Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Φεβ 2016

(116000/1056)x 199 – (166X100) -Z =112

Η 11η  Φεβρουαρίου έχει οριστεί πανευρωπαϊκά ως η ημέρα του αριθμού 112 (ΕΔΩ). Κάθε χρόνο λοιπόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 11/2 θα υπενθυμίσουν με ανακοινώσεις του την χρησιμότητα του αριθμού και θα μεμφθούν τους ‘Ελληνες πολίτες των οποίων μόλις το 1/3 γνωρίζει την ύπαρξη του αριθμού …
Φέτος μας πληροφορούν ότι ξεκινάνε και καμπάνια «ευαισθητοποίησης» για να ενημερώσουν τους «αναίσθητους»για την ύπαρξη και λειτουργία του.
Υπενθυμίζουμε ότι το 112 υιοθετήθηκε στην Ευρώπη από το 1991 και ξεκίνησε να λειτουργεί και στην Ελλάδα από το 1999. Με μια μικρή «διαφορά». Πανευρωπαϊκά στόχευε να αντικαταστήσει το σύνολο των αριθμών έκτακτης ανάγκης, πράγμα που έγινε σε παρά πολλές χώρες. Στην Ελλάδα αποτέλεσε έναν ακόμα αριθμό έκτακτης ανάγκης, που παρά την δυνατότητα εντοπισμού του σημείου κλήσης, εξακολουθεί να λειτουργεί σαν τηλεφωνικό κέντρο που παραπέμπει στις άλλες υπηρεσίες. Έτσι αντί κάποιος να καλέσει το 100 ή το 199 μπορεί να καλέσει το 112 που στη συνέχεια θα τον συνδέσει με το 100 ή το 199…
Ας θυμηθούμε μερικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που ισχύουν στην χώρα μας:
1056  Γραμμή για τα Παιδιά SOS  
116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά
100 Αστυνομία
166  ΕΚΑΒ
199    Πυροσβεστική
112 Πανευρωπαικός Αριθμός Επειγόντων
Στο βαθμό που δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική προσπάθεια ενοποίησης των φορέων αντιμετώπισης του επείγοντος το 112 στη χώρα μας ουσιαστικά θα υπολειτουργεί και δεν θα υλοποιεί τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Ανάμεσα σ ένα πλήθος αριθμών κάποιοι πολίτες θα θυμούνται κι αυτό.
Περισσότερο θα χρησιμοποιείται από Ευρωπαίους τουρίστες που έχουν εξοικειωθεί πλέον με την χρήση του σαν μοναδικού αριθμού στη χώρα τους.
Ακόμα και οι διάφορες υπηρεσίες των επειγόντων εξακολουθούν και θα εξακολουθούν όσο η κατάσταση παραμένει στο ίδιο επίπεδο να προτιμούν ο κόσμος να απευθύνεται απευθείας σ αυτές.
Απ όσο γνωρίζουμε το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία καλούν τους πολίτες να απευθύνονται στο 116, το 199 και το 100 αντίστοιχα και όχι στο 112. Παράλληλες υπηρεσίες, κάτι σαν παράλληλο σύμπαν.
Αχρείαστες να είναι. Αλλά δυστυχώς δεν είναι.
Αντι για ενημέρωση των πολιτών μήπως μια προσπάθεια για την συντονισμένη από κοινού λειτουργία αυτών των υπηρεσιών θα ήταν σημαντικότερη; (Περισσότερα: ΕΔΩ)                                                                                              ekab
12/2/2016: Την επόμενη του εορτασμού του 112, τα site του ΕΚΑΒ και τις Πυροσβεστικής και οι αριθμοί κλήσης που έχουν για να καλούν οι πολίτες.

Πηγή: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: