Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Φεβ 2016

Απώλεια.

Εdward Ηopper, Sun in an empty room, 1963
Εdward Ηopper, Sun in an empty room, 1963
Βλέπω σε κάτι ταινίες… πως οι σκηνοθέτες φαντάζονται την απώλεια… και είναι τόσο εμφανές ότι ποτέ δεν έχασαν δικό τους αγαπημένο… πως ηθοποιοί ουρλιάζουν, μαλλιοτραβιούνται και λιποθυμάνε… χτυπάνε και ξεσκίζονται…
Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.
Τίποτα.
Ο μεγάλος πόνος σε αφήνει σχεδόν βουβό. Ο ξαφνικός πόνος, σε διαπερνά σαν απρόσμενη σφαίρα, δεν έχεις συνειδητοποιήσει καλά-καλά ότι πληγώθηκες… δεν έχεις δύναμη για φωνές, για σπρωξίματα, για μάταιες κινήσεις… ψάχνεις να βρεις αν αναπνέεις και παραξενεύεσαι αν αυτό ακόμα συμβαίνει…
Άφωνη η κραυγή και μετέωρο το παράστημά σου.
Χειρότερο από κάθε ξέσπασμα. Γιατί μπορείς να αφουγκραστείς τους θορύβους σου καθώς σπας, τους κραδασμούς σου…
Η βροχή σε αφήνει αδιάφορο, ο ήλιος σε τσουρουφλίζει, τα γόνατα τσακίζουν… περπατάς αργά, τα καταφέρνεις με πονεμένη αξιοπρέπεια… οι στενοί συγγενείς δεν κλαίνε ο ένας μπροστά στον άλλον, γιατί φοβούνται το ντόμινο… σαν μια μυστική συμφωνία, απαγορεύεται…
Σιχαίνεσαι κάθε τι που μπορεί να σου θυμίσει ότι εσύ είσαι ζωντανός… ότι διψάς, ότι πεινάς, ότι πας τουαλέτα, ότι πρέπει να κάνεις μπάνιο, να πλύνεις ποτήρια…
Απορείς πως είναι δυνατόν τριγύρω όλα να συνεχίζονται…
Να περνά το λεωφορείο στη στάση την ίδια ώρα, τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά, οι εφημερίδες να κρέμονται στα περίπτερα, ο κόσμος να είναι στα καφέ, τα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές, οι παρουσιαστές να χαζογελάνε στις οθόνες… Πως δεν έχουν γκρεμιστεί όλα μαζί με τον κόσμο σου που κατέρρευσε; Και θες να βγουν αληθινές όλες οι προφητείες που έχουν ακουστεί, για καταστροφή του πλανήτη… άμεσα, τώρα!
Και σε παρασέρνει η «γραμμή αλυσίδας» των υποχρεώσεων, που τις διεκπεραιώνεις μηχανικά, από κεκτημένη ταχύτητα… δουλειά, ψώνια, λογαριασμοί.
Κι ο πόνος γιγαντώνεται, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, όσο ο καιρός περνάει… όταν εσύ θα πρέπει πια να είσαι συμβατικά – κοινωνικά «εντάξει». Όταν πια δεν συγχωρείται «να σπάσεις». Και τραβάς το «λούκι» μόνος.
Και μόνος σου τιθασεύεις το «θηρίο», σπρώχνεις από εδώ, σπρώχνεις από εκεί, το συμπιέζεις από παντού, να χωρέσει, να βρει τη γωνιά μέσα σου… και συνεχίζεις μαζί του.
Μακάρι να ξεθύμαινε σε ένα ουρλιαχτό και δυο σκισμένα πουκάμισα.            
 Βρίσκει τη θέση του ο πόνος… δεν ξεχνιέται… και πορεύεστε για πάντα μαζί.


ΠΗΓΗ: www.soste.gr

N.M.

Δεν υπάρχουν σχόλια: