Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















6 Σεπ 2018

Elk Test σε 12 μικρά



ρίσκουμε τα όρια σε 12 μικρά αυτοκίνητα στην απαιτητική δοκιμασία ενεργητικής ασφάλειας, που τρέμουν σήμερα όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Με ποιό μοντέλο κινδυνεύετε λιγότερο; To AutoΤρίτη Test Center έχει την απάντηση...

«Είναι αδύνατο να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο, που να στρίβει τόσο άμεσα και απόλυτα όσο ένα σπορ μοντέλο της προηγούμενης δεκαετίας, επειδή δεν θα τα καταφέρει στο τεστ αποφυγής κινδύνου (elk test)»… «Τα αυτοκίνητα σήμερα, προκειμένου να τα καταφέρουν στο τεστ αποφυγής κινδύνου, ρυθμίζουν έτσι την γεωμετρία της ανάρτησης ώστε να είναι πιο υποστροφικά, αποτρέποντας έτσι την ανατροπή σε ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης». Γκρινιάζουν οι υπεύθυνοι εξέλιξης των εταιρειών για τις δυσκολίες που τους δημιουργεί το τεστ αποφυγής κινδύνου. Εκείνο που δεν λένε είναι πως τα σημερινά αυτοκίνητα «περνούν» το τεστ με 15 χλμ./ώρα παραπάνω από τα αυτοκίνητα της προηγούμενης δεκαετίας. Οι τούμπες περιορίστηκαν και τα ατυχήματα μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Μιλάμε για μια δοκιμή, που γίνεται με 4 άτομα και αποσκευές, κατά την οποία χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο το τιμόνι για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Αρα δεν είναι θέμα οδηγού. Όλη τη δουλειά πρέπει να την κάνει το αυτοκίνητο και γι` αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το σημαντικότερο τεστ ενεργητικής ασφάλειας
Η πιο σημαντική δοκιμασία αξιολόγησης της ενεργητικής ασφάλειας ενός μοντέλου, είναι η τυποποιημένη διαδικασία απότομης αποφυγής εμποδίου. To elk test ή τεστ αποφυγής ταράνδου, έχει ως βασικό σκοπό της να αναδείξει την συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου στην περίπτωση που επιχειρήσει απότομο ελιγμό αποφυγής εμποδίου με αρκετά χιλιόμετρα. Σε αυτή τη δοκιμασία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το πλαίσιο, το μεταξόνιο και τα μετατρόχια, η αρχιτεκτονική και η ρύθμιση της ανάρτησης, το βάρος και η κατανομή του, το κέντρο βάρους καθώς και τα ελαστικά (διάσταση, κατάσταση και χαρακτηριστικά). Αντίθετα, η μετάδοση της κίνησης και τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ως προς την απόδοσή του δεν έχουν καμία σημασία, αφού μιλάμε για μια διαδικασία που εκτελείται από ένα όχημα σε συνθήκες αδράνειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός του τεστ λοιπόν είναι το βάρος και η κατανομή αυτού.

Βάλτε τώρα στην εξίσωση το γεγονός ότι απαιτεί 4 άτομα και αποσκευές για να θεωρηθεί σύμφωνο με την τυποποιημένη διαδικασία καθώς και τον περιορισμένο χώρο που σου «δίνει» βάση προδιαγραφών. Εξαιτίας της αδράνειας (βασική διαφορά του συγκεκριμένου τεστ σε σχέση με το τεστ απότομης εναλλαγής λωρίδας – lane change), όταν αλλάζει η κατεύθυνση δημιουργείται ταλάντωση των ελατηρίων μεταξύ αμαξώματος και τροχών, με αποτέλεσμα η κάθετη δύναμη που ασκείται στους τροχούς να μεταβάλλεται. Ακολούθως μεταβάλλεται η τριβή και φυσικά η πρόσφυση του κάθε τροχού.

Πηγή: https://www.autotriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: