Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Σεπ 2014

• ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο πρώτος κύκλος ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια στα στρατόπεδα της Ρόδου.

H ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, σε συνεργασία με τον Στρατηγό Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ κ. Στεφανή Αλκιβιάδη και τον Διευθυντή του γραφείου ΓΥΑ κ. Καραλάζο Νικόλαο διοργάνωσαν ενημερώσεις για την Οδική Ασφάλεια στα στρατόπεδα Καλαμώνα, Γενναδίου και Αφάντου
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε η ενημέρωση από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, μέσω διαλέξεων όσο και μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη δυνατή ενημέρωση.
Η εκδήλωση συντονίστηκε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Δ/ντή του γραφείου ΓΥΑ κ. Καραλάζο Νικόλαο, ο οποίος με ενθουσιασμό και ουσιαστικό ενδιαφέρον κατέβαλλε κάθε προσπάθεια, ώστε κανένας από να μη λείψει από την ενημέρωση.
Η συμμετοχή όλων δεν θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά των Διοικητών των στρατοπέδων , οι οποίοι βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και της προετοιμασίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την οργάνωση της εκδήλωσης, που συσπείρωσε όλους τους Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και οπλίτες των στρατοπέδων.
Στο χώρο των στρατοπέδων , πραγματοποιήθηκε και η βιωματική εκπαίδευση οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, με τη χρήση των γυαλιών προσομοίωσης μέθης και αποτέλεσαν μεταξύ άλλων τα αντικείμενα της ενημέρωσης της βιωματικής εκπαίδευσης.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν 435 άτομα, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και οπλίτες ενώ τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Στρατηγός Κ. Στεφανής Αλκιβιάδης, ο Διοικητικής Συνταγματάρχης Κ. Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος στρατόπεδο Καλαμώνα, ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Κ. Αλεξανδρής Κων/νος στρατόπεδο Γενναδίου , ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Πελέκης Αλέξιος στρατόπεδο Αφάντου και ο Δ/ντής του ΓΥΑ κ. Καραλάζος Νικόλαος
Στο περιθώριο της ενημέρωσης ,ανακοινώθηκε από τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Στρατηγό κ. Στεφανή Αλκιβιάδη, ότι οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν με στόχο τη δυνατότητα να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις πάνω στο καίριο ζήτημα της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας ,προκειμένου να ενημερωθούν με βιωματικό τρόπο για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων συμβάντων.
Προσφέρθηκαν από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πέντε (5) κράνη σε οπλίτες, κατόπιν υπόδειξης των Διοικητών των στρατοπέδων στα πλαίσια της καμπάνιας ενημέρωσης για την σπουδαιότητα της χρήσης του κράνους, χορηγός ΒΑΚΑΡ Α.Ε και μοιράστηκαν αλκοτέστ μιας χρήσης χορηγός ΣΥΦΑΚ.
Ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Στρατηγός κ. Στεφανής Αλκιβιάδης μεταξύ άλλων ανέδειξε τη σημασία και τους στόχους του έργου της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, επισημαίνοντας τους πολλούς κινδύνους, που «κρύβονται» σε κάθε σημείο των ελληνικών δρόμων, κυρίως εξαιτίας των παραβατικών συμπεριφορών από τους οδηγούς, τονίζοντας τη σημασία της ασφαλούς οδήγησης.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη των αποτελεσμάτων για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς, που θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ε.Ε.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, αναρωτιέται, τι κι αν τα τροχαία αποτελούν εδώ και χρόνια την πρώτη αιτία θανάτου της νεολαίας, τι και αν θρηνήσαμε τόσες ανθρώπινες ζωές στη πόλη μας τούτο το καλοκαίρι που ασυνείδητα και υποσυνείδητα αποδεχόμαστε τον αποδεκατισμό μας…. εικόνες και σκέψεις που θα έπρεπε να μας συγκλονίζουν… όλους…
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, ακολουθώντας πρακτικές από τους αντίστοιχους οργανισμούς της Ε.Ε και όχι μόνο, των οποίων είμαστε μέλη, προσπαθώντας να επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος, με στόχο να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές που χάνονται στην άσφαλτο τραγικά και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ως πολιτεία, ως κράτος, ως φορείς, ως πολίτες….
Τίποτα δεν είναι ανώτερο από την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρεί ή να την καταστρέφει. Ας λάβουμε υπόψη ότι οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να ενώνουν τους ανθρώπους και όχι οι ίδιοι οι δρόμοι να τιμωρούν με θάνατο τον χρήστη σε μια λάθος συμπεριφορά του σύμφωνα με τον ΚΟΚ.
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε ΕΔΩ: http://www.rodiaki.gr/article/289217/o-prwtos-kyklos-enhmerwshs-gia-thn-odikh-asfaleia-sta-stratopeda-ths-rodoy

Φωτογραφίες ΕΔΩ:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.675265015890110.1073741927.179205038829446&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.675275055889106.1073741929.179205038829446&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.680708522012426.1073741931.179205038829446&type=3

Δεν υπάρχουν σχόλια: