Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Ιουλ 2012

[Λόγια του δρόμου] Υποκρισία

Γενική κατακραυγή και δημόσια συγκίνηση προκάλεσε το τροχαίο, στο οποίο τραυματίστηκαν σοβαρά δύο παιδάκια με τη μητέρα τους από έναν μοτοσικλετιστή. Ειλικρινά δεν τις δέχομαι αυτές τις αντιδράσεις από μια κοινωνία που σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στη συστηματική εγκληματική συμπεριφορά πολλών οδηγών. Η παραβίαση του σηματοδότη αποτελεί πλέον στη χώρα μας ένα απλό πταισματάκι, το καλοκαίρι κατεβάζουμε τις μπίρες σαν αναψυκτικά και μετά καθόμαστε στο τιμόνι του Ι.Χ. μας, στα σχολεία μας εξακολουθούμε να μην παρέχουμε στα παιδιά μας μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, δηλαδή... ζωής, ο ένας στους τρεις που κυκλοφορούν ανάμεσά μας έχει λάβει το δίπλωμα οδήγησης - σύμφωνα με παλαιότερη ομολογία αρμόδιου υπουργού - με συστημένο γράμμα στο σπίτι του και ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με τις δρακόντειες ποινές παραμένει κενό γράμμα, καθώς εφαρμόζεται στην καλύτερη περίπτωση μόνον αποσπασματικά.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ζούγκλας καλούνται να επιδείξουν οι οδηγοί πνεύμα αφοσίωσης και αποχής από κάθε παραβατικότητα παρόμοιο με εκείνο των μοναχών του Αγίου Ορους, εξαιρουμένου του Εφραίμ και των φίλων του. Οσοι δεν αντέξουν γίνονται ένα κομμάτι αυτού που ονομάζουμε «κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους» και αποτελούν μια εν δυνάμει βόμβα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας. Δεν γνωρίζω το οδηγικό ιστορικό του νεαρού υπαξιωματικού, ο οποίος παρέσυρε και εγκατέλειψε τα δύο παιδιά και τη μητέρα τους. Θεωρώ όμως ότι αποτελεί και ο ίδιος το θύμα της χρόνιας αναλγησίας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο τεράστιο θέμα της διαμόρφωσης συνειδητοποιημένων οδηγών. Δεν θέλω να τον δικαιολογήσω κατά κανέναν τρόπο, εξάλλου υπάρχουν αρμόδια δικαστήρια που θα κρίνουν την πράξη του. Οι μόνοι που δεν επιτρέπεται πάντως να τον κατακρίνουμε είμαστε όλοι οι υπόλοιποι, που ανεχόμαστε σε καθημερινή βάση τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, πολλοί μάλιστα από εμάς συμμετέχουν σε αυτές.
 
ΠΗΓΗ: autoNEA
Ρεπορταζ: του Πέτρου Πιτσίνι, 18 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: