Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Σεπ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμμετοχές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ


 

Στις  19 &
20 Σεπτεμβρίου 2014 στην Αθήνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, συνδιοργανώνουν το 5Ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ» Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν η Πρόεδρος  Ελένη Καρύδη και οι εθελόντριες Νομικοί  της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, κυρίες:  Αργυρώ Παντελίδη και Βαλεντίνη Παντελίδη.

Εισηγητές: Καθηγητές Πανεπιστήμιου, έγκριτοι Νομικοί. Μια μικρή περιγραφή των εισηγήσεων: Θέματα εισηγήσεων : Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις από την πρόσφατη νομολογία   του Αρείου Πάγου. Επίκαιρα ζητήματα Αστικού Δικονομικού Δικαίου,   Αναιρετικός Έλεγχος κατά την επιδίκαση χρηματικής  ικανοποιήσεως κατ’ άρθρο 932 ΑΚ, Παρουσίαση Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ Ισοκράτης», Η Πολιτική Αγωγή στα Τροχαία Ατυχήματα – Πρακτικά, Ζητήματα (Προθεσμίες – Αντίκλητος, Παραγραφή –Διακοπή Παραγραφής – Τροποποιήσεις ΚΠοινΔ ), Η Διαμεσολάβηση και ο ρόλος του Νομικού συμπαραστάτη,  Η "διάσωση" του Επικουρικού Κεφαλαίου αντιμέτωπη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, Οι εξαιρέσεις ασφαλιστικής κάλυψης στις πρόσθετες παροχές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ευθύνης από αυτοκίνητα,  Η αρχή της διαφάνειας στις χρεώσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων,  Ασφάλιση επιβατών - Έννοια τρίτου,  Ανασφάλιστος ο ιδιοκτήτης οχήματος ως επιβαίνων, Οι άγνωστες παγίδες  του άρθρου 7 του Νόμου 489/1976 ,  Υποχρεώσεις και δικαιώματα ασφαλιζομένου, Ιατρικά θέματα που άπτονται του δικαίου των αποζημιώσεων θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, Οδήγηση υπό την επήρεια φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα, Η ανάλυση του DNA στην διερεύνηση του τροχαίου ατυχήματος –  Όταν η επιστήμη πλησιάζει την επιστημονική φαντασία.

Η Educartoon-Η Γελοιογραφία στην Εκπαίδευση και η EYΘΥΤΑ Ρόδου-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή για το σχολικό έτος 2014-2015, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 , στον Χώρο Εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.

Θα μιλήσουν: Νικόλαος Νίκας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού Educartoon, Ελένη Καρύδη, Πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, Πάνος Διπλαράκος, Δημοσιογράφος ειδικού Τύπου και Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος Educartoon

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί παράσταση του Θεάτρου Σκιών, με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή, από τον Νικόλα Τζιβελέκη.

Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (F.E.V.R) Λουμπλιάνα 18-21 Σεπτεμβρίου 2014. Αντιπρόσωποι οργανώσεων που αγωνίζονται για την Οδική Ασφάλεια και την υπεράσπιση των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων από  είκοσι Ευρωπαϊκές χώρες θα συναντηθούν και θα συζητήσουν από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στη Λουμπλιάνα, εκεί όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, www.fevr.org.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, η μη  κερδοσκοπική εταιρία You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης και ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα».

Στο επίκεντρο της συνάντησης τα θέματα της Γ.Σ,  είναι: Δράσεις για την Οδική Ασφάλεια και Μ.Μ.Ε, Ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων και αντιμετώπιση των τροχαίων συμβάντων από την Δικαιοσύνη. Ειδικό θέμα θα αποτελέσει η πανευρωπαϊκή διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων που φέτος είναι την Κυριακή 16 Νοέμβρη και έχει θέμα: « Η Ταχύτητα Σκοτώνει» .

Μας δίνεται η δυνατότητα να ενοποιήσουμε τις εμπειρίες μας , να μάθουμε νέες πρακτικές και να διαμορφώσουμε ένα κοινό  πανευρωπαϊκό διεκδικητικό  πλαίσιο  που θα συμβάλει στη δραστική μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, των θανάτων και των τραυματισμών και που αποτελεί τον  άμεσο στόχο της συνάντησης.

Η επιλογή της Λουμπλιάνας σαν τόπος της συνάντησης δεν είναι φυσικά τυχαίος : φέτος βραβεύτηκε σαν η κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη τόσο στο ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας όσο και σ αυτό του πρασίνου…                       
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: