Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr13 Ιαν 2020

Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενοΠερί ασφάλειας των πεζών

Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της προσοχής του οδηγού στο δρόμο, με τραγικές σε αρκετές περιπτώσεις, συνέπειες. Μια από αυτές είναι η οδήγηση όταν είμαστε κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να μάτια να κλείνουν και να αισθανόμαστε έτοιμοι να αποκοιμηθούμε. 
Γνωστή στα αγγλικά ως "drowsy driving", η οδήγηση υπό το καθεστώς υπνηλίας έγινε αντικείμενο έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), που δραστηριοποιείται ως μέρος του αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, στην Οδική Ασφάλεια.
Όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία, 846 άνθρωποι (2,6% των συνολικών θανάτων από τροχαία εκείνη τη χρονιά) έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ το 2014 εξαιτίας της οδήγησης υπό υπνηλία. 
Η NHTSA έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με Κέντρα Ελέγχου και Αποφυγής θανάτων καθώς και με τα Εθνικά Ινστιτούτα, με στόχο την μεγαλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου φαινομένου, ώστε έπειτα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση. 
Εκτός από τα προαναφερθέντα στατιστικά δεδομένα για το 2014, τα ατυχήματα με αφορμή την οδήγηση υπό την επήρεια νύστας ήταν αρκετά σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, καθώς μεταξύ 2005 και 2009 τα ατυχήματα με αυτή την αιτία έφταναν τις 83.000 κατά μέσο όρο, στα οποία περιλαμβάνονται 886 θανατηφόρα ατυχήματα (2,5% των συνολικών θανατηφόρων), 37.000 ατυχήματα με τραυματισμό και περίπου 45.000 ατυχήματα μόνο με υλικές ζημιές.
Η ανάπτυξη ερευνητικής μεθοδολογίας σε αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητη, καθώς τα ακριβή αίτια των ατυχημάτων δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν και κατά συνέπεια, η πλειονότητα των εκτιμήσεων γίνεται κατά προσέγγιση, ή με βάση την ερμηνεία που δίνεται σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι ο παραδοσιακός τρόπος δημιουργίας στατιστικών σχετικά με την οδήγηση υπό υπνηλία, δε μπορεί να καταδείξει το πλήρες φάσμα του φαινομένου.
Κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης δεδομένων και χάρη στη χρήση μιας προχωρημένης επιστημονικής μεθόδου, υπολογίστηκε πως το 7% όλων των ατυχημάτων και το 16,5% των θανατηφόρων, περιλάμβανε οδήγηση από νυσταγμένο οδηγό.
 Εφόσον ο αριθμός είναι σωστός, αυτό σημαίνει πως 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Επιπλέον, ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στη Μασαχουσέτη το 2009 κατέληξε βάσει μιας διαφορετικής μεθοδολογίας, πως κάθε χρόνο προκαλούνται 1,2 εκατομμύρια ατυχήματα, 8.000 θάνατοι και 500.000 τραυματισμοί εξαιτίας της νύστας των οδηγών στο τιμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: