Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr25 Μαΐ 2013

Συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ στην 1η Γιορτή κυκλοφοριακής αγωγής στην Κρεμαστή Ρόδου

Η 1η Γιορτή Κυκλοφοριακής Αγωγής θα πραγματοποιηθεί, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής, στο Πνευματικό Κέντρο της δημοτικής κοινότητας, αύριο, Παρασκευή 24 Μαΐου, από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι και τις 8:00 το βράδυ.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ ανακυρήσει Επίτημο Μέλος το Μιχάλη Κουντούρη
 

Για την εκδήλωση αυτή, μίλησαν χθες οι διοργανωτές αλλά και ο γνωστός, βραβευμένος, συμπατριώτης μας σκιτσογράφος κ. Μιχάλης Κουντούρης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.

Στην ουσία πρόκειται για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Educartoon-Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση», που κλείνει ένα χρόνο. Εκείνο που προτείνεται είναι η εισαγωγή και η αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία ποικίλων διδακτικών αντικειμένων, δηλαδή πρόκειται για έναν καινούργιο, εύληπτο και δημιουργικό τρόπο διδασκαλίας που βασίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας.

Η ομάδα της educartoon, που απαρτίζεται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές πανεπιστημίου, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς, υλοποίησε μια σειρά δράσεων με στόχο την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση.

Χθες, λοιπόν, καταρχήν, η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, κα Ελένη Καρύδη, μίλησε για «μία μεγάλη γιορτή για τη ζωή» και αναφέρθηκε στην παρουσία του δικού μας καλλιτέχνη, του σκιτσογράφου που καταξιώθηκε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όπως είπε, θα προσπαθήσουν να περάσουν μέσα από το σκίτσο και την εκπαίδευση όλα τα μηνύματα στους αυριανούς συνειδητοποιημένους οδηγούς και εξέφρασε τη συγκίνηση της ΕΥΘΥΤΑ για το ότι ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον κ. Κουντούρη ο οποίος διέθεσε τα σκίτσα του.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό, ότι, μετά από απόφαση του Δ.Σ., η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου θα ανακηρύξει επίτιμο μέλος τον Μιχάλη Κουντούρη και δεν θα γίνει απλά η παράδοση τιμητικής πλακέτας αλλά θα συνδυαστεί με μία γιορτή κυκλοφοριακής αγωγής, με στόχο, βέβαια, να κάνουν ευαισθητοποιημένους πολίτες και οδηγούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουντούρης, καταρχήν, ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και είπε ότι κάθε φορά που έρχεται στη Ρόδο το τελευταίο διάστημα συγκινείται. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα όλο αυτό που γίνεται», τόνισε.

Η Διευθύντρια του Σχολείου, κα Κατερίνα Σοκορέλου, είπε ότι το Σχολείο έχει μαθητικό προσωπικό 403 μαθητές, 41 δασκάλους και πολλές ανησυχίες ενώ επέλεξαν αυτό το θέμα «γιατί αγγίζει όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά».

Σημειώνεται ότι, το σχολείο, έχει ενταχθεί στα 961 σχολεία με το αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μέσα από την ευέλικτη ζώνη περιλαμβάνει αρκετές θεματικές ενότητες. Ήταν μεγάλη πρόκληση η επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος αφού όλα τα μαθήματα διδάσκονται θεωρητικά αλλά έχοντας τα σκίτσα του κ. Κουντούρη, τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα αβίαστα, χωρίς διδαχές, όπως είπε η Διευθύντρια.

Διαβάστε ΕΔΩ:
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=253859&catid=5&maincatid=1

 http://proodos.net/topika/%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ae-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%82%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%b5/

http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=24757&catID=18&pubID=1

http://www.iporta.gr/2013/05/educartoon.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: