Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr27 Μαΐ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΝΕΑ της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ

Ø  Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Καληωράκη Μιχάλη, Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου. Στη συνάντηση παρευρίσκετο  και ο Διοικητής της Τροχαίας κ Στέργου Γιώργος . Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον νέο ΚΟΚ, με στόχο την ευρεία ενημέρωση των οδηγών, δράσεις που θα υλοποιηθούν από κοινού που θα  στοχεύουν στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και παράλληλα θα επιβραβεύουν και θα  αναδεικνύουν τις καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση Ασφάλειας στους δρόμους για την ασφαλή μετακίνηση και στην μείωση των τροχαίων. Προσφέρθηκε το εγχειρίδιο  "Save LIVES - Δέσμη μέτρων για την οδική ασφάλεια εκδόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας" το 2017 για να βοηθήσει τις χώρες που προσπαθούν να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους. Η Ελληνική έκδοση είναι μια πρωτοβουλία του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα του οποίου Ιδρυτικό Μέλος είναι η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ. Εκτυπώθηκε στα ελληνικά σε 10.000 αντίτυπα με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων για να μοιραστεί σε φορείς του Δημόσιου Τομέα.
Ø  Μετά την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ είναι μέλος του Ε.Σ.Ο.Α  και παρέστει στην πρώτη συνεδρίαση  η πρόεδρος Ελένη Καρύδη. Παρέδωσε σχετικό φάκελο στην κα Χρυσοβελόνη, Πρόεδρος του Ε.Σ.ΟΑ με  σχετικά έγγραφα -πρωτοβουλίες –έντυπο υλικό που έχουν προωθηθεί  προς τους φορείς   για την οδική ασφάλεια από την ΕΥΘΥΤΑ
Ø  Σε επιστολή τους 14 οργανισμοί της Ε.Ε  προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ζήτησαν "ισχυρή απάντηση " σε μέτρα που θα ενισχύσουν σημαντικά την Οδική Ασφάλεια και θα συμβάλουν  στο στόχο της δραστικής μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων. ένα στόχο που σύμφωνα και με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν -και παραδέχτηκε και η ΕΕ.
Μεταξύ αυτών των οργανισμών είναι  η FEVR European Federation of RoadTraffic Victims  (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων), ενεργό Μέλος της οποίας αποτελεί η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ, η  πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ε. Καρύδη, είναι μέλος του Δ.Σ της FEVR European Federation of Road Traffic Victims με έδρα τις Βρυξέλες.
Στις 17 Μαΐου 2018, ανακοινώθηκαν τα μέτρα  από την Ε.Ε και  αφορούν σε ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό. Χαιρετίζουμε  τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμβάλουν στη μείωση των 25.000 θανάτων που σημειώνονται στους δρόμους της Ε.Ε ετησίως. Τα μέτρα αυτά πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την Οδική Ασφάλεια, φυσικά τις κυβερνήσεις που θα πάρουν τα μέτρα και θα συμβάλουν  στο στόχο της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων.
Ø  Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην Οδική ΑσφάλειαΤο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Το μήνα Μάιο  υλοποιούμε  το πρόγραμμα «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» σε 4 Νηπιαγωγεία, 4 Δημοτικά Σχολεία, 6  Γυμνάσια, 1 Λύκειο,  μετακινηθήκαμε Κάρπαθο, Κάλυμνο, Πάτμο,  Λέρο και τελειώνουμε με το Γυμνάσιο Χάλκης, Σύμης και Λειψών. Πρόκειται για ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει το θεωρητικό μέρος με οπτικοακουστικό υλικό, και το βιωματικό μέρος.  Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές μαθαίνουν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στο δρόμο και στις σωστές πρακτικές που θα τους βοηθήσει να κινούνται με ασφάλεια- καθώς τα παιδιά του σήμερα θα  είναι οι οδηγοί- του αύριο  και παράλληλα να μεταφέρουν στους γονείς τους πρακτικές και συμπεριφορές που θα μπορούν να έχουν ολέθριες επιπτώσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια: