Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr15 Μαΐ 2013

στο κράτος που (επ)έβλεπε τα τροχαία εγκλήματα να συμβαίνουν…

Το Πάσχα έφτασε…Όπως κάθε χρόνο τα έθιμα τηρούνται με ευλάβεια. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μοίρασε πινακίδες και άδειες κυκλοφορίες στους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. και η Τροχαία εκτύπωσε χάρτη με τα πιό επικίνδυνα σημεία του εθνικού Οδικού Δικτύου.
Αναδημοσιεύουμε τον χάρτη με τα επικίνδυνα σημεία (δεν συμπεριλαμβάνει βέβαια τις ίδιες τις πόλεις όπου και συμβαίνει ο μεγάλος αριθμός των συγκρούσεων) που ίσως χρησιμεύσει σε κάποιους που θα μετακινηθούν σε οχι γνωστά μέρη. Αναδημοσιεύουμε επίσης τους αντίστοιχους χάρτες που εκτύπωσε η Τροχαία το 2009, το 2010 και το 2011. Μπορείτε να τους συγκρίνετε για να επιβεβαιώσετε αυτό που ήδη γνωρίζατε: είναι ευκολότερο (ίσως και προτιμότερο) να επισημαίνεις τα επικίνδυνα σημεία παρά να τα διορθώνεις…
Δυστυχώς ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων δεν μας επιτρέπει να δημοσιοποιήσουμε και τα στοιχεία των επικίνδυνων οδηγών που “αμνήστευσε”ο κ. Δένδιας ή που κυκλοφορούν  ελεύθεροι “με αναστολή” και με το δίπλωμα τους μετά από θανατηφόρα τροχαία που προκάλεσαν. Ελπίζουμε να μην συναντηθείτε με κανέναν απ αυτούς.
Στο κράτος που απλώς παρατηρεί τα τροχαία να συμβαίνουν το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης έχει  υποβιβαστεί σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Στον δρόμο όμως πάντα υπάρχει ο απέναντι και ο διπλανός… Ας προσπαθήσουμε να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ. και ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν και οι άλλοι. Μέρες που είναι θα μπορούσαμε και να προσευχηθούμε γι αυτό. Έτσι κι αλλιώς περισσότερες ελπίδες έχει να εισακουστεί  μια προσευχή παρά το αίτημα για αλλαγή πολιτικής για την οδική ασφάλεια.

Επικίνδυνα Σημεία 2012
2012 - Αντίγραφο


Επικίνδυνα σημεία 2011

2011


Επικίνδυνα Σημεία 2010                                                                                                                                                                                                                                                       
2010


Επικίνδυνα Σημεία 2009              
2009
                                                                                  
Πηγή: soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: