Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr17 Οκτ 2014

Τροχαίων το ανάγνωσμα


     
 
Του Πέτρου Μανταίου

«Αστυφύλακας αποδείχθηκε ότι ήταν ο ασυνείδητος οδηγός αυτοκινήτου που χτύπησε και τραυμάτισε ελαφρά νεαρό ζευγάρι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα και έσπευσε να το εγκαταλείψει, καθώς, όπως προέκυψε (τον εντόπισαν συνάδελφοί του), ήταν μεθυσμένος» («Εφ.Συν.» Δευτέρας). Συνέβη το Σάββατο, έξι τα ξημερώματα, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ο ένοχος αστυφύλακας, 24 χρόνων, «τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του». Ακόμα μία ΕΔΕ, στον δρόμο πιθανόν για το… πουθενά∙ πολλώ μάλλον που τα θύματα… φτηνά τη γλιτώσανε. Και όχι πως παρασιωπώ το όνομα του ενόχου αστυφύλακα, γιατί δεν αναφέρεται ούτε στο δημοσίευμα. Αλλά και να αναφερόταν (αν και η αστυνομία είναι ιδιαιτέρως… διακριτική σε πληροφορίες που αφορούν την ίδια), ποιος θα θυμόταν το… περιστατικό, την ΕΔΕ και την κατάληξή της, όταν ερχόταν η στιγμή κάπου να… καταλήξει.

Τροχαία είναι αυτά∙ ατυχήματα, δυστυχήματα ή εγκλήματα… γενικώς δεν είναι «πιασάρικα». Συνήθως είναι στα μονόστηλα και στο περιθώριο της είδησης. Η δε τηλεόραση τα αγνοεί εντελώς. Δεν πά’ να ’χουμε τους περισσότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση νεκρούς και τραυματίες από τροχαία, να κλείνουν δυο χιλιάδες σπίτια τον χρόνο! Εμείς… αμερόληπτοι. Τα τροχαία στην Ελλάδα είναι «ξένο σώμα». Δεν αφορούν εμάς, τα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία, την κυβέρνηση (δεν θεωρούνται καν πρόβλημα υγείας∙ δεν αστειεύομαι, σοβαρολογώ). Αφορούν τους άλλους!

Ούτε κι εγώ θα ασχολιόμουν με το… ασήμαντο τροχαίο στην Αλεξάνδρας. Αν, πάλι τη Δευτέρα, δεν δημοσιευόταν, επίσης στην «Εφ.Συν.», η είδηση ότι: «Διά της… απουσίας της λάμπει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που ξεκινά αύριο (ξεκίνησε δηλαδή χθες) και κλείνει στις 22 Σεπτεμβρίου, με σύνθημα: “Οι δρόμοι μας, οι επιλογές μας”». Από 1.665 ευρωπαϊκές πόλεις που είχαν δηλώσει συμμετοχή έως την Κυριακή, ελληνικές ήταν μόλις 15! Είμαστε όμως πρώτοι σε παρόδια… εικονοστάσια για νεκρούς της ασφάλτου!

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?

Δεν υπάρχουν σχόλια: