Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr17 Οκτ 2014

10 χρόνια από το δυστύχημα στον Μαλιακό

fark

Στη μνήμη των επτά αξέχαστων αδικοχαμένων παιδιών  το παρακάτω  κείμενο της Γ΄ τάξης  μαθητών του ΓΕΛ  Φαρκαδόνας είναι εμπόδιο όχι μόνο στη λήθη αλλά και στις υποχρεώσεις του κράτους , της κοινωνίας  και των  υποσχέσεων που δόθηκαν   στους  γονείς των θυμάτων και …έμειναν υποσχέσεις.

Tο κείμενο των μαθητών

«Συμπληρώνονται 10 ακριβώς χρόνια από εκείνο το πρωινό της 27ης  Σεπτεμβρίου του 2004 όταν 7 αθώα παιδιά με όνειρα και σχεδία για το μέλλον αφήναν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Η κάρδια όλων στο άκουσμα αυτό πάγωσε για κάποια δευτεροετή…. Παιδιά έπαιρναν τηλεφωνά τους γονείς τους φώναζαν, έσκουζαν, τσίριζαν,  έκραζαν: μαμά σκοτώθηκαν παιδιά…  Όλοι οι γονείς αναρωτιόταν: μήπως είναι το δικό μου παΐδι;

Αλλά τι σημασία έχει σε μια τέτοια στιγμή…. όλα τα παιδιά  του κόσμου είναι παιδιά ολονών…

Αν  υπήρχαν σήμερα θα είχαν πραγματοποιήσει κάποια από τα όνειρα τους, αλλά θα σπούδαζαν, αλλά θα έκαναν οικογένεια, αλλά έτσι, αλλά αλλιώς.. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα κατακτούσαν τη ζωή! Δεν τα κατάφεραν όμως. Ένα χέρι τα σταμάτησε. Τους έκοψε τα φτερά, τους έκοψε το δρόμο… Ένα  μεγάλο ‘’γιατί’’ ριζώθηκε στις καρδιές μας.

Γιατί να συμβεί όλο αυτό το κακό; Λένε πως ο Θεός, όταν αγαπήσει κάποιον τον παίρνει γρήγορα κοντά του… Αυτό να είναι άραγε; Μήπως κι ο ανθρωπινός παράγοντας έπαιξε ρολό εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή; Μήπως η απροσεξία, η βιασύνη, η ταχύτητα, συντέλεσαν στο να συμβούν όλα αυτά;

Δεν ξέρει κάνεις τι να πει σε τέτοιες περιπτώσεις… Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι απλά να σιωπήσει και να υποκλιθεί μπροστά στο θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης και μετά ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του…

Ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξει τις ζωές όλων μας. Ένα ατύχημα προκαλεί μεγάλες ανατροπές που δεν επανορθώνονται… Χωρίζονται γονείς  από παιδιά, μανές χάνουν τα αγγελούδια τους, οι φίλοι τους φίλους τους.

Αίτια αυτού; Κακοτεχνίες του οδικού δίκτυο, επιθετική οδήγηση, μέθη, χρήση κινητού, αμέλεια. Συνέπειες; Γνώστες σε όλους μας: νεκροί, τραυματίες, άνθρωποι με αναπηρίες, οικογένειες  βυθισμένες στο πένθος και στις δυστυχίες. Και σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται αυτό το τεράστιο γιατί.

Ένα γιατί γεμάτο απορία. Δικαιολογημένη απορία. Γιατί σαν άνθρωποι να είμαστε τόσο ανεύθυνοι; Γιατί να υποκύπτουμε στην ψεύτικη ευχαρίστηση του αλκοόλ; Με τι θράσος προκαλούμε την απώλεια μιας ζωής αμελώντας τις κύριες προϋποθέσεις της ασφάλτου; Τα γιατί αυτά ποικίλουν στον καθένα ξεχωριστά.

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι το γεγονός πως αυτά τα γιατί δε διαπραγματεύονται. Γιατί η ιδία η ανθρωπινή ζωή δε διαπραγματευτεί. Υπεύθυνος είναι ο οδηγός που αποτρέπει τα τροχαία ατυχήματα.

Ανεύθυνος είναι αυτός που χωρίζει αθώες ψυχές από τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή αφήνει ανεξίτηλες στη μνήμη τους τραυματικές εμπειρίες. Αυτό λοιπόν είναι που καταφέρνουν τα τροχαία ατυχήματα και σε καμία περίπτωση δεν έχουν τίποτα θετικό. Για το λόγο αυτό ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει στο δρόμο και να αποκλείσει κάθε πιθανότητα που θα προκαλέσει σύμφορα.

Το κράτος που είναι βασικός παράγοντας πρέπει οπωσδήποτε να επιδιορθώνει τους φονικούς δρόμους και να είναι πάντα κοντά στον πολίτη όποτε αυτός το χρειάζεται. Πρέπει λοιπόν για όλους αυτούς τους λογούς να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας και υπεύθυνοι οδηγοί. Πρέπει να αποδεχτούμε τη σπουδαιότητα της νηφαλιότητας, τη σωτηρία του κράνους και ης ζώνης, την έλλειψη επίδειξης ταχύτητας και να τηρούμε τις προϋποθέσεις της ασφάλτου.

Ο άνθρωπος νομίζει πως  έχει κατακτήσει τα πάντα, ότι έχει κυριαρχήσει παντού… Ξέχνα όμως ένα. Ότι είναι απλά μόνο άνθρωπος, δε θα ζήσει αιωνία είναι προσωρινά εδώ. Φεύγοντας από τη ζωή τα 7 παιδιά τόσο νωρίς, μας άφησαν σαν παρακαταθήκη ότι το νόημα της ζωής είναι η ιδία η ζωή για την όποια κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει.»

Σημείωση SOS Τροχαία Εγκλήματα: Δέκα χρόνια μετά το τρομερό αυτό δυστύχημα το πέταλο του Μαλιακού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Όπως ξανακούσαμε τελευταία το έργο μπαίνει και πάλι στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του.. Ολοκληρώθηκαν βέβαια τα δικαστήρια… Ποινές με αναστολή ακόμα και για τον οδηγό του Λεωφορείου που αποδεδειγμένα οδηγούσε με αγορασμένο δίπλωμα. Πιθανόν ακόμα και σήμερα να εργάζεται σαν οδηγός στο ΚΤΕΛ Τρικάλων…

Γι αυτά και για τόσα άλλα όταν μιλάμε για τα τροχαία δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο ατύχημα.  Αυτό που έγινε στον Μαλιακό ήταν ένα έγκλημα, άσχετα αν έμεινε ατιμώρητο όπως τόσα και τόσα άλλα.

Πριν τη έναρξη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: