Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Μαΐ 2011

ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΞΗΛΩΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η ιστορία καθημερινής τρέλας εκτυλίχθηκε την περασμένη Τρίτη το πρωί στη λ. Μαραθώνος, όταν συνεργείο εξουσιοδοτημένο και μισθωμένο από την Περιφέρεια Αττικής προσπάθησε να ξηλώσει από οικόπεδο ιδιώτη μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα.
Τότε εμφανίστηκε ένας πολίτης που δήλωσε εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όχι μόνο εμπόδισε το συνεργείο, αλλά επιτέθηκε κατά του διοικητή της Τροχαίας της περιοχής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο Τμήμα.
Ομως επειδή τυγχάνει να είναι δικηγόρος, οπότε δεν τον «αγγίζει» το αυτόφωρο, αφέθηκε ελεύθερος και κατέθεσε μήνυση κατά του εργολάβου της περιφέρειας. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί ο εργολάβος από την Αστυνομία, να οδηγηθεί στο Τμήμα και να διανυκτερεύσει εκεί, αφού ήταν πλέον αργά το μεσημέρι και τα δικαστήρια είχαν κλείσει.
Οσο για την παράνομη πινακίδα όχι μόνο δεν ξηλώθηκε, αλλά όταν χθες το συνεργείο επέστρεψε πάλι στο σημείο, βρήκε ένα φορτηγάκι να έχει αποκλείσει την είσοδο του οικοπέδου.
Αγνοια νόμου από τις αρχές
Τα όσα διαδραματίστηκαν στη λ. Μαραθώνος περιέγραψαν στην «Ε» η Ελίνα Δάλλα, υπεύθυνη της ιστοσελίδας illegalsigns. gov.gr, αλλά και ο ίδιος ο εργολάβος. Ο Α.Χ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) κατήγγειλε ότι παρ' όλο που η διαδικασία που ακολουθείται είναι απολύτως νόμιμη, βρέθηκε στο κρατητήριο διότι οι αρχές δεν γνώριζαν τη νομοθεσία. «Εάν δεν ασχοληθεί η πολιτική ηγεσία και δεν μεριμνήσουν οι αρχές ώστε να παρίστανται εισαγγελέας και αστυνομική δύναμη, δεν θα προχωρήσει η εργολαβία».
Το συγκεκριμένο έργο που έχει αναλάβει ο Α.Χ. αφορά την αποξήλωση 600 διαφημιστικών πινακίδων, που σημαίνει ότι επαρκεί για να καθαρίσει πλήρως η Αττική. «Τριάντα άτομα συνεργείο παλεύουμε μόνοι μας απροστάτευτοι με τους τραμπούκους, τη στιγμή που κάποιοι παίζουν ανενόχλητοι με το κράτος. Πώς γίνεται να είναι κάποιος υπεράνω του νόμου; Αυτός που μου έκανε μήνυση είχε απλώσει το χέρι του πάνω σε αστυνομική αρχή. Είχε σκίσει τα γαλόνια του διοικητή της Τροχαίας και αφέθηκε ελεύθερος».
Τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες περιγράφει ο εργολάβος και σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε χθες το μεσημέρι προς την Περιφέρεια Αττικής αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών. «Παρακαλείσθε όπως μεριμνήσετε για την καθημερινή παρουσία των οικείων αρμοδίων αστυνομικών αρχών και της προϊσταμένης αυτών Εισαγγελικής Αρχής σε έκαστο σημείο εκτέλεσης του έργου και καθ' όλο το διάστημα αυτής».
spyropul@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: