Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Ιαν 2018

Δέσμη Μέτρων για την Οδική Ασφάλεια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (της Γαλλίας)

Στις 9 Ιανουαρίου 2018 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe 
εξήγγειλε μια δέσμη 18 μέτρων για την οδική ασφάλεια με στόχο των περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων. (ΕΔΩ)

Σημαντικότερo απ αυτά θεωρείται ο περιορισμός του ορίου ταχύτητος από τα 90km/h στα 80km/h  στους δρόμους που δεν έχουν διαχωριστικό στηθαίο (ή μπάρες). Αυτό σημαίνει περιορισμό της ταχύτητας κατά 10 km σε 400.000 km του οδικού δικτύου της Γαλλίας.

Στους δρόμους αυτούς σημειώθηκε το 55% των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων του 2016 (1.911 νεκροί) και η μείωση του ορίου ταχύτητας αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα να σωθούν 350 εως 400 ζωές κάθε χρόνο.

Το αντιδημοφιλές (σύμφωνα με την Le Monde) αυτό μέτρο περιορισμού του ορίου ταχύτητας, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο  της κυβέρνησης, αφού μια διυπηρεσιακή επιτροπή για την οδική ασφάλεια ενέκρινε ένα σχέδιο 18 μέτρων για τη μείωση του αριθμού των θανάτων στους δρόμους που μετά το 2013 (3.268 νεκροί – τελευταία χρονιά με πτωτική τάση στις τροχαίες συγκρούσεις), παρουσιάζει μικρή αύξηση, (3.477 το 2016).

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου περιλαμβάνεται επίσης η αφαίρεση της άδειας οδήγησης όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ κα.

Στις 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να θέσουν με σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο facebook ερωτήσεις και παρατηρήσεις σε σχέση με το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στις οποίες απαντούσε ο ίδιος. 715 σχόλια ακολούθησαν τη σχετική ανάρτηση

Άλλη μια δέσμη μέτρων κυρίως σε σχέση με τα μέσα που προκαλούν την απόσπαση προσοχής των οδηγών (κινητό, οθόνες κλπ) τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία από τον Ιούλιο του 2015 (ΕΔΩ)

 Το 2015 η Γαλλία κατέγραψε 54 θανάτους ανα εκατομμύριο κατοίκων από τροχαίες συγκρούσεις και βρέθηκε στην 12η θέση της Ε.Ε.. Την ίδια χρονιά η Σουηδία είχε 27 και η Ελλάδα 74 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: