Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr24 Αυγ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΄΄Εληξε η Έκθεση Κρεμαστής

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετείχε για τρίτη χρονιά στην 47η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας  Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής  με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή αυτή  μας  δίδει την δυνατότητα  για άμεση  επικοινωνία με τους επισκέπτες της έκθεσης, αναλύοντας  τα οφέλη της ασφαλούς οδήγησης  και της  οικολογικής οδήγησης. Το περίπτερο μας κατά την διάρκεια της έκθεσης επισκέφτηκαν τόσο οι φορείς όσο και οι εκατοντάδες επισκέπτες της.
Δεχτήκαμε συγχαρητήρια για το ότι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και στην συνεχή ενημέρωση των πολιτών για θέματα της ασφαλούς οδήγησης, παραμένει πρωτοπόρα στην προσπάθεια αυτή για την περιοχή μας, με μοναδικό στόχο την ενημέρωση των οδηγών παρέχοντας με κάθε δυνατό τρόπο και σχεδιασμό κάθε πληροφορία για ασφαλή οδήγηση και αλλαγής συμπεριφοράς για την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή μας.
Είχαμε, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να δεχτούμε προτάσεις από άτομα ευαισθητοποιημένα στο θέμα της οδικής ασφάλειας και ποιες παρεμβάσεις θα  μπορούσαν  να γίνουν.  Υπήρξε ενδιαφέρον από επισκέπτες για εθελοντική προσφορά στις μελλοντικές δράσεις  της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έγιναν εγγραφές νέων μελών και έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.
 Επισκέπτες όλων των ηλικιών φόρεσαν τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Η εν λόγω δράση βασίζεται στον πρωτότυπο σχεδιασμό της, με στοιχεία διαδραστικότητας, αναπαράστασης και εικονικής πραγματικότητας -η δράση υλοποιείται σε τάπητα, ο οποίος απεικονίζει δρόμο επάνω στον οποίο υπάρχουν κώνοι. Οι συμμετέχοντες αρχικά διασχίζουν το δρόμο περνώντας ανάμεσα από τους κώνους. Στη συνέχεια, φορώντας ειδικά γυαλιά τα οποία παραμορφώνουν την όραση, επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση με δυσκολία καθώς τους δημιουργείται η αίσθηση της όρασης που έχει κάποιος που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι οδηγοί με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο και ταυτόχρονα παραστατικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αλκοόλ στις αισθήσεις μας και κατά συνέπεια στην οδήγησή μας.
Με το τέλος της έκθεσης, έγινε η κλήρωση του ποδηλάτου- συμμετοχή δωρεάν (ενός FUTURA  bike αναδιπλωμένου, με κράνος)  Χορηγός ΒΑΚΑΡ Α.Ε - και- τυχερή  αναδείχτηκε η Γιακουμάρου Κων/να.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί: τον κο  Νικόλαο Κεφαλάκη, τον  πρόεδρο και τα μέλη  της  Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης για την διάθεση του περιπτέρου, τους εθελοντές που με την παρουσία τους ενημέρωναν τους επισκέπτες, μοίραζαν έντυπα, δέχτηκαν τις προτάσεις τις κατέγραψαν, την ΒΑΚΑΡ Α.Ε και το σκιτσογράφο Μιχάλη Κουντούρη, με την δωρεάν προσφορά  δυο έργων του για τους σκοπούς της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.  
Το ένα έργο έχει σχέση με την χρήση κράνους, το άλλο με την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και την ασφαλή μεταφορά των παιδιών.
 Η ΕΥΘΥΤΑ  ΡΟΔΟΥ τύπωσε T-Shirts 10 €, Κούπες 7€ και Οικολογικές Τσάντες 7€, με τα σχέδια αυτά και  θα τα διαθέτει κατά αποκλειστικότητα.
Φίλοι οδηγοί: μη ξεχνάτε: Η ΖΩΗ αλλάζει σε δευτερόλεπτα. Μην  αποσπάτε τα μάτια σας από το δρόμο.
Οδηγείτε υπεύθυνα, όχι επιθετικά για να έχετε καλές και ασφαλείς διαδρομές.Δεν υπάρχουν σχόλια: