Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Αυγ 2012

Οι κακές συνήθειες του καλοκαιριού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρεπορτάζ Νίκος Λιβανός


 
 
Εικόνες καθόλου σπάνιες στους ελληνικούς δρόμους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες: οδηγοί που βγάζουν το αριστερό χέρι τους έξω από το παράθυρο. Αυτοκίνητα που θυμίζουν φορτηγάκια λόγω της υπερφόρτωσής τους με όλο το νοικοκυριό...
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας των τελευταίων ετών τους θερινούς μήνες αρχίζει μια ραγδαία αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων λόγω της αυξημένης καλοκαιρινής κίνησης, του κακού οδικού δικτύου στα νησιά μας αλλά και εξαιτίας των προαναφερθεισών κακών συνηθειών μας.
 
Για παράδειγμα, το καλοκαίρι αυξάνεται η κατανάλωση του αλκοόλ και κυρίως της αγαπημένης μας μπίρας. Η μπίρα - ακόμη και στις πιο αθώες περιπτώσεις - περιέχει αλκοόλη. Οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της διότι προκαλεί αφυδάτωση, υπνηλία και μειωμένα αντανακλαστικά.
 
Πάντως, ο ΚΟΚ έχει προβλέψει μια σειρά από αυστηρά πρόστιμα για τους άτακτους οδηγούς. Το πρόστιμο για το υπερφορτωμένο αυτοκίνητο είναι 80 ευρώ, ενώ όσοι σκοπεύουν να μετατρέψουν και αυτό το καλοκαίρι το αυτοκίνητό τους σε «παιδική χαρά» μεταφέροντας υπεράριθμο αριθμό επιβατών πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νομοθέτης προβλέπει πρόστιμο 80 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος για 20 ημέρες.
 
Αλλά και η παράνομη - χωρίς την προβλεπόμενη άδεια - έλξη βάρκας ή και τρέιλερ τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ και αφαίρεση της άδειας και του διπλώματος για 10 ημέρες.

Ο οδηγός της φωτογραφίας έχει απλώσει το πόδι 
του έξω από το παράθυρο για να δροσίζεται καλύτερα. 
Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα προλάβει να φρενάρει και ο κίνδυνος να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα είναι 
πολύ μεγάλοςΠάμε διακοπές και θέλουμε όλο το νοικοκυριό μαζί μας! Ο χώρος αποσκευών φουλάρει, ενώ η πόρτα παραμένει 
ανοιχτή και δεμένη με πρόχειρα σχοινιά σε όλο το ταξίδι. Η υπερβολική φόρτωση αλλοιώνει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου αυξάνοντας την απόσταση ακινητοποίησης σε ένα φρενάρισμα πανικού, ενώ στις στροφές το όχημα παρουσιάζει πιο έντονες κλίσεις λόγω 
του πρόσθετου βάρουςΕικόνα αρκετά συχνή στους ελληνικούς δρόμους: τα σκυλιά – εξαιτίας της αδιαφορίας των ιδιοκτητών τους –  βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εγκληματικό και πολύ επικίνδυνο. Τα σκυλιά – είτε πρόκειται για μεγαλόσωμα είτε για πιο μικρά – θα πρέπει να δένονται με ειδική επιστήθια ζώνη η οποία δεν κοστίζει περισσότερο από 20-30 ευρώ. Οπως αναφέρουν οι κτηνίατροι δεν είναι λίγες οι φορές που τα αγαπημένα κατοικίδια πολλών οδηγών πέφτουν από το παράθυρο του αυτοκινήτουΗ διαδρομή προς τις παραλίες φαντάζει για τα παιδιά διασκεδαστική. Πολλοί οδηγοί παρασύρονται από 
την ανεμελιά των διακοπών και – αψηφώντας κάθε κίνδυνο –  βάζουν τα παιδιά τους στον χώρο αποσκευών 
ή και σε καρότσες αγροτικών! Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού είναι πολύ μεγάλη (η φωτογραφία είναι από ένα κυκλαδονήσι όπου η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι υποτυπώδης και δεν επαρκεί για την κάλυψη σοβαρών περιστατικών)Καθόλου σπάνια συνήθεια: οδηγός με 
το ένα χέρι έξω από το παράθυρο. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί οδηγοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν εγκαίρως επειδή το αριστερό χέρι τους δροσιζόταν. Αλλος ένας μεγάλος κίνδυνος όταν 
έχουμε το χέρι μας έξω από το παράθυρο είναι η αυξημένη πιθανότητα τσιμπήματος – π.χ. από μέλισσα. Επίσης, σύμφωνα 
με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όσοι συνηθίζουν να βγάζουν το αριστερό χέρι τους έξω από το παράθυρο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με 
τους οδηγούς που κρατούν το τιμόνι με 
τα δύο χέρια
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: autoNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: