Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr18 Σεπ 2014

Μακαρόνια με κιμά.

Του Πέτρου Μανταίου

Ήταν ν’ ανέβω στα παιδιά∙ πάω και βλέπω τους εγγονούς μου δυο-τρεις φορές την εβδομάδα∙ όσο ακόμα είναι μικροί, γιατί ούτε που καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα τα παιδιά μεγαλώνουν. Αλλαξε όμως το σχέδιο. Θα κατέβαιναν στην Αθήνα για δουλειές και θα έφτιαχνα φαγητό για μεσημεριανό τραπέζι, οικογενειακό. Οι εγγονοί μου, στην πέμπτη από φέτος ο μεγάλος, στη δευτέρα ο μικρός, τρελαίνονται για «μακαρόνια με κιμά του παππού» (το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί έχει γίνει έμβλημα∙ κάτι σαν επιγραφή εστιατορίου!). Θα μου πεις, ποια παιδιά δεν αγαπούν τα μακαρόνια με κιμά και τα μακαρόνια γενικώς. Αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει (πρωτύτερα από τους Ιταλούς ή τους… Κινέζους). Αλλιώς θα ανέβαινε στην Ελλάδα ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας, από… υποσιτισμό.

Έβαλα τον κιμά στο μάτι να σιγοψήνεται και βγήκα δέκα λεπτά να ψωνίσω καλούδια για τα εγγόνια: παγωτά, μπισκότα γεμιστά, κρουασανάκια με κρέμα, ξηρούς καρπούς και όσα άλλα κάνουν ευτυχείς τους παππούδες και… δυστυχείς τους γονείς. Επιστρέφοντας, με το που γύρισα το κλειδί και άνοιξα την πόρτα, ένιωσα σε όλο μου το σώμα το χάδι από τη μυρωδιά φαγητού που ψήνεται. Είχα σχεδόν ξεχάσει, τι σημαίνει να μπαίνεις στο σπίτι σου και να σε υποδέχεται μυρωδιά φαγητού. Αυτό θα πει εστία, σκέφτηκα, δίνοντας στη λέξη σημασία -την πρωταρχική- που δεν είχα δώσει έως τώρα. Εστία! Θαύμασα. Για δες, απόρησα, υπάρχουν ακόμα σπίτια που μπαίνεις και σε καλωσορίζει μυρωδιά φαγητού στην κατσαρόλα! Αυτό λοιπόν έχω πάθει: υπό μία έννοια, αφού δεν… ακούγεται (συνηθίζεται το ρήμα στην κρητική κουζίνα!) μυρωδιά φαγητού στο σπίτι, είμαι… ανέστιος.

Τελευταία φορά που μου μύρισε φαγητό μπαίνοντας στο σπίτι (πάλι κιμάς για μακαρόνια!), ήταν το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013. Μια μέρα προτού σκοτωθεί, στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου, η Χριστίνα, η γυναίκα μου.

Χρονογράφημα στην Εφημερίδα των Συντακτών, 15/9/2014. photoΈνα χρόνο πριν (18/9/2013) από  την ίδια εφημερίδα:

Έσβησε το χαμόγελο της Χριστίνας

Εφυγε απροσδόκητα από τη ζωή σε αυτοκινητικό δυστύχημα η γυναίκα του χρονογράφου της «Εφημερίδας των Συντακτών», Πέτρου Μανταίου

Θα τη θυμούνται όλοι για το χαμόγελό της και τη μεγάλη της ενεργητικότητα. Επί περίπου μισό αιώνα, η Χριστίνα ήταν σύντροφος και σύζυγος του επί πολλά χρόνια χρονογράφου της «Ελευθεροτυπίας» και τον τελευταίο χρόνο της «Εφημερίδας των Συντακτών», Πέτρου Μανταίου. Μια ζωή μαζί, με πολλές χαρές και πολλές πίκρες και πολλούς αγώνες. Ένα ζευγάρι καλόγνωμο, που πρώτα άκουγαν και μετά μίλαγαν, πάντα με καλοσύνη.

Η Χριστίνα συναντήθηκε απροσδόκητα με την ανυπαρξία μετά τη σύγκρουση του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν η ίδια, ο Πέτρος κι ένα ζευγάρι φίλοι τους, εκ των οποίων διασώθηκε η γυναίκα.

Μεγάλο το σοκ για την οικογένεια και τους πολλούς φίλους. Ελπίζουμε ο αγαπημένος σε όλους μας συνάδελφος να αντέξει την απουσία της Χριστίνας και να έλθει σύντομα κοντά μας, στη δημοσιογραφική οικογένεια, διότι κι αυτή τον έχει ανάγκη… Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει πόνος και πένθος και ίσως ο χώρος του χρονογραφήματος τον βοηθήσει να ξεπεράσει τη μεγάλη αδικία του απροσδόκητου θάνατου.

Την πάντοτε χαμογελαστή Χριστίνα θα αποχαιρετήσουν αύριο Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, ο σύντροφός της Πέτρος, τα παιδιά τους Γιώργος και Γιώτα και τα εγγόνια τους, Πέτρος και Στέλιος, τα αδέλφια Νατάσα, Κώστας κι όλοι οι συγγενείς και φίλοι.

Θα λείψει σε όλους η Χριστίνα. Ας τη θυμούνται όλοι για την καλή της διάθεση, την αγάπη που έφερε για τους ανθρώπους, την κινητικότητα, το χαμόγελό της. Οι συντεταγμένες της Φύσης δεν ήθελαν να γεράσει μαζί με τον σύντροφό της, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Πέτρος και οι δικοί της δεν θα πάψουν να την κουβαλούν μέσα τους, παντοτινά. «Καλό (της) ταξίδι».

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: