Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Ιαν 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η ΕΥΘΥΤΑ –ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, παρευρέθη στην παρουσίαση της πλατφόρμας «E-Drive Academy» από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ως πιστοποιημένος φορέας υλοποίησης δράσεων Κυκλοφοριακής Αγωγής –Οδικής Παιδείας στα σχολεία της Δωδεκανήσου, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για 9 συνεχόμενη χρονιά, παρευρέθη στην παρουσίαση «Εισαγωγή της Θεματικής Ενότητας: Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια στα Δημοτικά σχολεία της Χώρας» στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική  πλατφόρμας «E- Drive Academy» στο Υπουργείο Υποδομών στις 16 Ιανουαρίου 2017, κατόπιν πρόσκλησης της  από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η πρόεδρος  Ελένη Καρύδη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Βούρδα, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας ( Ε.Σ.Ο.Α) κ. Χρυσοβελώνη και τον Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια κ. Γ. Ουρσουζίδη,  για δράσεις που πραγματοποιούνται από την ΕΥΘΥΤΑ στα Δωδεκάνησα για το σχολικό έτος 2017-2018 και ότι ο αριθμός αιτημάτων από Γυμνάσια-Λύκεια  στη Δωδεκάνησο  που έχουν ενδιαφερθεί να εντάξουν στα προγράμματα τους την οδική ασφάλεια στη θεματική εβδομάδα, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Παρέδωσε φάκελο με όλο το έντυπο-υλικό που χρησιμοποιεί στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών. Εμείς συνεχίζουμε δυναμικά ..
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, σε όλα τα υπομνήματα που κατέθετε διαχρονικά σε όλους τους φορείς της Πολιτείας, ήταν υπέρμαχη της ένταξης της Κυκλοφοριακής Αγωγής -Οδικής Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης των σχολείων, 20 ώρες στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις των εκπαιδευτικών βαθμίδων του σχολείου.  
Ξεκίνησε το 2009, αντιγράφοντας πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και οργανισμών που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στις χώρες τους εκπαιδεύοντας γενιές  μαθητών.
Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 36.000 μαθητές, υλοποιώντας το πρόγραμμα στα σχολεία της Δωδεκανήσου, χρησιμοποιώντας υλικό και μέσα γνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να μετακινούνται οι μαθητές της πόλης αλλά  και εκτός Ρόδου/Δωδεκανήσου, τόσο για το διαδραστικό (τάπητες 5x10μ, τμήμα του πάρκου πρότυπου κυκλοφοριακής αγωγής, τάπητες για το αλκοόλ, τάπητες για το νηπιαγωγείο, πινακίδες σήμανσης, γυαλιά προσομοίωσης μέθης), όσο  και για το θεωρητικό πρόγραμμα ( έντυπο, βιβλία, αφίσες, κάρτες, σκίτσα του Μ.Κουντούρη- educartoon κάρτες με παιχνίδι, dvd, κλπ) ευγενικής χορηγίας, Π.Ν.Αιγαίου, Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. και Μαρίας Σταματίου,  φορέων και ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας.
Συνεχίζουμε δυναμικά, επιβραβεύοντας κάθε πρωτοβουλία της Πολιτείας  που σχετίζεται με την κυκλοφοριακή παιδεία  και την μείωση των τροχαίων στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση της παρουσίασης «E-Drive Academy» είχαν κληθεί Επιστημονικοί και Εκπαιδευτικοί Φορείς, αλλά και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς το περιεχόμενο, οι δυνατότητες και ο τρόπος λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παράλληλα αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές οι στόχοι που διαπνέουν  τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: Κεντρικός στόχος η οικοδόμηση μιας καθολικής, συστηματικής και συντονισμένης εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στο θέμα της οδικής ασφάλειας.
Τις εργασίες της παρουσίασης άνοιξε με ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης,  με συντονιστή της εκδήλωσης, το Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνο Βούρδα.
Ο Υπουργός Υποδομών κ. Χ.Σπίρτζης  στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε  στις στατιστικές που καταγράφουν μειώσεις των οδικών τροχαίων τον τελευταίο χρόνο τονίζοντας ότι, για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, να μη χάνεται καμία ζωή στην άσφαλτο, να μη χάνεται η υγεία των συμπολιτών μας, είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα που σχετίζονται με την αποφυγή τροχαίων, την ανάπτυξη της κυκλοφοριακής συνείδησης, είναι προτεραιότητα για την ελληνική εκπαίδευση, έτσι  ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα E- Drive Academy. Απευθύνεται σε κάθε ηλικία και κατηγορία πολιτών από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους οδηγούς, τους εκπαιδευτές οδήγησης, μέχρι και τους επαγγελματίες οδηγούς. Με την πλατφόρμα, ενισχύσαμε τις προσπάθειες και τις δράσεις των φορέων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δήμων, των σωματείων σε όλη τη χώρα  παρέχοντας  τα εργαλεία στο πλαίσιο μιας καθολικής συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας, εκ μέρους της πολιτείας, της  εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στα θέματα οδικής ασφάλειας. Τόνισε ότι για πρώτη φορά φέτος σε αγαστή και πρωτόγνωρη συνεργασία του Υπουργείου με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενσωματώνεται στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων το μάθημα της Οδικής  Ασφάλειας.  Έτσι τα παιδιά από μικρή ηλικία θα μαθαίνουν στο σχολείο για τη σημασία της οδικής ασφάλειας και της οδηγικής συμπεριφοράς. Όραμά μας είναι, το πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με μελλοντικές δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο μας να οδηγήσει τα παιδιά στην εξέλιξή τους σε ώριμους και υπεύθυνους χρήστες των οδικών υποδομών με την ελπίδα, ότι τα παιδιά μας αφού εκπαιδευτούν, θα εκπαιδεύσουν και εμάς.
Τελειώνοντας τόνισε ότι η κακή συμπεριφορά μας στο δρόμο,  σχετίζεται με τον πολιτισμό μας.
Στόχος μας είναι η αρμονική συνύπαρξη όλων μας στο δημόσιο χώρο, στις οδικές υποδομές, ο σεβασμός του καθενός από εμάς στον άλλον.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια, αλλά και ο πολιτισμός μας είναι υπόθεση όλων μας. Του καθενός ξεχωριστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: