Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Νοε 2016

Κυριακή 20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

worlday_2016-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ!
ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Κάλεσμα του πανελλαδικού συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.
Στις οικογένειες θυμάτων,στις συλλογικότητες ατόμων με αναπηρία, στις κινήσεις των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη και συλλογικότητα που δεν παρατηρεί αδιάφορος την αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος.
Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου αποτελεί εδώ και έντεκα χρόνια με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων.
Δεν είναι γιορτή.
Απ όταν θεσπίστηκε η Ημέρα Μνήμης σ ολόκληρο τον πλανήτη περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις και πολλοι περισσότεροι έμειναν ανάπηροι.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θυμάτων είναι άνθρωποι που ζούσαν σε φτωχές χώρες ενώ πάνω από τους μισους συνολικά ανήκαν στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές).
Στη χώρα μας μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις (η αξιοπιστία των οποίων είναι συζητήσιμη)  31.385 άνθρωποι  έχασαν την ζωή τους από συγκρούσεις στους δρόμους.
Διεθνείς Οργανισμοί και οργανώσεις των θυμάτων εδώ και δεκαετίες έχουν επισημάνει την ραγδαία αύξηση του αριθμού των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους και απαιτούν την λήψη ουσιαστικών μέτρων για μια αντίστροφη πορεία, άμεσου περιορισμού με προοπτική εξάλειψης των τροχαίων συγκρούσεων.
Για μας το ζήτημα δεν είναι ουτε θεωρητικό, ούτε στατιστικό.
Έχοντας βιώσει τι σημαίνει τροχαίο έγκλημα, έχοντας χάσει δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους θα είμαστε πάντα ενάντια σ αυτούς που εκφράζουν την ικανοποίησηση τους για μια μικρή στατιστική μείωση των θανατων από τροχαία.
Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει ό θάνατος στο δίκτυο  της κυκλοφορίας.  Ο θάνατος και κάθε σοβαρός τρυματισμός στο δίκτυο κυκλοφορίας είναι απαράδεκτος.
Πόσοι, πόσοι ακόμα πρέπει να χάσουν την ζωή τους για να θεωρηθεί αυτό δεδομένο και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα;
Φέτος παγκόσμια η Ημέρα Μνήμης εστιάζει στο ζήτημα της Δικαιοσύνης.
Γιατί η αντιμετώπιση του τροχαίου εγκλήματος σχετίζεται άμεσα με την δικαστική αντιμετώπιση του.
Στη χώρα μας ειδικά έχει θεσμοποιηθεί μια ιδιότυπη αμνήστευση του φόνου στην άσφαλτο.
Τα τροχαία εγκλήματα θεωρούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανθρωποκτονίες «από αμέλεια».
Είτε οδηγείς μεθυσμένος, είτε παραβιάζεις το κόκκινο, είτε μιλας στο κινητό, είτε παραβιάζεις τα όρια ταχύτητος, είτε στήνεις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, είτε… αν σκοτώσεις ή αφήσεις ανάπηρο κάποιον ή κάποιους αυτή η συμπεριφορά αποτελεί απλώς «αμέλεια».
Ακόμα κι αν έχεις ξανασκοτώσει άνθρωπο, κι αν δεν έχεις άδεια οδήγησης, ή εγκαταλείψεις το θύμα σου, και πάλι «αμελής» θα θεωρηθείς.
Έτσι οι χιλιάδες δράστες και υπευθυνοι τροχαίων εγκλημάτων  θα αφεθουν ελεύθεροι από την πρώτη στιγμή και δεν θα στερηθούν ούτε λεπτο το δίπλωμα τους, με την συγκατάθεση  μιας πολιτείας για την οποία το δικαίωμα στην μηχανοκίνητη οδήγηση είναι ιερότερο απο το δικαίωμα στη ζωή.
Πάνω από οκτω χρόνια θα απαιτηθουν για να τελεσιδικήσει δικαστικά ένα τροχαίο έγκλημα.
Χωρίς η παρουσία του δράστη στο δικαστήριο να είναι υποχρωτική…
Και με μια καταδίκη λίγων μηνών πάντα με αναστολή ή εξαγοράσιμη προς 5 ευρω την ημέρα.
Αυτή η απαξίωση και ο ευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης πρέπει να σταματήσει.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για μια πολιτική που αμνηστεύει τα τροχαία εγκλήματα αλλά και ευνοει την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο. Για το ότι για τα θύματα ουσιαστικά καμιά Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μια και  μιλάμε για καταστάσεις μη αναστρέψιμες,  για το ότι η απόδοση Δικαιοσύνης ουσιαστικά αφορά τους επόμενους, αφορά στην πρόληψη.
Θα μπορούσε βέβαια να υπάρχει σεβασμός…
Μαζί, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου για να τιμήσουμε την Μνήμη των Θυμάτων, να απαιτήσουμε μια μακροπρόθεσμη συνολική πολιτική για την οδική αφάλεια  επικεντρωμένη στα δικαιώματα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.
 Σεβασμό στα θύματα των τροχαίων!
Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους!
23 Οκτωβρίου 2016
Πανελλαδικος σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα
Αθήνα Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος: Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 13.00 πμ
Αναλυτικό υπόμνημα για το θέμα που συζητήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: ΕΔΩ publication1
Σ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου τα γραφεία του SOS Τροχαία Εγκλήματα θα είναι ανοικτά κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από 6.30 μεχρι 8.30
ΥΓ, Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Αρβανίτη για την εκπληκτική αφίσα που ακόμα μια φορά μας πρόσφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: