Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr11 Μαΐ 2011

11 Μαϊου 2011: Ημέρα Παγκόσμιας Έναρξης Δεκαετίας Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια


11 Μαΐου 2011

Στις 11 Μαΐου 2011,σε όλο τον κόσμο θα κηρυχτεί η έναρξη της Παγκόσμιας Δεκαετίας Δράσης 2011-2020, με στόχο την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων 50% .
Η 11η Μαΐου 2011, έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η ημέρα για την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της Δεκαετίας Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια, με διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ημέρα αυτή σε κάθε ήπειρο, σε κάθε ζώνη ώρας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, καθώς η Δεκαετία Δράσης ξεκινά με κυλιόμενη σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων:
• Εκδηλώσεις με έκτακτες συνόδους στα κοινοβούλια του κόσμου
• Ο Michel Schumacher θα αναλάβει δράσεις στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
• Η έναρξη της Δεκαετίας Δράσεων θα γίνει στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον
• Το σύμβολο –σήμα για την οδική ασφάλεια θα εμφανίζεται σε γιγαντοοθόνη στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Ένα σύμβολο για την Οδική Ασφάλεια, ενώνει τον κόσμο για την Δεκαετία Δράσης 2011-2020.
Το σύμβολο αυτό θα ενώσει κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και σε πολλά μνημεία του κόσμου αυτό το κίτρινο φως του συμβόλου θα φωτίσει τον πλανήτη, και θα σηματοδοτήσει την έναρξη και την ευαισθητοποίηση του κοινού, ενάντια στην παγκόσμια επιδημία των τροχαίων δυστυχημάτων.
Ο Etienne Krug, Διευθυντής πρόληψης τραυματισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε:
Νοσοκομεία και νεκροταφεία σε όλο τον κόσμο γεμίζουν με θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Η Δεκαετία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών, είναι μια μοναδική ευκαιρία. Με τη βοήθεια αυτού του συμβόλου, η δεκαετία θα επιτρέψει σε πολλούς και στις κυβερνήσεις των χωρών να ενώσουν τις φωνές τους για να θέσουν σε εφαρμογή τα προγράμματα πρόληψης τις υπηρεσίες περίθαλψης των τραυματισμένων για να αποφευχθεί αυτή η τραγική απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών.
Ο Sir Martin Sorrell, Διευθύνων Σύμβουλος του WPP δήλωσε:
Η παγκόσμια επιδημία θανάτων στους δρόμους είναι μία από τις πιο παραμελημένες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει ή τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα. Επείγουσα ανάγκη η συνειδητοποίηση για τη χάραξη πολιτικής. Το σύμβολο της οδικής ασφάλειας θα είναι ένα σύμβολο ενωτικό για την παροχή κινήτρων και για την παγκόσμια προσπάθεια κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.
Οι MKO σε όλο τον κόσμο, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της Δεκαετίας Δράσεων για την οδική ασφάλεια με δεκάδες τρόπους-όλες όμως με το ίδιο μήνυμα:
«Είναι ώρα για δράση. Μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές»
Στη Ρόδο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 6 Μαΐου με την καθιέρωση του θεσμού
« ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕΙΑ » από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, εκδηλώσεις που στοχεύουν στην Οδική Ασφάλεια.
Τώρα εναπόκειται σε εμάς, ο καθένας με την ιδιότητά του, τον φορέα που εκπροσωπεί , ο ενεργός πολίτης, όλοι μας, να ενωθούμε και να δουλέψουμε και να κάνουμε αυτό το μικρό αλλά ισχυρό σύμβολο του αγώνα μας, ενάντια στα δεινά, τη θλίψη και την αδικία που προκαλούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στους δρόμους..
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει στην έναρξη των δραστηριοτήτων της Δεκαετίας Δράσεων 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια και σας περιμένει την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 11 το πρωί στο πεζόδρομο απέναντι από το ΑΚΤΑΙΟΝ , για να σας ενημερώσει, να σας δώσει αλκοτέστ μιας χρήσης και να οδηγήσετε pedal car, φορώντας τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για να μειώσουμε τα τροχαία δυστυχήματα στον τόπο μας 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: