Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Ιουλ 2012

ΗΤΑΝ ΟΜΟΡΦΟΣ………. ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΤΩΝ 28.


Στις 27- 3 2010 στη Λ. Κηφισού μετά την λαχαναγορά του Ρέντη ένα αυτοκίνητο βγήκε από το δρόμο. Στο σημείο ήταν τοποθετημένη μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Το αυτοκίνητο κτύπησε πάνω της με αποτέλεσμα τον θάνατο του οδηγού. Βατράνης Μιχάλης, ετών 29.  Ένα παιδί βιοπαλαιστών από των Πειραιά χάθηκε για τον απλό λόγο πως ο καθένας κάνει ότι του κατεβεί αν πρόκειται αυτό να του αποφέρει κέρδος. Ο Μιχάλης  έχασε τη ζωή του και  η οικογένεια του κέρδισε έναν απέραντο και διαρκή  πόνο. Στο τόπο του συμβάντος ο πατέρας του Μιχάλη έστησε πάνω σε μια μαρμάρινη κολώνα ένα μικρό εκκλησάκι και φύτεψε μια ελιά.   Πάνω στο μάρμαρο  έβαλε μια φωτογραφία ανάμεσα στις λέξεις  ΗΤΑΝ ΟΜΟΡΦΟΣ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΤΩΝ 28. Πριν  μερικές ημέρες  άγνωστοι κατέστρεψαν το εικονοστάσι! Μια βδομάδα μετά επανήλθαν και έσπασαν και  την φωτογραφία του Μιχάλη! Τι τους ενοχλούσε άραγε;  Ή τι ήθελαν να δείξουν; 
Δεν είμαστε ούτε κοινωνιολόγοι ούτε ψυχίατροι ούτε διαθέτουμε τόσο χώρο στο μυαλό μας και την ψυχή μας για να κατανοήσουμε (και εν τέλει να αποδεχτούμε) αυτά τα φαινόμενα. Σε άλλες εποχές μια τέτοια βεβήλωση θα προκαλούσε σάλο…τώρα σιωπή…είναι οι παράπλευρες συνέπειες της αποανθρωποποίησης με την έννοια της απώλειας της κοινωνικότητας του σεβασμού και της αλληλεγγύης.
Αλλοίμονο  σ  αυτούς και στις οικογένειες τους που περνάνε στο στρατόπεδο των θυμάτων τροχαίων. Δεν είναι μόνον η απώλεια. Είναι χιλιάδες μικρά και μεγάλα που καθημερινά θα τους θυμίζουν πως η ζωή συνεχίζεται μόνον για τους «νικητές». Η «αδιαφορία» της πολιτείας, η προκλητικότητα των δραστών και κάθε εμπλεκόμενου, η «κούραση» τον συγγενών και τόσα πολλά ακόμα μπορούν να συνοψιστούν σε τρείς λέξεις «Ουαί τοις ηττημένοις».
Δεν υπάρχουν  λόγια να πούμε σ αυτή την τόσο κακοποιημένη οικογένεια. Ξέρουν οι ίδιοι πολύ καλά πως κανένας κακομούτσουνος δεν μπορεί να καταστρέψει αυτό που ήταν ο Μιχάλης . ΗΤΑΝ ΟΜΟΡΦΟΣ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: