Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr23 Μαΐ 2011

ΚΤΕΟ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

e-mail: nlivanos@dolnet.gr
Κάθε πότε περνάω το αυτοκίνητό µου από ΚΤΕΟ και πόσο κοστίζει ο τεχνικός έλεγχος; Να επιλέξω τα κρατικά ή τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ; Πόσο κοστίζει το πρόστιµο στην περίπτωση που δεν έχει περάσει το αυτοκίνητό µου ΚΤΕΟ και πέσω στα δίχτυα της Τροχαίας;
Μπορεί ο τεχνικός έλεγχος του αυτοκινήτου να είναι άρρηκτα συνδεδεµένος µε την ασφάλειά µας στονδρόµο, όµως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί έχουν γίνει ακόµη πιο συνεπείς τα τελευταία χρόνια λόγω των αυστηρότερωνπροστίµων που προβλέπει ο ΚΟΚ για τα οχήµατα που δενέχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Μάλιστα, ο νέοςνόµος (που θα ισχύει από τις 10 Ιουνίου) απαγορεύει να ασφαλίζουν οι ιδιοκτήτες τους τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Ο κάθε κάτοχος ενός αυτοκινήτου µπορεί να επιλέξει µεταξύ του ιδιωτικού ή του δηµόσιουΚΤΕΟ. Στο παρακάτωρεπορτάζ θαλυθούν όλες οι απορίες σας για τον έλεγχο, το κόστος καιτον τρόπο µε τον οποίο περνάει το αυτοκίνητο σας από ΚΤΕΟ.
1Τι ελέγχεται στα ΚΤΕΟ;
Πρωτίστως τα µηχανικά µέρη και η κατάσταση τουαµαξώµατος (αν υπάρχουν σκουριές ή χτυπήµατα που µπορεί να επηρεάσουν την οδική ασφάλεια του αυτοκινήτου). Τα φωτιστικά σώµατα και η κατεύθυνση της δέσµης των φώτων, το σύστηµα διεύθυνσης, το σύστηµα πέδησης, οι ζώνες ασφαλείας, η κατάσταση των αναρτήσεων κ.ά. Μεγάλο βάρος δίνεται στα ελαστικά, αν υπάρχουν φθορές ή σκισίµατα, στο βάθος του πέλµατος καιστην πίεσή τους. Ελέγχεται οπτικάο κινητήρας αλλά και ο αριθµός πλαισίου του αυτοκινήτου που πρέπει να είναι ίδιος µε αυτόν που αναγράφεται στην άδεια αυτοκινήτου.

2Πόσο κοστίζει ο έλεγχος στα δηµόσια και στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ;
Το κόστοςελέγχου στα δηµόσια ανέρχεται στα 40 ευρώ, ενώ στα ιδιωτικά κυµαίνεταιαπό 48 έωςκαι 55 ευρώ.
3Πώς κλείνω ραντεβού στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ;
Ολα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά. Τα περισσότερα ΚΤΕΟ έχουν διευρυµένο ωράριο, λειτουργούν και τα απογεύµατα καθώς και το Σάββατο.
4Πόσο διαρκεί ο έλεγχος;
Η διάρκεια του ελέγχου κυµαίνεται από 20 έως 45 λεπτά ανάλογα µε την κατάσταση του αυτοκινήτου. 5Χρειάζεται να βγάλω κάρτα καυσαερίων πριν περάσω ΚΤΕΟ;
Οχι. Ολα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ παρέχουν ταυτόχρονα µε τον έλεγχο τουαυτοκινήτου και Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Σύµφωνα µε τονΝόµο 3897/2010 το δελτίοΚΤΕΟ ισχύει και ως κάρτα καυσαερίων για έναν χρόνο στα Ι.Χ. Συνεπώς µε τη λήξη του χρειάζεται και επανέκδοση της κάρτας.
6Τι πρέπει να έχω µέσα στο αυτοκίνητο;
Οπωσδήποτε το τρίγωνο, έναν πυροσβεστήρα (ο οποίος δενπρέπει να έχει λήξει) και φαρµακείο σε καλή κατάσταση.
7Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;
Για τα επιβατικά, άδειακυκλοφορίας, ταυτότητα, δελτίο προηγούµενου ελέγχου (αν έχει εκδοθεί κατά το παρελθόν) και εγκρίσειςτύπου (σε περίπτωση τροποποιήσεων ή µετασκευής του οχήµατος).
8Πότε περνάνε τα Ι.Χ.
αυτοκίνητα για πρώτη φορά ΚΤΕΟ;
Ο πρώτος έλεγχοςορίζεται στα 4 χρόνια από την ηµεροµηνίαέκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας και έπειτα κάθε 2 χρόνια για τα Ι.Χ.
9Ποιο είναι το πρόστιµο που θα πληρώσω στην περίπτωση που µε γράψει η Τροχαία επειδή δεν έχω περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ;
Το πρόστιµο ορίζεται στα 400 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα µείωσης στα 50 ευρώ σε περίπτωσηπροσκόµισης δελτίου ΚΤΕΟ εντός 10 ηµερών. 10Μπορώ να ασφαλίσω το αυτοκίνητό µου αν δεν έχω περάσει ΚΤΕΟ;

Σύµφωνα µε τον νέο νόµο (πουθα ισχύει από τις 10Ιουνίου) κανένα αυτοκίνητο δεν µπορεί να ασφαλιστεί αν δεν έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο.
11Αν περάσω εκπρόθεσµα το αυτοκίνητό µου από έλεγχο ΚΤΕΟ, πόσο περισσότερο θα µου στοιχίσει;

Ο νέος νόµος προβλέπει ότι για τα εκπρόθεσµα επιβατικά αυτοκίνητα έως και 30 ηµέρες τοκόστος είναι συν 17 ευρώ (εκτός από το παράβολο των 40 ευρώ στα δηµόσια ΚΤΕΟ και 48 - 55 ευρώ στα ιδιωτικά). Πέραν των 30 ηµερών και έως και 6 µήνες η επιπλέον επιβάρυνση είναι 34 και 68 ευρώ για όσους είναι εκπρόθεσµοι άνω των 6 µηνών.
12Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό µου δεν περάσει επιτυχώς τον έλεγχο ΚΤΕΟ, πόσο κοστίζει ο επανέλεγχος;
Σε κάποια ιδιωτικά ΚΤΕΟ χρεώνεται έως και 10 ευρώ, ενώ σε άλλα είναι εντελώς δωρεάν.

ΠΗΓΗ: AutoNEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: