Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















25 Μαΐ 2013

«SOSTE» τους ποδηλάτες

Τρία μέλη του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους σε δυστυχήματα, μιλούν για τις δράσεις τους ώστε να μειωθούν τα τροχαία και να καταστεί το ποδήλατο ένα πραγματικά ασφαλές μέσο μετακίνησης

Η Ελλάδα έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή  πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου

Του Μιχάλη Κωνσταντόπουλου


getFile (281)

 Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σε 46 πόλεις της Ελλάδας ποδηλατοδρομία αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια, με τη χώρα μας να έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία.

Επικοινωνήσαμε με τρία μέλη του συλλόγου «SOSTE» (SOS Τροχαία Εγκλήματα) που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, ποδηλάτες, σε δυστυχήματα, ζητώντας την άποψή τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μειωθούν τα τροχαία και να καταστεί το ποδήλατο ένα πραγματικά ασφαλές μέσο μετακίνησης.

Η Κωνσταντίνα Μέγγενη έχασε τον γιο της πριν από περίπου 9 μήνες στη λεωφόρο Λαυρίου και προσπαθεί μέσω της συμμετοχής της στον σύλλογο να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς: «Συμμετέχω στον σύλλογο SOSTE γιατί έστω κι ένα παιδί λιγότερο να χαθεί στον δρόμο από τις δράσεις μας αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Για τα πολλά θανατηφόρα τροχαία στη χώρα μας φταίει σίγουρα η κακή οδηγική συμπεριφορά και η ελλιπής εκπαίδευση. Οι οδηγοί δεν σέβονται καθόλου ποδηλάτες και πεζούς. Επιπλέον, το νομικό σύστημα δεν παραδειγματίζει τους παραβάτες και δεν τιμωρείται η επιθετική οδήγηση. Δεν θέλω αυτός που σκότωσε τον γιο μου να μπει φυλακή, αλλά θα έπρεπε να του επιβληθεί μια ποινή κοινωνικής εργασίας σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών από τροχαία για να καταλάβει το κακό που προκάλεσε…».

«Να μη φοβούνται και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε ευκαιρία», προτρέπει τους ποδηλάτες η Εύη Αρώνη, που έχασε τον αρραβωνιαστικό της, Σπύρο Παπαγιάννη, πρωταθλητή στην ποδηλασία, σε τροχαίο: «Ξεκίνησα συστηματικά την ποδηλασία λόγω του Σπύρου και τώρα συμμετέχω σε διάφορες ποδηλατικές δραστηριότητες γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρώ τη μνήμη του ζωντανή. Πρέπει το ποδήλατο να διαδοθεί ως μέσο μεταφοράς γιατί είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Η οδική αγωγή βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Οι ποδηλάτες δεν πρέπει να κυριευτούν από φόβο αλλά να δίνουν το δυναμικό παρών για να ασχοληθεί μαζί τους η πολιτεία. Αυτή η απώλεια με πεισμώνει και κάνω ό,τι μπορώ για να μη συμβούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον».

Σημαντικό είναι να μπει τέλος στην ατιμωρησία, σύμφωνα με τον Κώστα Τζαβάρα, πατέρα του 15χρονου Πάνου, που χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο στο Ρίο: «Σύζυγος πολιτικού χτύπησε θανάσιμα το παιδί μου και τώρα οδηγεί κανονικά, καθυστερώντας με διάφορα τεχνάσματα το δικαστήριο. Δεν ήρθε να πει ούτε μια συγγνώμη. Η ποδηλατοδρομία της Πάτρας ήταν αφιερωμένη στον γιο μου. Υπάρχει προκλητική αδιαφορία από κάποιους οδηγούς που εκθέτουν όλο τον κόσμο σε κίνδυνο. Πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών για να μην κινδυνεύσουν κι άλλα παιδιά και να μη βιώσουν άλλες οικογένειες αυτό το μαρτύριο».

Πάντως, σύμφωνα με τη Λυδία Χατζηαλεξίου από τους «Φίλους του Ποδηλάτου», το ποδήλατο θεωρείται ένα ασφαλές μέσο και οι αναβάτες δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται: «Σύμφωνα με τις στατιστικές, στις οποίες η χώρα μας δεν συμμετέχει ακόμη, το ποδήλατο είναι ένα ασφαλές μέσο. Μια απλή πτώση δεν προκαλεί σημαντικές βλάβες στον ποδηλάτη, ο οποίος όμως κινδυνεύει από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Η ασφάλεια του ποδηλάτη αυξάνεται όταν μεγαλώνει ο αριθμός των ποδηλατών στον δρόμο γιατί οι οδηγοί συνηθίζουν και προσέχουν περισσότερο και το κράτος αναγκάζεται να φτιάξει κάποιες υποδομές. Υπάρχουν μελέτες για ποδηλατόδρομους που μένουν στα συρτάρια. Η χρήση του ποδηλάτου αυξάνεται και λόγω κρίσης, αλλά συνιστούμε στους νέους ποδηλάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους αλλά σε παράπλευρους δρόμους».



Δεν υπάρχουν σχόλια: