Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr12 Ιαν 2020

Η 3η παγκόσμια Διυπουργική συνάντηση για την οδική ασφάλεια στη Σουηδία.Η Σουηδία θα φιλοξενήσει την 3η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την οδική ασφάλεια στις 19-20 Φεβρουαρίου 2020. Το θέμα της συνάντησης είναι η επίτευξη παγκόσμιων στόχων τη δεκαετία 2021 – 2030. Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις αντιπροσωπείες, υπό την ηγεσία υπουργών, από περισσότερες από 80 χώρες που αναμένεται να παραστούν. Θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από τον κόσμο της βιομηχανίας και της έρευνας, από διεθνή ιδρύματα και οργανώσεις.
Η διάσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία για τους εκπροσώπους να μοιραστούν τις επιτυχίες και τα διδάγματα από την εφαρμογή του παγκόσμιου σχεδίου για τη δεκαετία δράσης για την οδική ασφάλεια 2011-2020: να χαράξει τις μελλοντικές στρατηγικές κατευθύνσεις για την παγκόσμια οδική ασφάλεια έως το 2030 και πέρα απ αυτό,  και να καθορίσει τους τρόπους που θα επιταχύνουν τις δράσεις που βασίζονται σε στρατηγικές που αποδεδειγμένα μπορούν να σώσουν ζωές. Η διάσκεψη θα παράσχει επίσης την ευκαιρία να συνδεθεί η οδική ασφάλεια με άλλες προκλήσεις της βιωσιμότητας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οργανώνονται τέσσερα τραπέζια υψηλού επιπέδου. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιείται το πέμπτο στρογγυλό τραπέζι, μαζί με δεκαοκτώ παράλληλες συνεδρίες σε διαφορετικούς τομείς.
Στις δύο προηγούμενες διυπουργικές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Π.Ο.Υγείας, στη Μόσχα το 2009 και στ Μπραζίλια το 2015, παρά την συμμετοχή μεγάλου αριθμού υπουργών από διάφορες χώρες (κυρίως υπουργοί μεταφορών, υγείας και εσωτερικών) οι στόχοι που τέθηκαν δεν  επιτεύχθηκαν με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων από τις τροχαίες συγκρούσεις να αυξάνει παγκόσμια με αποτέλεσμα 1.350.00 νεκρούς το 2018 από τους 1.250.000 το 2010. Δυστυχώς η πρόβλεψη του Π.Ο. Υγείας πως χωρίς συστηματικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος το 2030 θα φτάσουμε να έχουμε 2.400.000 νεκρούς από τροχαία κάθε χρόνο και πολύ περισσότερους βαριά τραυματίες φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Να σημειώσουμε πως η χώρα μας δεν συμμετείχε ούτε στην 1η ούτε στη 2η διυπουργική συνάντηση.  Για την συνάντηση της Στοκχόλμης τόσο η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ όσο και  ο SOS Τροχαία Εγκλήματα έχουν  αποστείλει ενημερωτικές επιστολές στα υπουργεία Μεταφορών, Υγείας και Δικαιοσύνης και έχουν προτείνει και τα ονόματα των Υπουργών που επιθυμούν να συμμετέχουν στην 3η Διυπουργική συνάντηση στην Global Alliance NGOs for Road Safety and Road Victims, ενεργά μέλη της.  
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων στις 18 Φεβρουαρίου από την Global Alliance of  NGOs for Road Safety στην οποία συμμετέχουμε   θα γίνει η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Έρευνας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τετράμηνο του 2018, για τις επιπτώσεις των τροχαίων συγκρούσεων στη ζωή των ανθρώπων: πώς οι συγκρούσεις επηρέασαν τις σχέσεις τους, τη σωματική και ψυχολογική ευεξία, την ικανότητα εργασίας ή την ολοκλήρωσης της εκπαίδευσής τους. Επιπλέον, στην έρευνα καταγράφεται το πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι άνθρωποι στους δρόμους που κυκλοφορούν. (Στην έρευνα συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών και από την Ελλάδα, ενδεικτικά από τη Ρόδο-ΕΥΘΥΤΑ  πάνω από 1.040 άτομα  και από το Ηράκλειο Κρήτης   200 άτομα συμπλήρωσαν τα σχετικά ερωτηματολόγια που μετέφρασαν  και εκτύπωσαν η ( ΕΥΘΥΤΑ και  η τοπική ομάδα του SOS Τ.Ε.)
Η ΕΥΘΥΤΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από  τον Πρόεδρο της FEVR(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων)  κ. Jeannot Merch  του οποίου η ΕΥΘΥΤΑ είναι ενεργό μέλος και ο  SOS Τροχαία Εγκλήματα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από την Καίτη Μακρή, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου μας.
Περισσότερα: ΕΔΩ
Tomas Eneroth, υπουργός υποδομών της Σουηδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: