Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Φεβ 2016

Νέο σύστημα βάζει φρένο στη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση

Σήμερα, ο καθένας γνωρίζει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε αρκετούς να κρατούν ένα τηλέφωνο στο αυτί τους, ενώ οδηγούν. Ερευνητές στην Ινδία, έχουν ως στόχο να εμποδίζουν εντελώς τους οδηγούς να μιλούν στο τηλέφωνο, με την ανάπτυξη ενός συστήματος που μπλοκάρει το σήμα του κινητού τηλεφώνου του οδηγού, ενώ δεν επηρεάζονται τα τηλέφωνα των άλλων επιβατών του οχήματος.

Οι ερευνητές από το AnnaUniversity of Technology στο Tamilnadu της Ινδίας επισημαίνουν ότι περίπου το 20 % των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, με φορτηγά και άλλα βαρέα οχήματα αφορούν σε οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος. Δεν είναι μόνο η κλήση και το να κρατάς το τηλέφωνο, αλλά και οι ίδιες οι συζητήσεις που αποσπούν την προσοχή των οδηγών από το δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το κινητό όσο και το hands-free αυξάνουν τις πιθανότητες δυστυχήματος. Καθυστερούν επίσης τις αντιδράσεις στις διασταυρώσεις, και μειώνουν την απόσταση του οχήματος από το προπορευόμενο όχημα

Για να δοθεί  ένα τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές, η ερευνητική ομάδα έχει επινοήσει ένα σύστημα που καθορίζει αν το πρόσωπο πίσω από το τιμόνι χρησιμοποιεί ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση και ενεργοποιεί ένα σύστημα  παρεμβολής που μπλοκάρει το σήματα του τηλεφώνου. Επειδή το σύστημα  παρεμβολής είναι περιορισμένου εύρους, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι άλλοι επιβάτες του οχήματος θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα.


Με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  να είναι παράνομη σε πολλά μέρη του κόσμου, η ομάδα προσθέτει ότι το σύστημα θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί  για να ενημερώνει την Τροχαία για παραβάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα αποθηκεύονται τα στοιχεία της παράβασης, μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος,και θα διαβιβάζονται στην αστυνομία. Εναλλακτικά, το σύστημα θα μπορούσε να προειδοποιεί τον οδηγό όταν επιχειρεί να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: