Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Νοε 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016: 3η  ΚΥΡΙΑΚΗ: Παγκόσμια Μέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 
Χωρίς Μνήμη δεν υπάρχει Δράση! Κάλεσμα της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου, ενώ 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Οι τροχαίοι τραυματισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 με 44 χρονών. Προβλέπεται ότι θα γίνει η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2030, με αποτέλεσμα 2.4 εκατομμύρια θανάτους ανά έτος. Αυτή η προβλεπόμενη θέση θα είναι αποτέλεσμα μιας αύξησης των θανάτων από τροχαία και μείωσης των θανάτων από άλλες αιτίες.
Ιστορικά στοιχεία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρα Μνήμης:
1993: Η διεκδίκηση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων της Οδικής Κυκλοφορίας ξεκίνησε από την Road Peace, αγγλικό τμήμα της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων), σαν μια έκφραση της ανάγκης δημόσιας αναγνώρισης Μνήμης των θυμάτων των τροχαίων συγκρούσεων και του πόνου των οικογενειών τους. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να υπάρχει για τα θύματα άλλων μορφών εγκλημάτων, φυσικών καταστροφών ή πολέμων, αλλά για τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων που ο αριθμός τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τα θύματα κανενός πολέμου, καμίας επιδημίας, καμίας φυσικής καταστροφής, επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Ταυτόχρονα, η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για να τιμηθούν εκείνοι που εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν της συνέπειες μιας τροχαίας  σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατροί, νοσηλευτές κλπ). Στη δεκαετία που ακολούθησε σ' όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες από τις οργανώσεις της FEVR άρχισαν να διοργανώνονται ετήσιες δημόσιες εκδηλώσεις. 
2003: ο Π.Ο. Υγείας υιοθετεί  αυτήν την πρόταση. Οι εκδηλώσεις επεκτείνονται σε όλες τις ηπείρους.
2005: ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (απόφαση Γεν. Συνέλευσης 60/5, 26/10/2005) αναγνώρισε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων Δυστυχημάτων και κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να την αναγνωρίσουν και αυτές. Η ημέρα που καθορίστηκε είναι η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις των όλων των χωρών του κόσμου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αυτή την ημέρα.
Ελλάδα 2016: Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Ημέρα Μνήμης... Στη χώρα μας μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις (η αξιοπιστία των οποίων είναι συζητήσιμη)  31.385 άνθρωποι  έχασαν την ζωή τους από συγκρούσεις στους δρόμους. Διεθνείς Οργανισμοί και οργανώσεις των θυμάτων εδώ και δεκαετίες έχουν επισημάνει την ραγδαία αύξηση του αριθμού των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους και απαιτούν την λήψη ουσιαστικών μέτρων για μια αντίστροφη πορεία, άμεσου περιορισμού με προοπτική εξάλειψης των τροχαίων συγκρούσεων.
Για μας το ζήτημα δεν είναι ούτε θεωρητικό, ούτε στατιστικό. Έχοντας βιώσει τι σημαίνει τροχαίο έγκλημα, έχοντας χάσει δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους θα είμαστε πάντα ενάντια σ αυτούς που εκφράζουν την ικανοποίηση τους για μια μικρή στατιστική μείωση των θανάτων από τροχαία. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει ό θάνατος στο δίκτυο  της κυκλοφορίας.  Ο θάνατος και κάθε σοβαρός τραυματισμός στο δίκτυο κυκλοφορίας είναι απαράδεκτος. Πόσοι, πόσοι ακόμα πρέπει να χάσουν την ζωή τους για να θεωρηθεί αυτό δεδομένο και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα; 
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης 2016 και στις πέντε ηπείρους είναι:
Από την Παγκόσμια Μνήμη στην Παγκόσμια Δράση
Πάρε θέση ζωτικής ευθύνης      Ανάλαβε δράση.
Ιατρική περίθαλψη, έρευνα, απόδοση δικαιοσύνης.
Ας κάνουμε το 2011-2020 μια δεκαετία που θα θυμόμαστε.
Μήνυμα του Γ. Γραμματέα του Ο.Η.Ε Μπαν-Κι –Μουν « Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, ας κινητοποιηθούμε για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας – από τους πολεοδόμους μέχρι τους σχεδιαστές οχημάτων και από τους πολιτικούς μέχρι τους χρήστες του οδικού δικτύου. Ας τιμήσουμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας δράση για τη σωτηρία της ζωής χιλιάδων άλλων»
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων τροχαίων (FEVR), μέλος της η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ διευκρινίζει, ότι η δύναμή της βρίσκεται στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες των νεκρών θυμάτων, στα εκατομμύρια των αναπήρων και στις οικογένειές τους από τα τροχαία εγκλήματα  στην Ευρώπη
Ελάτε μαζί μας, δεν είναι γιορτή την Κυριακή 20 Νοεμβρίου2016. Τιμούμε όλους αυτούς που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Ελάτε μαζί μας να απαιτήσουμε μια μακροπρόθεσμη συνολική πολιτική για την οδική ασφάλεια 
Είναι αυτονόητο ότι όλοι εμείς, επιδιώκουμε την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης από την ελληνική πολιτεία.
 Αλλά για να μην αποτελέσει αυτή μια πράξη χωρίς περιεχόμενο πρέπει να προηγηθεί η ενεργοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων και πρώτα απ' όλα των ίδιων των οικογενειών των θυμάτων. Γιατί θέλουμε να αναγνωριστεί η ίδια η ύπαρξη του προβλήματος. Δεν ζητάμε οίκτο ούτε τη λύπη τους. Θέλουμε να επιβάλλουμε τον σεβασμό και την αγάπη για τα θύματα, την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στις οικογένειές τους, την πρόληψη για τους επιζώντες της ασφάλτου.

Εκδηλώσεις από ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης

Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κου Προκοπίου Παυλόπουλου

• Θα  τελεστεί   Επιμνημόσυνη Δέηση  σε όλους τους ναούς της  Ρόδου και θα διαβαστεί  λόγος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. κ Κυρίλλου για την Ημέρα Μνήμης

Επιμνημόσυνη Δέηση, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου -Κατανυκτική Συναυλία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 20.00 
“ Χρώμα Λουλουδιών  Ήχος Ανέμων»
Συμμετέχουν:
Η Χορωδία Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης» υπό τη Δ/νση του Εμμανουήλ Θεουλάκη
Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, διδασκαλία χορωδίας  Μιχάλης Καλαεντζής
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ρόδου υπό τη Δ/νση του Δημήτρη Χαλκιά
Μελωδία Χρώμα Λουλουδιών, Ήχοι Ανέμων. Τίτλος της Κατανυκτικής Συναυλίας.
Διεύθυνση φιλαρμονικής και μικτής χορωδίας Δήμου Ρόδου : Δημήτρης Χαλκιάς

● Στην πλατεία Κύπρου έχει  αναπτυχθεί

σκηνικό τροχαίων  συγκρούσεων- άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους από τροχαίες συγκρούσεις 

● Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων 2016 , εντάσσεται η Εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2016 στις 18:30 στην αίθουσα του ΕΒΕΔ. Συνδιοργάνωση: ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-Μαμάδες στη Ρόδο.
Θέμα: Η οδηγική συμπεριφορά των γονέων και πως αυτή επηρεάζει τα παιδιά μας
Εισηγητές:  ΙΑΒΕΡΗΣ (ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥΙΖΟΣ) μέσω skype
                      Δημήτρης Ιωσήφ , Ιατρός-Μέλος ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
                     Αλεξία Κυπριώτη, Ψυχολόγος-Μέλος ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
                     Γιώργος Στέργου,  Διοικητής  Τροχαίας Ρόδου-Μέλος ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Πανελλαδικό Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα» στην Αθήνα συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στις 13.00 πμ, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί τον ΔΟΠΑΡ για την υποστήριξη
Τους χορηγούς: ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΚΗ ΡΟΔΟΥ  University Press, Plaza Hotel, Δέσποινα  Τσουρούτη, τα Μ.Μ.Ε και τα social media
 

VIDEO ΕΔΩ: :https://youtu.be/KQrTAyecVGQ

                        https://youtu.be/nTxdR5PZ_rQ

                                                                                                                                                             


Δεν υπάρχουν σχόλια: