Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr14 Μαΐ 2011

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 2011-2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
http://youtu.be/s5yn1aYELnE


Ένα σύμβολο για την οδική ασφάλεια ενώνει τον κόσμο για την Δεκαετίας Δράσης
Ένα νέο παγκόσμιο σύμβολο για την οδική ασφάλεια αποκαλύφθηκε λίγους μήνες πριν από την έναρξη της Δεκαετία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των 1,3 εκατομμυρίων θανάτων στους δρόμους του κόσμου ετησίως.
Το σύμβολο αυτό έχει ως στόχο να γίνει το αντίστοιχο της οδικής ασφάλειας όπως η κόκκινη κορδέλα για το HIV / AIDS ή το λευκό βραχιόλι κατά της φτώχειας.

Κάθε μέρα 3.500 άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους όλου του κόσμου, ενενήντα τοις εκατό των δυστυχηματων συμβαίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το σύμβολο της οδικής ασφάλειας έχει σχεδιαστεί από τον WPP οργανισμό The Partners ως μια χειρονομία στήριξης της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020.
Το σύμβολο και το σύνθημα ευαισθητοποίησης για την Δεκαετία, «Φοράτε. Πιστέψτε. Κάντε Πράξη» (Wear. Believe. Act)

Ο Λόρδος Robertson Πρόεδρος της Επιτροπής για την Παγκόσμια Οδική Ασφάλεια μιλώντας κατά την παρουσίαση, δήλωσε τα εξής:
"Απόψε το σύμβολο της οδικής ασφάλειας είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι μετάλλου. Αλλά μια κόκκινη κορδέλα είναι απλά μια ταινία, μέχρι να διαποτιστεί με την ελπίδα και την ενέργεια των εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται κατά του HIV / AIDS. Το λευκό πλαστικό βραχιόλι είναι μόνο ένα κομμάτι πλαστικού, μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπερήφανα το επιδείξουν ως τη συμπαράσταση τους κατά της φτώχειας. Τώρα εναπόκειται σε εμάς, όλοι μας, να ενωθούμε και να κάνουμε αυτό το μικρό κομμάτι μετάλλου ένα ισχυρό σύμβολο του αγώνα μας ενάντια στα δεινά, τη θλίψη και την αδικία που προκαλούν οι θανάτων και οι τραυματισμοί στους δρόμους ".
Ο Etienne Krug, Διευθυντής πρόληψη τραυματισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε τα εξής:
"Νοσοκομεία και νεκροτομεία σε όλο τον κόσμο γεμίζουν με θύματα τροχαίων. Η Δεκαετία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών είναι μια μοναδική ευκαιρία. Με τη βοήθεια αυτού του συμβόλου, η δεκαετία θα επιτρέψει σε πολλούς παράγοντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να θέσουν σε εφαρμογή τα προγράμματα πρόληψης και τις υπηρεσίες περίθαλψης των τραυματισμένων για να αποφευχθεί αυτή η άσκοπη απώλεια. "
Η Δεκαετία Δράσης εγκαινιάστηκε επίσημα στις 11 Μαΐου 2011, με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος της Δεκαετίας, που επικυρώθηκε από 100 κυβερνήσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι η σταθεροποίηση και η μείωση των παγκόσμιων θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2020. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι περιφερειακές επιτροπές του ΟΗΕ συντονίζουν τη δεκαετία για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών. Η παγκόσμια εξάπλωση και τη χρήση του συμβόλου αναπτύσσεται και συντονίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την FIA Foundation για την προετοιμασία της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020.

Το σύμβολο αυτό έχει ως στόχο να γίνει
το αντίστοιχο της οδικής ασφάλειας όπως
η κόκκινη κορδέλα για το HIV / AIDS ή
το λευκό βραχιόλι κατά της φτώχειας.Δεν υπάρχουν σχόλια: