Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr13 Σεπ 2018

Οκτώ ευρωπαίοι φοιτητές κερδίζουν τα βραβεία YEARS για την αναβάθμιση της επικίνδυνης οδικής υποδομής στις κοινότητές τουςΒρυξέλλες - Τέσσερα ζευγάρια φοιτητών μηχανικών από την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Πολωνία έχουν αναγνωριστεί για έργα ανακατασκευής και αναβάθμισης των οδικών υποδομών υψηλού κινδύνου στις πόλεις Μιλάνο, Νάπολη, Βίλνιους και Κρακοβία.
Τα σχέδια των φοιτητών παραδόθηκαν στο πλαίσιο των έργων YEARS, ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την οδική ασφάλεια των νέων, το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και το κοινοβουλευτικό συμβουλευτικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (PACTS) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γερμανικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (DVR) και του Ινστιτούτου VIAS στο Βέλγιο. Η τελετή απονομής των βραβείων γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι νέοι οδηγοί και αναβάτες ηλικίας 15-25 ετών είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν στους δρόμους της Ευρώπης από ό, τι οι παλαιότεροι ομολόγοι τους. Οι οδικές συγκρούσεις παραμένουν μία από τις υψηλότερες εξωτερικές αιτίες θανάτου των νέων. Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί για νέους άνδρες και για νέους αναβάτες.
Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC δήλωσε:
 "Είναι πραγματικά εμπνευσμένο να δούμε πώς αυτοί οι νέοι φοιτητές μηχανικής έχουν πάρει την οδική ασφάλεια στα χέρια τους. Προσδιόρισαν ιστότοπους με βάση την ανάλυση στερεών δεδομένων, σχεδίασαν καινοτόμες λύσεις, ενέπνευσαν την υποστήριξη των ενδιαφερομένων και συγκέντρωσαν τα θέματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Με τέτοιο ταλέντο και αποφασιστικότητα, η Ευρώπη μπορεί να είναι σίγουρη ότι η επόμενη γενιά μηχανικών οδοποιίας είναι έτοιμη και πρόθυμη να παίξει ρόλο στη μείωση των χιλιάδων θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών που εξακολουθούν να συμβαίνουν στους δρόμους μας κάθε χρόνο ».
Ο David Davies, εκτελεστικός διευθυντής της PACTS δήλωσε:
 "Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μερικές φορές επιβάλλουν μέτρα στους νέους και δεν τους εμπλέκουν αρκετά στη διαδικασία. Συγχαίρουμε αυτούς τους οκτώ φοιτητές των οποίων οι δεξιότητες και οι δεσμεύσεις για την οδική ασφάλεια αναγνωρίζονται στα βραβεία YEARS. Οι δρόμοι και τα οχήματά μας αλλάζουν γρήγορα και χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος ».

The YEARS report on how to reduce collisions involving young drivers and riders in Europe can be downloaded from the ETSC website at: https://etsc.eu/reducing-casualties-involving-young-drivers-and-riders-in-europe/

Δεν υπάρχουν σχόλια: