Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr20 Μαΐ 2018

Με αφορμή το τροχαίο στον ΚηφισσόΚατηγορώ!
Κατηγορώ τον οδηγό της νταλίκας, που σκόρπισε το θάνατο και δε γύρισε να ρίξει μια ματιά στα θύματά του, σφηνωμένα ανάμεσα στις λαμαρίνες.

Κατηγορώ τον άνθρωπο, που αποφάσισε να πάρει ένα όχημα τόνων στα χέρια του, ενώ είχε πιει τα ποτηράκια του.
Κατηγορώ τους φίλους του, που κανείς δεν προσπάθησε να τον αποτρέψει.

Κατηγορώ την οικογένειά του,
που δε μπόρεσε να καταλάβει ότι τα τροχαία είναι αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς, μολονότι μετρά ήδη δύο θύματα από τροχαία.
Κατηγορώ τους Έλληνες, που εξακολουθούν να ανατρέφουν παιδιά που πιστεύουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι αυτά.
Κατηγορώ την Ελληνική κοινωνία που αν κι ανατριχιάζει από τις εικόνες που βλέπει στις ειδήσεις, συνεχίζει να κυκλοφορεί με τον ίδιο τρόπο, αποδίδοντάς τα όλα στην "κακιά στιγμή".
Κατηγορώ τον επαγγελματία, που δούλευε με παράνομο αυτοκίνητο, άυπνος και κουρασμένος σίγουρος ότι τίποτα κακό δε θα συμβεί.
Κατηγορώ τους πελάτες ή τους εργοδότες του, που ζητούν την παράδοση σε ασφυκτικούς χρόνους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Κατηγορώ τα όργανα της τροχαίας που λυπήθηκαν το μεροκάματο του οδηγού περισσότερο από τη ζωή όλων των άλλων. Έτσι, αντί να του στερήσουν το δίπλωμα για λίγους μήνες στέρησαν τη ζωή από δύο ανθρώπους και τη σωματική ακεραιότητα από έναν άλλο.
Κατηγορώ την αστυνομία που δεν κάνει ελέγχους τόσο συχνά ώστε όσοι δεν έχουν το φιλότιμο να οδηγούν σωστά να συμμορφώνονται από το φόβο της τροχαίας.
Κατηγορώ την πολιτεία, που δεν έχει θεσπίσει ειδική σχολή επανεκπαίδευσης για όσους συλλαμβάνονται να κάνουν σοβαρές παραβάσεις.
Κατηγορώ το κράτος του οποίου οι ποινές έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, χωρίς καμία προσπάθεια για βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών.
Κατηγορώ τη Βουλή, που παρά τις τόσες επιτροπές και εισηγήσεις, ακόμη δεν έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.
Κατηγορώ το Υπουργείο Υγείας, που παρά τις καθημερινές τραγωδίες (και τα έξοδα για νοσηλείες και συντάξεις) ούτε έχει αντιληφθεί ότι τα τροχαία είναι μείζον θεμα για την υγεία που υποτίθεται ότιπροστατεύει ούτε έχει κάνει κάτι για να πάψουν οι εκατόμβες στο οδικό δίκτυο.
Κατηγορώ το Υπουργείο Μεταφορών, που αγνοεί μακάρια το θέμα της οδικής ασφάλειας και γι αυτό κατέχουμε το ρεκόρ επικινδυνότητας στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Κατηγορώ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για το οποίο η προστασία των πολιτών στο δρόμο αποτελεί ελάσσον θέμα κι όχι πρώτη προτεραιότητα.
Κατηγορώ τους δημοσιογράφους, που μιλούν για τα τροχαία με λέξεις που προκαλούν φρίκη, αλλά εξακολουθούν ν' αναφέρονται σ' αυτά ως "ατυχήματα" λες κι είναι ατύχημα να χάσεις τον ανθρωπό σου.
Κατηγορώ τα κανάλια, που απ' όλα τα σποτ κοινωνικής προσφοράς, κανένα δεν έχει για θέμα του την οδική ασφάλεια.
Κατηγορώ την τέταρτη εξουσία που, ενώ έχει τη δύναμη να επηρρεάζει συνειδήσεις, την ξοδεύει τόσο σπάταλα αντί να τη χρησιμοποιεί για να σώσει ζωές.
Κατηγορώ τα κόμματα, από τα οποία κανένα δεν έχει επιτροπή για το θέμα, ούτε το θέτει ποτέ ως προτεραιότητα, λες και το φορολογικό ή το ασφαλιστικό είναι πιο σημαντικά από τη ζωή μας και τη ζωή αυτών που αγαπάμε.
Κατηγορώ τους Δημάρχους, που κι αυτοί δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια μέσα στα όριά τους, που αλλάζουν πλάκες στις πλατείες ενώ τα παιδιά περπατούν στο δρόμο για να πάνε στο σχολείο.
Κατηγορώ όλους τους αρμόδιους, όσοι άμεσα ή έμμεσα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι κι ακόμη δεν το έχουν κάνει.
Και κατηγορώ όλους τους υπόλοιπους, που δεν έχουμε ακόμη πάρει χαμπάρι ότι αύριο θα είναι η σειρά μας να βρεθούμε αντιμέτωποι μ' έναν ασυνείδητο οδηγό και δε βροντοφωνάζουμε απαιτώντας το δικαίωμά μας στη ζωή.

Σε λίγο θα βγείτε στο δρόμο για να πάτε στη δουλειά, στο σπίτι, στο φροντιστήριο, στην καφετέρια.
Σας εύχομαι να φτάσετε ασφαλείς.

Αναδημοσίευση: https://mamastodromo.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: