Τριανταδύο νεκροί από τροχαία στα Δωδεκάνησα
«Βαρύς» ο φόρος αίματος που «πλήρωσε» το 2015 η Δωδεκάνησος στο Μολώχ της ασφάλτου, όπως προκύπτει από έρευνα της «Ροδιακής»!


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περσινή χρονιά καταγράφηκε αύξηση τόσο στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν στο νομό μας όσο και στον αριθμό των θυμάτων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε φορείς και κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα, καθόλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν συνολικά 191 τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα όπου 266 άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα, σοβαρά και ελαφρά!

Οι αριθμοί αυτοί είναι αυξημένοι σε σχέση με το 2014 όπου στο νομό Δωδεκανήσου, είχαν τραυματιστεί 225 άτομα σε 167 τροχαία δυστυχήματα!

Πιο αναλυτικά, το 2015 σε όλο το νομό σημειώθηκαν 32 θανατηφόρα δυστυχήματα, 57 σοβαρά τροχαία ατυχήματα, και 103 ελαφρά, όπου 34 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, 63 τραυματίστηκαν σοβαρά και 169 ελαφρά.

Βάση των ίδιων στοιχείων μόνο στην περιοχή ευθύνης της Α΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου πέρυσι σημειώθηκαν 23 θανατηφόρα δυστυχήματα με 24 νεκρούς, 36 ατυχήματα με 38 σοβαρά τραυματίες και 59 ατυχήματα με 96 ελαφρά τραυματίες.



Επίσης στην περιοχή ευθύνης της Β΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου (νησιά του Βορείου συγκροτήματος) σημειώθηκαν 9 δυστυχήματα όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 10 άνθρωποι, 21 ατυχήματα με 25 βαριά τραυματίες και 44 ελαφρά ατυχήματα με 73 τραυματίες.

Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:
Η υπερβολική ταχύτητα
Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
Η παραβίαση της προτεραιότητας
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης


Ο χειρότερος μήνας ο Αύγουστος
Είναι αλήθεια πως οι αριθμοί πραγματικά συγκλονίζουν και θα πρέπει ίσως να αποτελέσουν αφορμή για τον έντονο προβληματισμό όλων μας, καθώς κάθε χρόνο στην άσφαλτο αφανίζεται ένα … χωριό!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που σήμερα φέρνει στη δημοσιότητα η «Ροδιακή» οι καλοκαιρινοί μήνες είναι αυτοί που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

Έτσι και τον περασμένο Αύγουστο στο νομό Δωδεκανήσου συνέβησαν 37 τροχαία δυστυχήματα με θανάσιμο τραυματισμό και ειδικότερα, 21 από αυτά στα νησιά Ρόδο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Κάρπαθο και Καστελλόριζο και τα υπόλοιπα 16 στα νησιά του βορείου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως το 2014 σε όλο το νομό είχαν σημειωθεί 27 δυστυχήματα με 27 νεκρούς, 44 τροχαία ατυχήματα με 53 σοβαρά τραυματίες και 96 ελαφρά ατυχήματα με 145 τραυματίες.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα νούμερα υπογραμμίζουν την ανάγκη επιπλέον ευαισθητοποίησης από όλους μας και αύξησης της προσοχής που επιδεικνύουμε πίσω από το τιμόνι με στόχο την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων και κατ’ επέκταση των θυμάτων αυτών.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας!
Για αυτό και οφείλουμε να εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούμε με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούμε τις υποδείξεις και τις συμβουλές των τροχονόμων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
• Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
• Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

• Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
• Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος  
• Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας



• Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
• Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
• Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

• Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
• Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
• Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
• Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων