Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr9 Νοε 2014

16 Νοεμβρίου 2014: 3η Κυριακή του Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
 
Το 2013, 1061 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της χώρας μας, 1126  σοβαροί τραυματισμοί, ελαφρά τραυματισμένοι  13.515.

26.025 άνθρωποι  σκοτώθηκαν στην Ευρώπη.

Ήταν τα παιδιά μας, οι κόρες μας, οι πατεράδες μας, οι μητέρες μας, οι αδελφές μας, τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας…

Είχαν όνειρα και ελπίδες.....

Η ζωή τους τελείωσε γρήγορα.... από τροχαίο

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης από το 2006…

Φόρο τιμής σε όλους αυτούς.... που σκοτώθηκαν στους δρόμους της χώρας μας.

Η Ημέρα Μνήμης είναι για να θυμηθούμε όλοι, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου, να αγκαλιάσουμε τον πόνο, να αναζητήσουμε την δικαιοσύνη, να αναζητήσουμε την πολιτική βούληση, να ζητήσουμε συγνώμη.. να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε όλοι, να φτιάξουμε ένα μέλλον πιο ασφαλές στους δρόμους μας, να δημιουργήσουμε πολιτισμό για τις επόμενες γενιές..να σώσουμε τις ζωές των άλλων και να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους μας.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης  2014 και στις πέντε ηπείρους είναι:

H Ταχύτητα σκοτώνει... Ας σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς αυτήν.

 Μια κοινή αφίσα, ένα κοινό μήνυμα, σε όλες τις γλώσσες  του κόσμου.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο, θα ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις.

 

Γιατί μια Παγκόσμια Ημέρα  Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Ενημερωθείτε:  http://worlddayofremembrance.org/   

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για θύματα της οδικής κυκλοφορίας (WDR) συνενώνει δράσεις σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλες τις ηπείρους του κόσμου την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μνήμη των πολλών εκατομμυρίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις,  στις οικογένειες τους, στις κοινότητες, καθώς και για την απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους στη διάσωση: πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβεστικής, τροχαίας  και επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα τραυματικά επακόλουθα του θανάτου και του τραυματισμού στο δρόμο.

Γιατί υπάρχει μια ανάγκη για αυτήν την ημέρα;

Οι  θάνατοι και οι τραυματισμοί στο δρόμο είναι αιφνίδια, βίαια, τραυματικά γεγονότα, οι συνέπειες των οποίων είναι μακροχρόνιες και συχνά μόνιμες. Κάθε χρόνο,  εκατομμύρια  νέοι τραυματίες και πενθούντες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου προστίθενται στα αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν  μετά από μια τροχαία σύγκρουση.

Η ημέρα αυτή έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους όσους εργάζονται για την πρόληψης των συγκρούσεων  ή για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους   μια και παρέχει την ευκαιρία να αποδείξουν την τεράστια κλίμακα και τις επιπτώσεις των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση για να σταματήσει η ανθρωποθυσία.

Ιστορία της Παγκόσμια Ημέρας

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τα ίδια τα θύματα του δρόμου.

Από το 1995, μια Πρωτοβουλία ΜΚΟ Θυμάτων του Δρόμου υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, FEVR, δραστηριοποιείται αυτή την Ημέρα (που ξεκίνησε από την Road Peace του Ηνωμένου Βασιλείου το 1993) – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα όταν εντάχθηκαν και ΜΚΟ από την Νότια Αφρική, την Αργεντινή και το Ισραήλ.

Σύνδεσμος για την Παγκόσμια Ημέρα:


 

Π.Ο. Υγείας και ΟΗΕ προωθούν την παγκόσμια αναγνώριση

 

Η αυξανόμενη υποστήριξη του Π.Ο.Υ.  και το κάλεσμα κατά τη διάρκεια του Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2004 για μια παγκόσμια ημέρα κατά την οποία να επισημαίνετε το κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων   σε παγκόσμιο επίπεδο   οδήγησε στην υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας από τον  ΟΗΕ με το ψήφισμα 60/5 που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 2005 ως «η κατάλληλη αναγνώριση για τα θύματα των συγκρούσεων της κυκλοφορίας   και τις οικογένειες τους». Τα κράτη μέλη και η Διεθνής Κοινότητα κλήθηκαν  να αναγνωρίσουν αυτή την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: