνησή τους για την καθιέρωση του «Οδηγού της παρέας» που δε θα πιει, ώστε να οδηγήσει με ασφάλεια τους φίλους του πίσω μετά τη νυχτερινή τους διασκέδαση, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του κοινού και παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Οι εθελοντές μας  θα βρίσκονται  στην ΚΟΛΩΝΑ και θα  ενθαρρύνουν τους νέους που προσέρχονται για διασκέδαση να επιλέξουν από την παρέα τους τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί  τον τίτλο “υπόσχεται ” να μην καταναλώσει καθόλου αλκοόλ όλο το βράδυ.
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές  θα του ζητήσουν να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι. Φεύγοντας από το νυχτερινό μαγαζί, με τη δική του θέληση, οι εθελοντές και συνεργάτες μας που θα  βρίσκονται εκεί, θα  του κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές θα τον επιβραβεύσουν,  ενώ σε άλλη περίπτωση θα τον συμβουλεύσουν  να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί, καλώντας το ΡΑΔΙΟ ΤΑΧΙ ΡΟΔΟΥ 22410 69800, χωρίς να επιβαρυνθεί το κόμιστρο της μεταφοράς του.
 14 Αυγούστου Τρίτη: από 6:00μ.μ,  θα είμαστε  στη Φανερωμένη  μαζί με την Τροχαία Ρόδου  και τους εθελοντές για να  μοιράσουμε  έντυπο με συμβουλές στους οδηγούς, με την υποστήριξη, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας.
Σε σύσκεψη  με το Διοικητή της  Τροχαίας Ρόδου κ. Γ. Στέργου, αποφασίσαμε: « να ανταμείβουμε τον Συνετό Οδηγό». Η ανταμοιβή θα γίνεται με προβολή του συνετού οδηγού στα ΜΜΕ. Μια σκέψη που μπορεί να βοηθήσει προβάλλοντας τον συνετό οδηγό με στόχο να αυξήσει τους συνετούς οδηγούς. 
Φίλοι οδηγοί:
Να θυμάστε πάντα όταν οδηγείτε: τη ζώνη ασφαλείας, την ταχύτητα του οχήματος, το κράνος, τη μη χρήση του κινητού τηλεφώνου, τα παιδιά στα ειδικά καθίσματα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την απόσταση ασφαλείας, να μην είστε κουρασμένοι, το service οχήματος και το οδικό δίκτυο στο οποίο κινείστε.
•Εμείς οι οδηγοί είμαστε σε θέση να μειώσουμε, να ελαχιστοποιήσουμε και να εκμηδενίσουμε τους κινδύνους που κρύβει ένας δρόμος επικίνδυνος.
•Ας δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. •Η ανταμοιβή είναι πολύτιμη. Η ίδια μας η ΖΩΗ.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ σας εύχεται ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ και ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: