Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Ιουλ 2012

Ο φύλακας άγγελος των οδηγών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρεπορτάζ Νίκος Λιβανός

ΠΗΓΗ: Auto NEA, 18 Ιουλίου 2012
 
 
Το ατύχημα έχει γίνει. Και οι τραυματίες πρέπει να μεταφερθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα κοντινότερα νοσοκομεία. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Το eCall υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο άμεσης επέμβασης των σωστικών συνεργείων και σύμφωνα με την ΕΕ μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.
Το eCall θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα από το 2015. Εργο της νέας συσκευής είναι να ειδοποιεί αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ακόμη και στην περίπτωση που ο οδηγός τραυματιστεί και δεν μπορεί ο ίδιος να ειδοποιήσει τις Αρχές, το eCall ειδοποιεί αυτόματα τα κέντρα ελέγχου της κυκλοφορίας με στόχο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διάσωση των τραυματιών.
Σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΕ το eCall μπορεί να μειώσει κατά 50% στο εθνικό δίκτυο και κατά 40% στο αστικό δίκτυο τον χρόνο που χρειάζονται οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, όπως τα ασθενοφόρα, για να φτάσουν στον τόπο ενός ατυχήματος.
Σήμερα, μόνο το 0,4% των αυτοκινήτων που παράγονται φέρουν το συγκεκριμένο σύστημα. Εως το 2015 το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα. Επίσης, μελετάται να γίνει χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στα λεωφορεία, τις μοτοσικλέτες και τα φορτηγά.
Πώς λειτουργεί; Μόλις γίνει η σύγκρουση του οχήματος το σύστημα καλεί τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112. Οι υπεύθυνοι διάσωσης ενημερώνονται για το ακριβές στίγμα του ατυχήματος. Η ενεργοποίηση μιας κλήσης eCall μπορεί να γίνει και χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού, στην περίπτωση που ο οδηγός δεν χάσει τις αισθήσεις του. Χάρη στη μείωση του χρόνου απόκρισης, εξαιτίας της χρήσης του eCall, το «θαυματουργό» σύστημα αναμένεται να σώσει έως και 2.500 ζωές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά των σοβαρών τραυματιών κατά δεκάδες χιλιάδες.
Το eCall θα βοηθήσει επίσης στην ταχύτερη θεραπεία των τραυματιών, δίνοντας έτσι στα θύματα ενός ατυχήματος μεγαλύτερες προοπτικές ίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: