Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Μαΐ 2013

“Μια μικρή προπόνηση”… Ένα μήνυμα από τον γιο του ποδηλάτη Ian Hibbel.

Μήνυμα από τον James Hibell προς όλους όσους συμμετέχουν στην ποδηλατοπορεία και τις εκδηλώσεις της 19ης Μαίου για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα
Ο πατέρας μου Ίαν Χάιμπελ ήταν ένας ταξιδιώτης ποδηλάτης, συγγραφέας, φωτογράφος ο οποίος μέσω της αγάπης του για τα ταξίδια, της απεριόριστης περιέργειάς του, διαμέσου της ηρεμίας του, αλλά και της αδιαμφησβήτητης ανάγκης του για περιπέτεια, ταξίδευε με το ποδήλατό του σ’ όλη τη γη ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη αυτού του πλανήτη. Στη διάρκειά της ζωής του και παρά τη θέλησή του κατάφερε να θεωρείται ίσως ο πιο επιτυχημένος ταξιδιώτης- ποδηλάτης στον κόσμο και πολλοί ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν τα ταξίδια του με ενδιαφέρον μέσα από τα άρθρα που δημοσιεύονταν στα σημαντικότερα ποδηλατικά έντυπα μέσα.
Ian Hibbel 74 ετών, Βρετανός, ποδηλάτης. 23 Αυγούστου 2008, Χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε στην  Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας- ύψος Βαρυμπόμπης.
Ian Hibbel 74 ετών, Βρετανός, ποδηλάτης. 23 Αυγούστου 2008, Χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας- ύψος Βαρυμπόμπης.
5 χρόνια πριν , τον Άυγουστο του 2008 η οικογένειά μας είχε το δυσάρεστο νέο ότι ο πατέρας μου ήταν θύμα τροχαίου στο δρόμο Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ένα τροχαίο από το οποίο δεν κατάφερε να επιβιώσει.
Εκείνη την περίοδο ολοκλήρωνε αυτό που ο ιδιος χιουμοριστικά αποκαλούσε “μια μικρή προπόνηση” η οποία ξεκίνησε από το σπίτι του στο Ντέβον της Μεγάλης Βρεταννίας, συνέχισε μ’ ένα φέρυ που τον έφερε στην Ολλανδία, διέσχισε την κεντρική Ευρώπη και έφτασε σχεδόν στην Αθήνα διαμέσου της Αδριατικής ακτογραμμής. Αυτό αποτελούσε για τον ίδιο ένα εύκολο και ευχάριστο ταξίδι προκειμένου να προπονηθεί για ένα μεγαλύτερο και πιο δύσκολο ταξίδι που ετοίμαζε. Δυστυχώς αυτό ήταν και το τελευταίο του ταξίδι. Δεν κατάφερε να επιστρέψει σπίτι ποτέ. Καθώς πλησίαζε τον τελικό προορισμό του χτυπήθηκε, παρασύρθηκε κι εγκαταλείφθηκε από τον οδηγό ενός αυτοκινήτου, ο οποίος έκανε κόντρες με κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Ο πατέρας μου τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σ’ αυτό το τροχαίο και πέθανε λίγο μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου τον εγκατέλειψε και συνέχισε το δρόμο του, χωρίς να σκεφτεί να σταματήσει στο σημείο και να βοήθήσει τον άνθρωπο που τραυμάτισε. Αργότερα τον συνέλαβε η αστυνομία και παρόλο που ομολόγησε την πράξη του δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να στείλει συλληπητήρια ή να ζητήσει έστω συγγνώμη από την οικογένειά μας.
Το σοκ για την οικογένειάμας ήταν τεράστιο, προσπαθήσαμε να μάθουμε πληροφορίες αλλά δεν καταφέραμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα από τις ελληνικές αρχές για το τι ή πως ακριβώς συνέβη το περιστατικό, παρόλο που μάθαμε πως ο δράστης είχε συλληφθεί. Δεν είχαμε κάποια άλλη ενημέρωση και το μόνο που μας απέμεινε να κάνουμε ήταν να φροντίσουμε για τη μεταφορά της σωρού του πίσω στην πατρίδα μας για τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Περιμέναμε πως αφού ο δράστης είχε συλληφθεί, θ’ ακολουθούσε σύντομα η δίκη, αλλά δεν καταφέραμε ποτέ να πάρουμε κάποια ξεκάθαρη απάντηση για τη διαδικασία ή το χρόνο της δίκης. Εντέλει παραιτηθήκαμε από τη σκέψη ότι δικαιοσύνη θ’ απονεμόταν,
Τελικά  μόνο μέσα από την επιμονή του συλλόγου SOS Tροχαία Εγκλήματα, ο οποίος σύλλογος πρωταγωνίστησε στην υπόθεση του πατέρα μου, καταφέραμε και μάθαμε με λεπτομέρειες τί συνέβη και τώρα πια νιώθουμε κάποια ανακούφιση καθώς πια γνωρίζουμε πότε η δίκη θα πραγματοποιηθεί και ίσως αυτός ο επικίνδυνος οδηγός τιμωρηθεί για το θάνατό του Ίαν Χάιμπελ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα για ότι έχουν κάνει για την οικογένειά μας ως τώρα, προσπαθώντας ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη , να μην ξεχαστεί η περίπτωση του Ίαν Χάιμπελ, αλλά και γιατί μας δίνουν την δυνατότητα να νιώσουμε κάποιο είδος αγαλλίασης, όση μπορεί να νιώσει κανείς χάνοντας κάποιον αγαπημένο του στο δρόμο.

Με εκτίμηση
James Hibell
!9/5/2013
πηγή: soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: