Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Νοε 2014

Εκδηλώσεις ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 16 Νοεμβρίου 2014

Η Ταχύτητα σκοτώνει: Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς αυτήν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το σύνολο των επιστημονικών φορέων την κατατάσσουν πρώτη ανάμεσα στα αίτια πρόσκλησης τροχαίων συγκρούσεων, το γιατί ακριβώς μιλάμε μοιάζει αδιευκρίνιστο. Δυστυχώς έχει ήδη διευκρινιστεί με πολύ αίμα.
Η ταχύτητα σκοτώνει, θα μείνουμε απλοί θεατές;
Θα παραμείνουμε θεατές του ίδιου μας του θανάτου ή θα διεκδικήσουμε την ίδια μας τη ζωή;
Εκδηλώσεις από ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
• Κατόπιν αιτήματος μας θα τελεστεί για  Πέμπτη   χρονιά επιμνημόσυνη δέηση  σε όλους τους ναούς της  Ρόδου και θα διαβαστεί  λόγος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. κ Κυρίλλου για την Ημέρα Μνήμης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πιστών.
• Πριν την Κατανυκτική Συναυλία θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κυρίλλου.
• Κατανυκτική Συναυλία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 20.00 με το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο»
              Μουσική Αντώνης Κυζούλης,
              Διεύθυνση φωνητικού συνόλου Άντζελα Σπανού.
Θα παρουσιαστούν σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση,  μελοποιημένα έργα του   Ποιητή Κ. Παλαμά « Ο ΤΑΦΟΣ-1898» και ο Ύμνος στην  Αγάπη του Απόστολου Παύλου
• Στον εξωτερικό χώρο του Καθεδρικού Ναού θα τοποθετηθούν μεγάλα καντήλια εκατέρωθεν της εισόδου του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
• Στην πλατεία Κύπρου έχουν τοποθετηθεί  οχήματα από τροχαία και έχει αναπτυχτεί  μια τροχαία σύγκρουση, έχει αναρτηθεί το BANNER για την Ημέρα Μνήμης. Στόχος η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2014 και στις πέντε ηπείρους είναι: H Ταχύτητα σκοτώνει... Ας σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς αυτήν. Μια κοινή αφίσα, ένα κοινό μήνυμα, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
• Στο κεντρικό παρτέρι  του  Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου  το οποίο μας παραχωρήθηκε κατόπιν αιτήματός μας και είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Θυμάτων,  έχουν τοποθετηθεί 20  μικρά καντηλάκια στην  θεματική  ενότητα των πεταλούδων,  θυμίζοντας τα θύματα των τροχαίων του 2014 στους δρόμους της Ρόδου καθώς και η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.


Δήλωση του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, mr Ban Ki-moon, για την Ημέρα Μνήμης 2014
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας είναι μια όντως αφυπνιστική υπενθύμιση ότι τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα 15 έως 29 ετών. Το επίκεντρο της φετινής Ημέρας με θέμα «Speed Kills" μας δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός. Εργαζόμαστε ενάντια στα τροχαία δυστυχήματα. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους, τα Ηνωμένα Έθνη, λαμβάνουμε σειρά από πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη σύγκληση της Β’ Παγκόσμιας  Διάσκεψης  Υψηλού Επιπέδου για την οδική ασφάλεια που θα φιλοξενηθεί από τη Βραζιλία τον Νοέμβριο του 2015. Τελειώνοντας αναφέρει ότι στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας 2014, να  δεσμευτούμε όλοι εκ νέου για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους.
Δήλωση Διευθυντή Τμήματος  Διαχείρισης των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, της αναπηρίας, της βίας και της πρόληψη των τροχαίων τραυματισμών του ΠΟΥ Δρ Etienne Krug για την Ημέρα Μνήμης 2014
Σήμερα, το ήμισυ των χωρών σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης, "Speed Kills", τονίζει τον εγγενής κίνδυνο της ταχύτητας, μια σημαντική αιτία των τροχαίων θανάτων και των τραυματισμών. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μια περικοπή 5% σε μέση ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 30% του αριθμού των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Στο πλαίσιο της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020, θα πρέπει να γίνει  μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση της ταχύτητας και τους άλλους κινδύνους όπως η κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση και να μην παραλείψω τις ζώνες ασφαλείας, συστήματα συγκράτησης παιδιών και τα κράνη μοτοσικλέτας. Αυτή η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης είναι οι φωνές των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. Οι φωνές τους μας καθοδηγούν –για όλους εκείνους που έχουν επιφορτιστεί για να γίνουν ασφαλέστεροι οι δρόμοι με -  για όλα όσα κάνουμε. Τελειώνοντας εύχεται σε όλες τις ΜΚΟ για την Οδική Ασφάλεια  μια επιτυχημένη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης.
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης 2014, θα πραγματοποιηθούν από τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος στις 13.00, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12.00 και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από την Ομάδα Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, στην Κατερίνη, στην Κέρκυρα. ΕΔΩ: http://sostegr.wordpress.com/

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: