Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr21 Ιαν 2018

Ο τυφώνας Vision Zero/ Όραμα Μηδέν σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΗΠΑ: Πόλεις με Όραμα Μηδέν θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις.  
Από το Σιάτλ μέχρι τη ΝέαΥόρκη, από το Σαν Ντιέγκο μέχρι την Ουάσιγκτον, μια σειρά από τις κυριότερες  πόλεις των ΗΠΑ  έχουν υιοθετήσει το Όραμα Μηδέν – Vision Zero — ενώ πολλές άλλες εργάζονται στοχεύοντας σε μια τέτοια δέσμευση.
Στις 23 Ιουνίου 2014 o Μπιλ ντε Μπλάζιο, νέος τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης, υπέγραψε μια δέσμη 11 νόμων που στοχεύουν να περιορίσουν την επικίνδυνη οδήγηση και να προωθήσουν το «Οραμα Μηδέν» για δραστική μείωση των θανάτων από τροχαία στην πόλη των 11.000.000 κατοίκων. (Αναλυτικά: ΕΔΩ)
Η Νέα Υόρκη έτσι έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ, και ολόκληρης τα Αμερικής που υιοθέτησε το γεννημένο και μεγαλωμένο στη Σουηδία κατά τη δεκατία του 1990 Όραμα Μηδέν – Vision Zero.
Έχουμε αναφερθεί στις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη όλα αυτά τα χρόνια αρκετές φορές (Ενδεικτικά: ΕΔΩ , ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Όμως το παράδειγμα της  Νέας Υόρκης υπήρξε η αιτία μιας επιδημίας που επεΚτάθηκε με ραγδαίους ρυθμούς στο σύνολο των ΗΠΑ. Αν  το 2014 η Νέα Υόρκη ήταν η μόνη, ένα χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2015 το Όραμα Μηδέν είχε υιοθετηθεί από 11 πόλεις, ανάμεσα τους το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες. Τον Ιανουάριο του 2017 οι πόλεις έγιναν 25 και ένα χρόνο μετά τον Ιανουάριο του 2018 (όπως βλέπουμε και στο σχετικό χάρτη) 34 από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έχουν  επίσημα υιοθετήσει το Όραμα Μηδέν και εργάζονταν για την υλοποίηση του.  Και έπεται συνέχεια.
Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της δυναμικής αποτέλεσε η οργάνωση Transportation Alternatives  και η δημιουργία του Vision Zero Network.  
Το Δίκτυο Όραμα Μηδέν -Vision Zero Network  είναι μια συνεργατική καμπάνια που στοχεύει στην συγκρότηση μιας δυναμικής που θα  μετατοπίσει το πεδίο στην κυκλοφορία και στην πόλη προς την ασφαλή, υγιεινή και δίκαιη κινητικότητα για όλους
Στον δικτυακό τόπο του δικτύου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε πόλη και στοιχεία για τις νέες πόλεις που υιοθετούν κι αυτές το Όραμα Μηδέν.
Σύμφωνα με το Δίκτυο ο χαρακτηρισμός Πόλη με Όραμα Μηδεν  (Vision ZeroCityαπαιτεί κάποιες ελάχιστες προυποθέσεις και δεν είναι τίτλος τιμής για όσους εύχονται την μείωση των τροχαίων.
Τι όμως χαρακτηρίζει μια Πόλη με Όραμα Μηδεν  (Vision Zero City);
Είναι μια πόλη που πληροί τα παρακάτω ελάχιστα κριτήρια:
– Έχει θέσει ένα σαφή στόχο εξάλειψης των θανατων και  των σοβαρώντραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις.
 Δήμαρχος έχει δημόσια δεσμευτεί επισήμα να κάνει πράξη το Οραμα Μηδέν..
– Ένα σχέδιο ή μια στρατηγική για το Όραμα Μηδέν είναι σε ισχύή ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί αυτή να γίνει πράξη εντός σαφούς χρονικού πλαισίου.
-Συμμετέχουν σ αυτό οι βασικοί τομείς υπηρεσιών της  πόλης (συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίαςτων μεταφορών και της δημόσιας υγείας).
Αν και η Ελλάδα φαίνεται να απέχει αιώνες από παρόμοιες εξελίξεις, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ όλα τα παραπάνω έχουν συντελεστεί μόλις σε τρισήμιση χρόνια, ξεκινώντας από την ιδια με μας αφετηρία.
ΠΗΓΗ: www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: