Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr19 Ιουλ 2012

Δεν ξεχνάμε: Σάββατο 30 Ιουνίου 2012. Μια βόλτα για το Σπύρο Παπαγιάννη.


Το πρωί της 10ης Μαρτίου ο 34χρονος Σπύρος Παπαγιάννης πήγαινε  στην δουλειά του με το μηχανακι του. ΙΧ τον παρέσυρε παραβιαζοντας το κοκκινο φανάρι στην διασταυρωση των οδων Ηλιουπολεως και Καφανταρη. Νοσηλευτηκε στον Ερυθρο και στον Αγ. Σαββα συνολικά 34 μέρες, με βαριες κρανιοεγκεφαλικες κακωσεις αλλά δυστυχώς έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 14/4/2012, Μεγάλο Σάββατο.
Ο Σπύρος ήταν λάτρης του ποδηλάτου μέλος των εθνικών ομάδων με πολλές διακρίσεις στο παρελθόν. Πριν 2 χρόνια πέρασε άλλη μια σκληρη δοκιμασία όταν πάλι ασυνηδειτος οδηγός ΙΧ τον χτύπησε ενώ έκανε την πρωινή του προπόνηση κοντά στη λίμνη της Βουλιαγμενης προκαλώντας του πολλαπλά κατάγματα για τα οποία έμεινε καθηλωμενος εκτός ενεργού δράσης για 6 μήνες. Ξεπέρασε όμως αυτή τη περιπέτεια με την ισχυρή θέληση και επιμονή που τον διέκρινε. Δούλευε σαν δημοσιογράφος στο Eurosport, σχολιαστής αγώνων ποδηλασίας και σκι.

Φίλοι του από το χώρο της ποδηλασίας (και όχι μόνο) φρόντισαν και φροντίζουν να τον κρατούν ζωντανό ανάμεσα μας με διάφορες δραστηριότητες. Μέρος απ αυτές μπορεί να βρεί κανείς στη σελίδα του facebook: Σπύρος Παπαγιάννης και φίλοι 
Σε ένα σύντομο μήνυμα η αδερφή του Σοφία γράφει: ”Ο άδικος χαμός του μπορει να ειναι τραγικός και αξεπεραστος για το περιβάλλον του, είναι όμως άλλο ένα θύμα ανευθυνων και ασυνειδητων οδηγών που συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην συνέβη τίποτα. Μακάρι τουλάχιστον το παράδειγμα του να ευαισθητοποιήσει και να κάνει πιο προσεκτικούς αυτούς τους οδηγους που δεν έχουν καταλάβει ότι μια μικρή απροσεξία μπορεί να στερήσει τη ζωη ενός ανθρώπου.” 
Το Σάββατο 30 Ιουνίου θα είναι μια μέρα γι αυτόν:
Μια βόλτα στα μέρη που ο Σπύρος μεγάλωσε, αγάπησε, γέλασε, σπούδασε και πόνεσε… Φυσικά με ποδήλατο, όπως ο ίδιος προτιμούσε τις μεγάλες του βόλτες! Προσκεκλημένοι στην πρώτη απ’ τις (ελπίζουμε) πολλές “τσάρκες” για εκείνον, όλοι οι φίλοι του -γνωστοί και άγνωστοι-… Επιθυμούσε το ποδήλατο να γίνει τρόπος ζωής για τον Έλληνα και πιο συγκεκριμένα τρόπος… ασφαλούς ζωής! Ας περάσουμε λοιπόν στις 30 Ιουνίου ένα δυναμικό και αισιόδοξο μήνυμα για ασφαλέστερο ποδήλατο στην πόλη μας, τριγυρνώντας στα αγαπημένα “στέκια” του Σπύρου! Σας περιμένουμε!!! Συνάντηση στις 20.30 στην πλατεία Συντάγματος. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί απεικονίζεται στο χάρτη. Περισσότερα για τη βόλτα: ΕΔΩ
Περισσότερα για τον Σπύρο Παπαγιάννη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: