Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Σεπ 2018

Ε ρε μάνα…

Στις 17 Αυγούστου 2018, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, έφυγε από τη ζωή η Δήμητρα Μαρματάκη Σταυρουλάκη. Μία από μας. Είχε κι αυτή την «τύχη» να χάσει ένα γιο, το Λευτέρη στα 21 του τον Ιούνη του 91 από τροχαίο έγκλημα. 
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στον Αι Γιώργη Κατσιφαριανών στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί 40ημερο Μνημόσυνο.

Ένα μήνυμα από τα παιδιά της και τα εγγόνια της:
Ε ρε μάνα… Δεν άντεξες να βασανίζεσαι και να «βασανίζεις» (όπως νόμιζες) τους γύρω σου. Μόλις κατάλαβες ότι έμπαινες στα άσχημα, τα παράτησες κι έφυγες.
Δεν σου αρέσανε ποτέ τα άσχημα άλλωστε. Τα όμορφα, τα χαρούμενα, τα γλυκά, τα ζεστά, τα δροσερά, τα νόστιμα, τα καλά, τα δίκαια ήθελες. Κόρη Σμυρνιάς & Αμαριώτη βλέπεις.
Κι ήθελες να τα μάθουμε κι εμείς, να τα αναζητάμε και να τα βρίσκουμε. Μας πότισες με την αγάπη σου, χαδιάρα και ζωντανή, γλυκιά και χαρούμενη, με τα αστεία και τα πειράγματα σου.

Κι αν έλειπε εκείνη η καταραμένη μέρα του Ιούνη του 91, τότε που σε βρήκε το πιο σκληρό χτύπημα που μπορεί να τύχει σε άνθρωπο, να χάνει το παιδί του, θα ήταν η ζωή σου όπως την θέλησες. Ήσυχη κι όμορφη.
Αλλά βλέπεις, η τροχαία δολοφονία «σκοτώνει» κι άλλους/ες πέρα από τον δολοφονημένο. Τσακίζει τους γύρω, τη μάνα πάνω απ’ όλα. Άδικο φονικό που δεν καταπίνεται, δεν γίνεται αποδεκτό από το μυαλό του ανθρώπου. Και δουλεύει σαν φαρμάκι ύπουλο, φαρμάκι που τρώει μυαλό, ψυχή, σωθικά.
Στα απάλυναν και στα ομόρφυναν -όσο γινόταν πια- τα πικρά χρόνια οι 4 εγγόνες σου που σου γέμισαν τη ζωή, σε αγάπησαν και τις αγάπησες χωρίς όρια και προχθές ένιωσαν τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια τους μόλις έμαθαν το κακό μαντάτο.
Κι ο γεροΜαρμάτος, στα 91 του απόμεινε να σε ψάχνει στο άδειο σπίτι μετά από 56 ακριβώς χρόνια αχώριστης, αγαπημένης και γεμάτης ζωής.
Μάνα, καλά να περνάς. Θα βρεις το Λευτέρη μας και θα ησυχάσεις, τα 4 λατρεμένα αδέλφια σου, τις φιλενάδες σου, τα ξαδέλφιά σου. Όμορφα, χαρούμενα, γλυκά, ζεστά, δροσερά, νόστιμα.

Τα παιδιά σου, Αρετή και Κώστας
Οι εγγόνες σου, Διώνη, Χριστίνα, Ελευθερία, Δήμητρα
  • Στη Μνήμη της Δήμητρας και του Λευτέρη Μαρματάκη η οικογένεια προσέφερε 300 ευρώ στον SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: