Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr2 Μαΐ 2018

Φορέστε τη ζώνη και το κράνος σας!!!


eleg-11Μισή ώρα βρέθηκαν σήμερα το πρωί στο δρόμο μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου (Ψιλιανής) και τα αποτελέσματα της καταγραφής της οδικής συμπεριφοράς των ενήλικων συμπατριωτών τους οδηγών δικύκλων και αυτοκινήτων συγκλονιστικά και ενδεικτικά της επιδεικτικής αδιαφορίας των τελευταίων απέναντι στον ΚΟΚ: από τους 132 διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων ζώνη φορούσαν μόνο οι 29, ενώ από τους 117 οδηγούς δικύκλων κράνος φορούσαν μόνο οι 15!
eleg-15Τα παιδιά επιδοκίμαζαν με χειροκροτήματα τους σύννομους οδηγούς, ενώ καλούσαν τους υπόλοιπους να φορέσουν τη ζώνη και το κράνος τους θυμίζοντάς τους αυτούς που τους αγαπούν και τους περιμένουν να γυρίσουν ασφαλείς. Σε όλους μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και αλκοτέστ μιας χρήσης στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «Οδηγώ με ασφάλεια, οδηγώ χωρίς αλκοόλ! Η επιλογή είναι δική μου…».
 Με τη συνδρομή της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου
Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τους εθελοντές του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Ρόδου «ΕΥΘΥΤΑ» (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) κλιμάκιο του οποίου, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, έφθασε στην Κάλυμνο προκειμένου να δώσει τα φώτα της και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές όσον αφορά στη σωστή οδική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας που υλοποιεί το Γυμνάσιο Ψιλιανής, αφιερώθηκε μια ολόκληρη μέρα στην οδική ασφάλεια. Τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά μέσω ομιλιών και προβολής βίντεο, ενώ στον αύλειο χώρο του σχολείου ακολούθησε πρακτική εξάσκηση που περιελάμβανε χρήση μασκών προσομοίωσης τις οποίες φορούσαν τα παιδιά και αντιλαμβάνονταν πως είναι να οδηγείς μεθυσμένος τη μέρα και τη νύχτα, αλλά και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Αναδημοσίευση: https://kalymnosola.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: