Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Αυγ 2012

Συμβουλές 
Η τσιγκουνιά επιβάλλεται!
 
H οικονομική οδήγηση είναι πλέον περισσότερο επιβεβλημένη από κάθε άλλη φορά. Φροντίστε να φουλάρετε στην πόλη, όπου τα καύσιμα είναι πολύ πιο φθηνά. Το φουλάρισμα στα αστικά κέντρα μπορεί να σας κοστίσει κατά μέσον όρο 1,65 ευρώ/λίτρο. Στην εθνική οδό δεν θα βρείτε λιγότερο από 1,75-1,80 ευρώ/λίτρο την αμόλυβδη (μπορεί να εξοικονομήσετε 5-8 ευρώ). Οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα έως και 120-130 χλμ./ώρα. Πάνω από αυτή την ταχύτητα η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται σημαντικά ενώ κινδυνεύετε να σας γράψει και η Τροχαία για υπερβολική ταχύτητα. Κάνετε προσπεράσεις εκμεταλλευόμενοι τη ροπή του αυτοκινήτου και μην τερματίζετε το στροφόμετρο. Τσεκάρετε στον υπολογιστή ταξιδιού (στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει) τη μέση κατανάλωση καυσίμου - μόνο έτσι μπορείτε να βαθμολογείτε τον εαυτό σας στον τομέα της οικονομίας καυσίμου.
Διώξτε τα περιττά κιλά
Κάθε πρόσθετο βάρος στο αυτοκίνητο (μπαγκαζιέρες, σχάρες και πολλά περιττά αξεσουάρ) απαιτεί αύξηση της ισχύος του κινητήρα, δημιουργεί αύξηση του αεροδυναμικού συντελεστή και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οδηγώντας με 120 χλμ./ώρα και έχοντας τοποθετημένες αποσκευές στη σχάρα οροφής η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να αυξηθεί έως και 39%. Πάρτε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα και τοποθετήστε τις αποσκευές στον χώρο αποσκευών. Για μεγαλύτερη ασφάλεια βάλτε τις μεγάλες αποσκευές πίσω από τα μπροστινά καθίσματα (στην πλάτη τους).
Θερινό τσεκάπ
Αρκετές εταιρείες προσφέρουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δωρεάν τσεκάπ στο αυτοκίνητό σας ή και προσιτά σέρβις με εκπτώσεις στα ανταλλακτικά και στην επισκευή. Καλό θα είναι να τσεκάρετε τον κινητήρα, τα λιπαντικά του αυτοκινήτου (μαζί με τα λοιπά υγρά για τον κλιματισμό, το ψυγείο κ.λπ.), το σύστημα διεύθυνσης και πέδησης.
Τσεκάρετε και την πίεση των ελαστικών. Ελαστικά με χαμηλή πίεση συνεπάγεται και αυξημένη κατανάλωση. Τα φθαρμένα ελαστικά είναι πιο ευάλωτα το καλοκαίρι όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και τα κλαταρίσματα είναι πιο συχνά. Οδήγηση με πίεση ελαστικών μικρότερη κατά 0,3 bar συνεπάγεται και αύξηση της κατανάλωσης κατά 3%. Τέλος, τσεκάρετε το φαρμακείο, τον πυροσβεστήρα αν έχει λήξει, τον αέρα στη ρεζέρβα και αν το τρίγωνο είναι στη θέση του.
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία
Ρυθμίζετε τον κλιματισμό μεταξύ 22-23 βαθμών Κελσίου. Η διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν του αυτοκινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 8 βαθμούς Κελσίου.
Η υπερβολική και άσκοπη χρήση του κλιματισμού μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση έως και 20%. Αν ταξιδεύετε χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό διότι τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν πολύ περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου. Οταν εκτός αυτοκινήτου επικρατεί καύσωνας, καλό είναι να κλείσετε τον κλιματισμό λίγα λεπτά προτού σταματήσετε. Αυτό θα σας επιτρέψει να μην πάθετε θερμικό σοκ.
 
Το καλοκαιρινό ωράριο
Οι πιο κατάλληλες ώρες που μπορείτε να ταξιδεύετε το καλοκαίρι είναι συγκεκριμένες και εντελώς διαφορετικές με αυτές του χειμώνα. Ετσι, η πρωινή ώρα είναι η καλύτερη για να ξεκινήσετε την εκδρομή του Σαββατοκύριακου αποφεύγοντας τη ζέστη. Ο καύσωνας προκαλεί υπνηλία και επιταχύνει την κούραση του οδηγού αλλά και των επιβατών.
 
Προσοχή στα παιδιά
Τα παιδιά ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο και δεν λείπουν οι γκρίνιες όταν το ταξίδι ξεπερνά τις 3-4 ώρες. Πάρτε μαζί σας δύο-τρία αγαπημένα παιχνίδια τους, κάνοντας συχνές στάσεις σε σκιερά και κυρίως ασφαλή σημεία ώστε να εκτονωθούν για λίγα λεπτά.
«Δίαιτα» πριν από το ταξίδι
Ξεχάστε τα βαριά φαγητά σε ενδιάμεσες στάσεις (π.χ. κρέατα, λαδερά, τηγανητά κ.λπ.), επειδή προκαλούν υπνηλία. Να έχετε μαζί σας μικρά σνακ από το σπίτι (π.χ. ένα κρύο τοστ ή και φρούτα) και να αποφεύγετε τους οργανωμένους σταθμούς των αυτοκινητοδρόμων για φαγητό. Οι περισσότεροι κοστίζουν ακριβά ακόμη και για έναν καφέ (μερικοί δίνουν προσφορές, αλλά και πάλι πρέπει να είστε προσεκτικοί). Πίνουμε άφθονο νερό ή κρύο τσάι και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά. Απαγορεύονται τα αλκοολούχα.
 
Πηγή: autoNEA


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: