Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















9 Αυγ 2012

Ο ιδανικός συνοδηγός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ


 
Οσοι ασχολούνται με τα ράλι, γνωρίζουν πόσο καθοριστική είναι η συμβολή του συνοδηγού στην τελική έκβαση του αγώνα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στο συγκεκριμένο μηχανοκίνητο σπορ γίνεται επίσημη αναφορά στο πλήρωμα κάθε αυτοκινήτου και ότι οι καλοί συνοδηγοί αμείβονται πλουσιοπάροχα και πραγματοποιούν επίσης μεταγραφές μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Οι δημόσιοι δρόμοι δεν προσφέρονται βέβαια για ράλι, ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο αναβαθμίζεται η σημασία του συνοδηγού, όσον αφορά την οδική ασφάλεια.
Ο ενεργός και παρατηρητικός συνοδηγός μπορεί να απαλλάξει τον οδηγό από πολλές υποχρεώσεις ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από την κυκλοφορία, στην οποία οφείλεται - σύμφωνα με έρευνα της αυστριακής λέσχης αυτοκινήτου OAMTC - περίπου το 11% των θανατηφόρων δυστυχημάτων!
Ετσι ο συνοδηγός μπορεί να ετοιμάζει τα ψιλά για την πληρωμή των διοδίων, να απαντά για λογαριασμό του οδηγού στο κινητό τηλέφωνο, να ασχολείται με τα παιδιά και να τα καθησυχάζει και να είναι εφοδιασμένος με αναψυκτικά και σνακ.
Αν είναι άγνωστη η συγκεκριμένη διαδρομή, τότε συνιστάται να γνωρίζει ο συνοδηγός τα κομβικά σημεία της και να έχει στη διάθεσή του έναν χάρτη, για να μπορεί να προσανατολίσει αμέσως αυτόν που κάθεται στο τιμόνι.
Στις υποχρεώσεις του ιδανικού συνοδηγού περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων να διατηρεί «φρέσκο» τον οδηγό με συζητήσεις, αποφεύγοντας όμως περίπλοκα θέματα και οικογενειακά προβλήματα, που είναι πολύ πιθανόν ότι θα ανάψουν τα αίματα. Επίσης οφείλει να επισημάνει στον κουρασμένο οδηγό την κατάστασή του, πάντα όμως με ευγενικό και διπλωματικό τρόπο, ενώ γενικότερα δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση του παντογνώστη. Η αρμονική συνεργασία μεταξύ του οδηγού και του συνοδηγού εξασφαλίζεται αν έχουν καθορίσει από την αρχή τις αρμοδιότητές τους και τις έχουν αποδεχθεί. Την ευθύνη της οδήγησης την έχει πάντως αυτός που κάθεται στο τιμόνι, γι' αυτό και ο συνοδηγός πρέπει να δείχνει αυτοπειθαρχία και να αποφεύγει τα αιχμηρά σχόλια για το οδηγικό του στυλ, με τα οποία ενδέχεται να πυροδοτήσει καβγάδες και τελικά να πετύχει το αντίθετο από αυτό που επεδίωκε.
Πηγή: AutoNEA, 8/8/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: