Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr4 Ιαν 2018

2017: ο τελευταίος θάνατος στα Χανιά. 2018: η πρώτη γέννηση στο Ηράκλειο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στις 11 και 32 μμ της 31/12 του 2017, στα Χανιά ένας 66χρονος πεζός, λαχειοπώλης, σκοτώθηκε και εγκαταλείφθηκε από οδηγό αγροτικού αυτοκινήτου που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα. (ΕΔΩ).
Ήταν το τελευταίο θύμα τροχαίου στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Ηράκλειο, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, λίγες ώρες αργότερα στις 2 τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς του 2018, γεννήθηκε ένα αγοράκι.(ΕΔΩ)
Είναι  το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στην Ελλάδα τη χρονιά πού ξεκίνησε.
Οι διαμετρικά αντίθετες αυτές ειδήσεις θα εύχονταν καθένας να σηματοδοτούσαν το οριστικό τέλος μιας περιόδου και την αρχή μιας άλλης.
Την αρχή μιάς εποχής πού η ζωή θα αποκτήσει προτεραιότητα και το τροχαίο έγκλημα  και ο θάνατος στο δρόμο θα εξαλειφθούν.
Δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει με ευχές.
Όσο η οργανωμένη πολιτεία (Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι) αρνείται να υιοθετήσει μια Δέσμη Μέτρων για την Οδική Ασφάλεια θα παραμένουμε δέκτες τέτοιων αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων. Τη χαρά για την έλευση της Ζωής θα σκιάζει πάντα η γκρίζα είδηση του θανάτου.
Θα πούν κάποιοι πως αυτό είναι φυσιολογικό, ερχόμαστε και φεύγουμε, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση.
Δεν είναι έτσι ακριβώς.
Ερχόμαστε ειρηνικά, αλλά όλο και συχνότερα φεύγουμε βίαια.
Ο θάνατος από τροχαίο δεν είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ούτε το τίμημα του πολιτισμού (παράπλευρη απώλεια…). Είναι αποτέλεσμα της άνευ όρων ανάπτυξης της αυτοκίνησης και της παράδοσης του δημόσιου χώρου και των θεσμών σ αυτήν και στους χρήστες της. Της πλήρους απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
Τα τροχαία είναι προβλέψιμα και άρα μπορούν να προληφθούν.
Κάποτε σαν κοινωνία και σαν πολιτεία πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να ακούμε. Το κλάμα ενός παιδιού που έρχεται στον κόσμο ή το κλάμα μιας οικογένειας που έχασε έναν αγαπημένο της.
Προς το παρόν ακούμε ταυτόχρονα και τα δύο. Όσοι ακούμε.
Γιατί σε θεσμικό επίπεδο εκτός από την τυφλότητα υπάρχει και η κώφωση.
Γιώργος Κουβίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: