Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr16 Νοε 2016

«Τροχαία Ατυχήματα» φιγουράρουν σε έργα τέχνης. (Με Αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων)

Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

Τι θα φιλοτεχνούσαν σήμερα οι Warhol, Kahlo και Chamberlain αν ζούσαν; Για να μας επισημάνουν τις παγίδες που κρύβονται στον δρόμο; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων στις 15 του μήνα, παρουσιάζουμε δέκα έργα τέχνης καλλιτεχνών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάστηκαν από κάποιο ανάλογο συμβάν.


ANDY WARHOL
Andy Warhol
Το έργο του Andy Warhol «Green Car Crash» (Green Burning Car I, 1963) αποτελεί μέρος της σειράς «Θάνατος και Καταστροφές» την οποία ο πολυσχιδής καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το διάστημα 1962-1964. Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσαν κάποιες φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο John Whitehead και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Newsweek. Το αυτοκίνητο που εικονίζεται καταδιώχτηκε από την αστυνομία του Seattle. Ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο συνετρίβη σε μία κολώνα. Στη δημιουργία του έργου λέγεται ότι συνέβαλε ο βοηθός του Warhol, Gerard Malanga.


BANKSY

Banksy

Μία αναποδογυρισμένη άμαξα-κολοκύθα με τη σταχτοπούτα να κρέμεται νεκρή από το παράθυρο, εξαιτίας ενός ατυχήματος κι ένα σμήνος από παπαράτσι να τη φωτογραφίζουν. Αυτό ήταν ένα απο τα προκλητικά γλυπτά έργα που παρουσίασε ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης των γκράφιτι Bansky στο θεματικό του πάρκο «Dismaland». Κι αυτό διότι επρόκειτο για μία αναφορά στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997.


EMMA HACK

Emma Hack

Τα σώματα δεκαεπτά ανθρώπων (αθλητών και bodybuilder), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως καμβάς και ζωγραφίστηκαν από τη μετρ του είδους, την Αυστραλή καλλιτέχνιδα Emma Hack, στήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να συνθέσουν το γλυπτό ενός τρακαρισμένου αυτοκινήτου. Κι έπειτα φωτογραφήθηκαν απο την ίδια και την ομάδα της. Το έργο, με τίτλο «Body Crash», αποτέλεσε μέρος μιας καμπάνιας για την ασφάλεια στους δρόμους. Η Hack, η οποία έχει αρκετές ιδιότητες, έχει συνεργαστεί και με τον μουσικό Gotye (ζωγράφισε το σώμα του) στο βραβευμένο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Somebody That I Used To Know».

DIRK SKREBER

artcity06p1.jpg

Η προσομοίωση μιας σύγκρουσης – με τη ροή των φυσικών νόμων και της μεταφυσικής ενέργειας – είναι ένα από τα ζητούμενα για τον Dirk Skreber. Επιδιώκει δηλαδή να πλησιάσει την υλική πραγματικότητα του θέματός του. Ο Γερμανός καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει πολυάριθμους πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και βίντεο εγκαταστάσεις. Κατά την πλειοψηφία τους έχουν ως κεντρικό θέμα διάφορα καταστροφικά συμβάντα. Τα έργα του χαρακτηρίζονται για την αληθοφάνειά τους.


FRIDA KAHLO

Frida Kahlo

Στη ζωή της Frida Kahlo, όπως είχε πει και η ίδια, συνέβησαν δύο τρομερά ατυχήματα. Το πρώτο ήταν αυτό με το τρόλεϊ. Και το δεύτερο ήταν ο Diego Rivera. Το έργο “Retablo” αναφέρεται στους πολλαπλούς και σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστη η Μεξικανή ζωγράφος το 1925, στα 18 της χρόνια, έπειτα απο τη σύγκρουση του λεωφορείου στο οποίο επέβαινε με ένα αυτοκίνητο. Ο αναθηματικός πίνακας προϋπήρχε. Η Kahlo τον αγόρασε και τον μετέτρεψε έτσι ώστε να τον φέρει πιο κοντά στο προσωπικό της ατύχημα.


JOHN CHAMBERLAIN

John Chamberlain

«Αφηρημένο εξπρεσιονιστή» χαρακτήριζαν πολλοί τον Αμερικανό γλύπτη John Chamberlain ο οποίος είχε δημιουργήσει πολυάριθμα δυναμικά έργα από συμπιεσμένα αυτοκίνητα ή παλιά τμήματα–εξαρτήματα αυτών αποδίδοντας μοναδικά την έννοια του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.


CEZAR

Cezar

Ο Cezar Baldaccini, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος Γάλλος γλύπτης κι ένας από τους εκπροσώπους του Νεορεαλισμού, έχει παρουσιάσει κι αυτός με τη σειρά του σημαντικό αριθμό έργων απο μέταλλα, συμπιεσμένους όγκους από αυτοκίνητα και σκουπίδια. Η αναφορά του εδώ γίνεται με αφορμή το γλυπτό του «Compressed Car”.


EIVIND BLAKER

Eivind Blaker

Ο Νορβηγός καρτουνίστας Eivind Blaker εισβάλλει στη λίστα των “ατυχημάτων” με το πολύχρωμο έργο του «Car Crash» (2007), το οποίο κόσμησε και το εξώφυλλο του βιβλίου “Pieces of energy”. Ο καλλιτέχνης γνωρίζει ακριβώς τι θέλει και τι πρόκειται να κάνει προτού καν δώσει μορφή στη δημιουργία του. Και παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει λάβει μέρος σε σημαντικές εκθέσεις.


WANG YUHUI

wang-yuhui-accident-above-the-water

Ο Wang Yuhui είναι ένας καταξιωμένος Κινέζος ζωγράφος και δημιουργός εκτυπώσεων. Έχει εκθέσει έργα του σε Διεθνείς Εκθέσεις Τέχνης κι έχει φιλοτεχνήσει μια μοναδική σειρά έργων με τίτλο “Accident”. Τα εμπνεύστηκε αφότου βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας μπροστά σε ένα σοκαριστικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Για να μην είναι όμως μακάβρια η εικόνα των έργων του, ο καλλιτέχνης αντικατέστησε τους ανθρώπους με κούκλες και αρκουδάκια.


JACKSON POLLOCK

Blue Poles Pollock


Το όνομα του ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απο τη λίστα αυτή. Όχι εξαιτίας κάποιου σχετικού έργου του. Αλλά διότι πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τον Αύγουστο του 1956, κοντά στο σπίτι του στο Springs, στη Νέα Υόρκη. Και σύμφωνα με ενδείξεις το ατύχημα προκλήθηκε καθώς ο ίδιος οδηγούσε μεθυσμένος. Εδώ παρουσιάζεται το έργο του “’Blue Poles» (1952) ή αλλιώς το »Number 11», όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος του.
Αναδημοσίευση: http://fractalart.gr/art-car-accident/

Δεν υπάρχουν σχόλια: