Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr28 Ιουλ 2012

[Λόγια του δρόμου] Δεσμοί αίματος

Με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες νέα μοντέλα σε πείσμα της οικονομικής κρίσης. Στο παρελθόν το λανσάρισμα ενός νέου αυτοκινήτου αποτελούσε γεγονός. Σήμερα περνά αρκετές φορές απαρατήρητο μέσα στο πλήθος από πρεμιέρες, πολλές από τις οποίες εντάσσονται σε καινούργιες υποκατηγορίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Ολα αυτά δεν θα ήταν όμως δυνατά, αν δεν εξοικονομούσαν οι εταιρείες μεγάλα ποσά χρησιμοποιώντας κοινά πατώματα και άλλα μέρη για περισσότερα μοντέλα τους.
Πρόκειται για μια τάση που θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα της Fiat. Το 2010 τα μοντέλα της ιταλικής μάρκας με ίδια πατώματα διέθεταν 55% κοινά μέρη, το 2014 το ποσοστό των κοινών εξαρτημάτων θα φτάνει το 70%. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική η Fiat εξοικονόμησε το 2010 περίπου 55% στο κόστος έρευνας και εξέλιξης και 30% σε ύψος επένδυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Volkswagen, ο όμιλος PSA (Peugeot και Citroen) και η Renault χρησιμοποιούν το ίδιο πάτωμα κατά μέσον όρο σε τέσσερα διαφορετικά μοντέλα τους και η Hyundai σε περισσότερα από πέντε.
Η συγκράτηση της τελικής τιμής ενός νέου μοντέλου οφείλεται επίσης αρκετές φορές στη συνεργασία ακόμη και μεταξύ ανταγωνιστικών αυτοκινητοβιομηχανιών στους τομείς εξέλιξης, παραγωγής, αγοράς εξαρτημάτων κτλ. Οι συνεργασίες δεν περιορίζονται μόνο στην κατηγορία των Ι.Χ., αλλά καταγράφονται συχνά στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, καθώς και στην εξέλιξη νέων κινητήρων για αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας και για ηλεκτροκίνητα μοντέλα.
Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τους «δεσμούς αίματος» του αυτοκινήτου που σκοπεύει να αγοράσει, δηλαδή με ποια άλλα μοντέλα μοιράζεται το ίδιο πάτωμα και άλλα μηχανικά μέρη (π.χ. τον κινητήρα και το σασμάν). Αλλιώς ενδέχεται να ακριβοπληρώσει ένα μοντέλο, το οποίο διαφέρει ουσιαστικά μόνον εξωτερικά και σε λεπτομέρειες από ένα άλλο, που στοιχίζει όμως αρκετά φθηνότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: