Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Ιουλ 2012

Χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι σας


Πρόγραμμα ταξιδιού

Διαδικασίες πριν το ταξίδι

Φίλοι Οδηγοί,

Προτού ξεκινήσετε για ένα ταξίδι μικρής η μεγάλης διάρκειας ακολουθείστε τις παρακάτω ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την δική σας ασφάλειά, των επιβατών σας  και του αυτοκινήτου.

3έως 5 ημέρες πιο μπροστά από το ταξίδι σας φτιάξτε ένα κατάλογο  και καταγράψτε ότι είναι αναγκαίο για το ταξίδι σας.

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι:

·         Δίπλωμα, άδεια οδήγησης, ασφαλιστήριο συμβόλαιο κλπ

·         Καταγράψτε τα αναγκαία για το ταξίδι σας είδη

·         Να έχουν φορεθεί οι ζώνες ασφαλείας από όλους τους επιβάτες του αυτοκινήτου

·         Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα- ανάλογα- με την ηλικία στο παιδικό κάθισμα

·         Το ντύσιμο του οδηγού να είναι άνετο ώστε να έχει ευχέρεια στις κινήσεις

·         Να έχουν ρυθμιστεί οι καθρέπτες για να έχει ο οδηγός σωστή ορατότητα

·         Σωστός αερισμός της καμπίνας του αυτοκινήτου

·         Να μην έχετε καταναλώσει καμία ποσότητα  αλκοόλ ή φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα και την αντίληψη της οδήγησης  και να μην οδηγείτε μετά από μεγάλο γεύμα

Τοποθέτηση σωστά των αποσκευών: τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε το κέντρο βάρους τους να βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινήτου. Οι βαριές αποσκευές  πρέπει να βρίσκονται από κάτω. Αν έχετε φορτώσει πολλές αποσκευές  να έχετε υπόψη σας ότι το αυτοκίνητο θα έχει διαφορετική συμπεριφορά από τη συνηθισμένη( ταχύτητα, απόσταση φρεναρίσματος, ισορροπία στις στροφές κλπ)

Οικονομία στη βενζίνη: οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές και σβήστε τη μηχανή όταν σταθμεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα

Κίνδυνος από τη συνεχή οδήγηση: όσο πεπειραμένος οδηγός και αν είστε, διατρέχετε σοβαρούς κινδύνους όταν οδηγείτε συνέχεια με μονότονες διαδρομές και ιδιαίτερα σε αυτοκινητόδρομους. Η συνεχής οδήγηση μειώνει εξαιρετικά τις ικανότητές σας για αυτό συνίσταται κάθε 3-4 ώρες οδήγησης να κάνετε μια στάση για ξεκούραση

  • Να έχετε φροντίσει τη σωστή προετοιμασία (τεχνικός έλεγχος) του αυτοκινήτου σας και να γίνει από συνεργείο εμπιστοσύνης σας και να γνωρίζετε και σεις τι περιλαμβάνει  σε γενικές γραμμές αυτός ο τεχνικός έλεγχος
  • Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει: (σασί-ανάρτηση, τιμόνι, φρένα, κινητήρας, σύστημα τροφοδοσίας, σύστημα λιπάνσεως, ηλεκτρικά, φωτισμός, μετάδοση κινήσεως, λάστιχα-αέρας στα λάστιχα, όργανα ελέγχου λειτουργίας και έτσι προλαβαίνετε διάφορες ανωμαλίες, σοβαρές φθορές ή βλάβες
  • Εφοδιάστε το φαρμακείο του αυτοκινήτου  με τα απαραίτητα
  • Έχετε  πάντα στο αυτοκίνητό σας το τρίγωνο και αντανακλαστικό γιλέκο και φωτογραφική μηχανή

Να τηρείτε  με απόλυτη συνείδηση  τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι δείγμα πολιτισμού και σεβασμού προς τον οδηγό, στους επιβάτες του  και στους συνανθρώπους που χρησιμοποιούν τον ίδιο δρόμο με δεδομένο ότι ο δρόμος ανήκει σε όλους, έχοντας κατά νου ότι η ζωή αλλάζει σε δευτερόλεπτα.

 Οδηγούμε προσεκτικά και ποτέ επιθετικά.

Φίλοι οδηγοί: τηρώντας τις παρά πάνω υποδείξεις εξασφαλίζετε ένα άνετο ταξίδι χωρίς σκοτούρες και πρόσθετα προβλήματα που πολλές φορές αλλάζουν ολόκληρη τη ΖΩΗ μας.ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ-ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ                    

                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: